Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 apr 2022 - Anul XXVII, nr. 79 (7996)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Semnal de alarmă

Se prăbușesc bucăți din zidul ”Ștefan cel Mare” al Cetății de Scaun a Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Imagini deloc plăcute pot fi văzute la cel mai important monument istoric din municipiul Suceava. Bucăți din piatra zidului vechi al Cetății de Scaun a Sucevei se desprind în mai multe zone, atât la intrarea în obiectiv, cât și în partea de zidărie dinspre pădure. Cel mai problematic este că e vorba de partea de zid de jos, adică ”zidul lui Ștefan cel Mare”, părți din vechea cetate medievală.

Aceste căderi de piatră din zidul vechi sunt o problemă care a tot apărut de aproximativ 15 ani, dar care s-a acutizat.  

Contactat de Monitorul de Suceava, Emil Ursu, directorul Muzeului Național al Bucovinei, s-a arătat pe deplin conștient de faptul că problema este una serioasă.

Lucrările de chituire ale zidurilor originale nu au putut fi prinse în proiectul mare de reabilitare a Cetății de Scaun a Sucevei, fiind introduse târziu în proiect și apoi respinse.

”Este nevoie de chituirea zidului <Ștefan cel Mare>, noi am mai făcut reclădirii punctuale în anii trecuți, dar asta nu este o soluție. Aceste lucrări sunt incluse în a doua etapă de restaurare. Ne aflăm la faza de execuție a proiectului tehnic a acestei a doua etape. Se speră că în a doua parte a acestui an s-ar putea face licitație pentru lucrare”, a declarat Emil Ursu.

În cel mai optimist scenariu s-ar putea interveni în cadrul acestui proiect la finele acestui an – începutul anului viitor. Oricum, la un astfel de proiect sunt mulți factori care pot prelungi cu mult execuția lucrărilor.

Emis Ursu și-a cerut scuze pentru aceste imagini neplăcute, însă speră că aceste căderi din zidul vechi vor sensibiliza autoritățile în a găsi o soluție pentru a se interveni cât mai grabnic posibil pentru rezolvarea acestor probleme. Fiind vorba de un monument istoric de asemenea importanță, este clar că nu se poate interveni decât cu avize și cu specialiști.

Muzeul a trimis mai multe adrese către Consiliul Județean Suceava cu privire la această problemă.

Pe partea dinspre pădure, cetatea este afectată și de problema infiltrațiilor, rămasă nerezolvată și după lucrările de restaurare încheiate în 2015.

Directorul Muzeului Național al Bucovinei a dat asigurări că aceste degradări la zidul vechi, aflat sub încărcătura nouă, nu au legătură cu ce s-a mai construit recent în cadrul lucrărilor de restaurare.

Restaurarea Cetății de Scaun a Sucevei s-a făcut printr-un proiect cu finanțare europeană în valoare de 52,59 milioane lei, din care 35,58 milioane lei au reprezentat contribuția Uniunii Europene. Pe lângă consolidarea versantului nordic, au fost refăcute şi părţi din cetate. Cetatea este de departe cel mai vizitat obiectiv turistic al Sucevei, o adevărată carte de vizită pentru municipiu.

Problemele semnalate sunt fără îndoială îndreptabile, însă aceste prăbușiri din zidul autentic nu trebuie în nici un caz ignorate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Se prăbușesc bucăți din zidul ”Ștefan cel Mare” al Cetății de Scaun a Sucevei.
 Vizualizări articol: 4322 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Se prăbușesc bucăți din zidul ”Ștefan cel Mare” al Cetății de Scaun a Sucevei3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei