Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 iul 2022 - Anul XXVII, nr. 158 (8075)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Școala de vară francofonă, ediția a III-a, a reunit zeci de elevi cu vârste cuprinse între 7-13 ani

Vineri, 8 Iulie 2022 (14:34:14)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 20 iunie - 1 iulie 2022 s-au desfășurat cursurile seriei I a Școlii de vară francofone „Découvrir le français dès le plus jeune âge”, ediția a III-a, organizată de Alianța Franceză din Suceava, în parteneriat cu Centrul de Reușită Universitară al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, Asociația Română a Profesorilor Francofoni, Filiala Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Delegația Generală Valonia-Bruxelles la București, Agenția Universitară a Francofoniei, Muzeul Național al Bucovinei, Teatrul Municipal „Matei Vișniec”, Biblioteca Bucovinei  „I. G. Sbiera”, INSPE Reims, Franța. Cursurile Școlii de vară francofone „Découvrir le français dès le plus jeune âge”, ediția a III-a, continuă cu seria a II-a, care se desfășoară în perioada 4-15 iulie 2022.

 

Seria I s-a bucurat de un număr mare de participanți, cu vârste cuprinse între 7-13 ani, iar activitățile s-au desfășurat în spațiile Școlii Gimnaziale Nr. 1 Suceava, sub coordonarea profesoarei Roșca Mariana și a profesorilor formatori Irina Melisch, Loredana Gașpar și Alexandra Sîrghi. Cele două grupe de copii s-au bucurat de o gamă variată de activități de limbă franceză, completate cu activități culturale, recreative și sportive desfășurate în diferite locații partenere.

Astfel, în prima săptămână, cursanții francofoni au participat la atelierul de pictură ”Sur les traces de Claude Monet” / ”Pe urmele lui Claude Monet” derulat în aer liber, în parcul de agrement Tătărași, sub îndrumarea prof. dr. Chifan Cătălin de la Colegiul de artă ”Ciprian Porumbescu”, care i-a inițiat în tainele curentului impresionist.

Cunoștințele de limbă legate de domeniul culinar au fost utilizate și îmbogățite la atelierul de artă culinară ”Voyage Culinaire en France” derulat la studioul de gătit ”Gastro Bucovina” și coordonat de chef trainer Adina Țibu. O experiență cu totul inedită, unde cursanții francofoni au descoperit secretele unei Tarte aux fruits autentice, delicioase, fine și aromate și s-au delectat cu o savuroasă pain au chocolat.

Organizatorii ne-au spus că atelierul de muzică desfășurat la Colegiul de Artă « Ciprian Porumbescu » a continuat cursul de limbă franceză dedicat Sărbătorii muzicii. Sub coordonarea profesorilor Adriana Iftimiu, Lăcrămioara Crețu și Petronela Munteanu, copiii au fost antrenați într-o serie de activități muzicale variate precum: prezentarea unor informații despre instrumentele muzicale și sunetele lor, vizionarea unui fragment dintr-un concert susținut de o orchestră simfonică, mini-concertul susținut de doi tineri talentați, elevi ai Colegiului de Artă care au încântat audiența cu interpretări la pian și oboi.

Ziua dedicată sportului s-a derulat pe terenul de sport al școlii, sub coordonarea profesorilor Mihai Androhovici, Irina Biciușcă, Luminița Cazan, Petru Poenaru și Luminița Scripcă de la Asociația Județeană „Sportul pentru toți” Suceava. Cursanții francofoni au participat la jocuri sportive, concursuri care au umplut terenul de sport al Școlii Gimnaziale nr.1 Suceava de chiote de bucurie.

Biblioteca Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a devenit spațiul primitor unde s-a derulat cursul de  bune maniere din cadrul proiectului "Școala de etichetă și bune maniere", al Asociației IDEVA sub coordonarea prof. Margareta Lupașcu. Un atelier despre reguli de etichetă și de bună purtare în care cursanții francofoni au învățat multe lucruri interesante și extrem de utile despre comportamentul de la o zi aniversară.

În cea de-a doua săptămână cursul de limbă franceză a continuat la Muzeul Satului Bucovinean. Sub îndrumarea unui meșter popular, copiii au avut posibilitatea de a-și manifesta creativitatea modelând diferite figurine sau mici obiecte decorative, iar cei mai curioși au lucrat chiar la roata olarului. Tot în spațiul muzeal s-a desfășurat cursul „Micii ghizi”, unde cursanții au învățat să utilizeze vocabularul achiziționat la cursul intensiv de limbă franceză în prezentarea căsuțelor tradiționale.

 Cursanții seriei I a Școlii de vară „Découvrir le français dès le plus jeune âge” au beneficiat și de prezența unui vorbitor francofon, Mariama Thior, din Senegal, doctorand al Universității "Ștefan cel Mare" din Suceava, care a răspuns întrebărilor copiilor despre cultura și civilizația țării de origine și care s-a implicat activ alături de formatori în activitățile de învățare a limbii franceze.

Festivitatea de premiere a seriei I a avut loc la Muzeul Satului Bucovinean, prilej cu care copiii au prezentat un scurt program artistic în limba franceză – cântece, scenete, scurte dialoguri și prezentări, care au încântat publicul prezent. Festivitatea a continuat cu premierea cursanților, voluntarilor și formatorilor, care au fost recompensați cu diplome, cărți și dulciuri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Școala de vară francofonă, ediția a III-a, a reunit zeci de elevi cu vârste cuprinse între 7-13 ani.
 Vizualizări articol: 787 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Școala de vară francofonă, ediția a III-a, a reunit zeci de elevi cu vârste cuprinse între 7-13 ani5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei