Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 iul 2022 - Anul XXVII, nr. 158 (8075)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Caleidoscop gastro-umoristic. Ciudățenii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Babic.Babicul a fost adus pe meleagurile noastre de sârbi, existând şi o legendă care spune că Împăratul Napoleon, aflat în retragere după campania din Rusia, ar fi înnoptat în casa boierului Vernescu, la Buzău, iar la masă i-a fost adus de către starostele sârbilor buzoieni şi niscai babic, pe care împăratul l-a apreciat. Napoleon ar fi primit în dar, la plecare, şi 20 de babici, iar în semn de mulţumire i-a scris boierului câteva rânduri de mulţumire. În cazul în care respectăm întocmai reţeta şi modul de preparare, babicul poate fi păstrat şi un an de zile într-un loc întunecos şi aerisit. Babicul poate fi oferit pe post de aperitiv, dar se foloseşte şi ca ingredient la pregătirea ciorbelor de verdeţuri, omletelor, pilafului şi tocanei etc. (turismistoric.ro)

Ciudățenii culinare.„The Telegraph“ a realizat o listă cu cele mai bizare gustări din lume. Pentru a simţi cu adevărat gustul, şi la propriu, şi la figurat, al unei ţări, orice vizitator ar trebui să ia masa cu localnicii. A degusta mâncărurile din întreaga lume nu se rezumă doar la spaghetele italiene şi la ciocolata elveţiană. Adevăraţii aventurieri ştiu că pentru a experimenta cu adevărat ceea ce o ţară oferă ar trebui ca mâncărurile cu tradiţie să fie cele degustate.

Vinul cu aromă de şarpe (Asia de Sud-Est). Această băutură se bucură de popularitate în rândul locuitorilor din China şi Vietnam, fiind considerată o licoare tonică excelentă. Procesul de preparare a acestei specialităţi presupune înmuierea unui şarpe în vin de orez sau, pur şi simplu, mixarea sângelui de reptilă cu alcool.

Ouă învechite (China). Chiar dacă nu au o vechime de 100 de ani, după cum le spune numele – „Century Eggs“, ouăle sunt, totuşi, ţinute câteva luni bune într-o soluţie salină, înainte de a fi servite de chinezi. Iar aspectul lor verzui nu pare să fie o problemă pentru gurmanzii de pe pământ asiatic care le consideră adevărate delicatese.

Peştele fugu (Japonia). Fiecare porţie de fugu servită reprezintă o provocare pentru degustător din cauza dozelor importante de otravă pe care acest preparat le conţine. Fiecare îmbucătură poate fi letală dacă peştele nu este curăţat corect, avertizează bucătarii cu experienţă. Potrivit rapoartelor emise de autorităţile japoneze, în ultimele două decenii, 20 de oameni au murit după ce au servit acest preparat.

Tarantule prăjite (Cambodgia). În ciuda aspectului deloc apetisant – cel puţin pentru majoritatea occidentalilor, restaurantele din Cambodgia servesc sute de porţii de tarantule prăjite. Mai mult, gurmanzii asiatici susţin că cele mai gustoase porţii sunt cele „îmbăiate“ în piper.

Witchetty grub (Australia).Este numele dat de australieni unor larve mari, de culoare albă, care au gust de migdale atunci când sunt servite crude. Încălzite la cuptor, pielea acestor witchetty grub devine crocantă, ca cea a unui pui făcut la rotisor.

Shiokara (Japonia). Reprezintă un fel de mâncare japoneză preparată din intestinele unor animale marine, care sunt sărate şi lăsate să fermenteze timp de o lună. Din cauza mirosului înţepător şi aromei puternice, localnicii trebuie să-şi ţină respiraţia la fiecare îmbucătură şi să servească, mai apoi, un strop de whisky.

Sannakji (Coreea).Persoanele care se dau în vânt după preparatele marine sunt invitate să guste una dintre mâncărurile tradiţioanale din Coreea: sannakji, adică pui de caracatiţă. Preparatul se serveşte crud, stropit cu ulei de susan.

Escamoles (Mexic).Escamoles sau larve de furnici din specia Liometopum sunt considerate a fi „caviarul insectelor”. Această delicatesă mexicană se prepară prin prăjire şi este servită sub formă de taco, mâncare tradiţională mexicană compusă dintr-o tortilla cu diverse umpluturi. Surprinzător, escamoles au un gust asemănător untului şi consistenţa de brânză telemea.

Tong zi dan (China).Este, probabil, una dintre cele mai controversate mâncăruri de pe planetă. Se serveşte în fiecare primăvară, în oraşul Dongyang, iar procesul de preparare presupune fierberea ouălor în urina unor adolescenţi.

Balut (Filipine).Pentru cei care s-au săturat de ouăle fierte sau prăjite, această gustare duce gastronomia la cu totul alt nivel. Balutul este un embrion de raţă fiert în coajă.

Alimente ”interzise”.Fiecare ţară are obiceiurile ei alimentare şi fiecare popor înţelege diferit gustul. Ar fi singura explicaţie pentru faptul că produse populare în Europa, preferate de majoritatea locuitorilor țărilor de origine, sunt interzise în America, dar şi invers. Este bine de ştiut însă ce alimente sunt considerate tabuuri culinare prin locurile prin care mergeţi. Lista scurtă cu cele mai populare ”interdicţii” culinare:

Ouăle Kinder.Copiii din Europa adoră desertul de ciocolată în formă de ou, care ascunde mereu o surpriză gata de montat. În schimb, verii lor din America se pot bucura de ouăle Kinder doar în excursiile lor în Europa, pentru că în Statele Unite ale Americii sunt interzise, fiind considerate un pericol. Marele risc pe care îl prezintă: sufocarea, prin înghițire.

Brânza Roquefort.Unul dintre alimentele-simbol ale Franţei a fost interzis în Australia şi Noua Zeelandă, din cauza faptului că e produs cu lapte nepasteurizat. Iubitorii de brânză nu şi-au mai încăput în piele de bucurie când, în 2005, a fost ridicată interdicţia în cele două ţări şi s-au putut bucura din nou de exportul brânzei cu mucegai albastru.

Absintul.Această băutură seculară şi-a câştigat reputaţia pentru că se joacă cu minţile consumatorilor, dar şi pentru conţinutul ridicat de alcool cu care se mândreşte. De-a lungul istoriei, absintul a fost interzis în numeroase ţări. În Franţa, ţara în care „s-a născut”, a fost „exilat” pentru 100 de ani, până în 2011 când Senatul francez a votat revenirea băuturii verzi.

Peştele-balon (fugu).Considerat o adevărată delicatesă în Japonia, peştele-balon este interzis în Uniunea Europeană. Acest lucru se întâmplă din cauza unei substanţe otrăvitoare pe care o conţine, numită tetrodotoxină, care poate fi fatală dacă acesta nu este gătit cum trebuie.

Ketchup.Unii se referă la acest aliment ca la „condimentul preferat al americanilor”, dar care – voila! - nu se poate ridica la înălţimea standardelor francezilor. În 2011, ketchup-ul a fost interzis în cantinele din şcolile franceze. „Trebuie să ne asigurăm că fetele şi băieţii noştrii se familiarizează cu reţetele franţuzeşti, ca să le poată înmâna generaţiilor viitoare”. Regula nouă prevede ca cei mici să mănânce o singură dată pe săptămână ketchup, atâta vreme cât nu este servit cu produse tradiţionale franţuzeşti.

Foie gras.O adevărată frenezie a avut loc în California, când s-a cerut, de către autorităţi, interzicerea delicatesei. „Sfârşitul unei ere coloniale”, a scris, cu orgoliu, presa locală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Caleidoscop gastro-umoristic. Ciudățenii.
 Vizualizări articol: 897 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Caleidoscop gastro-umoristic. Ciudățenii5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei