Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 mar 2022 - Anul XXVII, nr. 64 (7981)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Tot mai scump

Cartoful are brusc preț și căutare după ce a fost ocolit ani buni de agricultori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cultura cartofului a fost fără îndoială printre cele mai lăsate în urmă de agricultori și nu numai, fie că ne referim la nivel de județ Suceava sau de țară. Regula generală de ani a fost că nu se merită investiția, fiind vorba de multă muncă, cheltuieli sporite și preț scăzut. Situația s-a schimbat destul de brusc în acest an, când prețul cartofului a crescut semnificativ, atât la producător, cât și în magazin. E drept, cam toate s-au scumpit, însă la cartof saltul este cel mai mare pentru că producția generală este una limitată. Cartoful este în fruntea listei de alimente care s-au scumpit la nivel național, cu un procent de creștere de 30.

 

Suprafața cultivată a tot scăzut și aproape s-a înjumătățit, din 2000 încoace

Reporterii Monitorului de Suceava au încercat să adune cât mai multe date pe această temă. Primele date le-am solicitat la Direcția Agricolă Suceava, care deține și o evidență cu suprafețele cultivate.

Cu privire la suprafețele cultivate, fără a intra în foarte multe cifre, la începutul anilor 2000 în județ figurau în jur de 30.000 de hectare cultivate cu cartof.

Treptat, suprafețele au scăzut. Anul trecut, în 2021, au mai fost cultivate 17.122 hectare cu cartof, iar în 2020 tot pe acolo, 17.797 hectare.

Așadar, vorbim aproape de o înjumătățire a suprafeței cultivate, ceea ce înseamnă foarte mult și privind producția, deși fermierii mai mari au acum o rată de producție mai bună. Culturi precum rapița sau floarea-soarelui au devenit de ani buni preferatele fermierilor care lucrează suprafețe medii și mari.

 

Prețul cartofului în acest moment

În momentul de față, cartoful pleacă de la producător cu 1,3-1,5 lei kilogramul. În magazine, la kilogram, ajunge deja la 3 lei, în timp ce în Piața Mare a Sucevei prețurile variau de la 2 la 3 lei, în funcție de calitate. Asta în condițiile în care au fost ani în care la această vreme cartoful s-a dat cu 40 de bani kilogramul, chiar mai puțin la cel de slabă calitate.

Este de așteptat ca prețul la kilogramul de cartof să se ducă repede spre 2 lei, chiar spre 2,5 lei, de la producător.

 

Costurile de producție ale cartofului vor fi mult mai mari în 2022 

Deși toate datele de pe piață indică o creștere a prețului cartofului, Silviu Bogdan Pricop, directorul adjunct al Direcției Agricole Suceava, se arată sceptic că vor crește semnificativ și repede suprafețele cultivate, cel puțin raportat la cultivatorii mai mari, care fac producție de calitate.

”Considerăm că este puțin probabil să crească semnificativ suprafețele cultivate. În primul rând, avem o dublare, chiar triplare a prețului la îngrășământ. Apoi, producția depinde de sămânță, de cantitatea și calitatea ei, iar sămânța este insuficientă, mai sunt puțini producători de sămânță de calitate. Sunt apoi și costurile mari la motorină, sunt sceptic că pot crește spectaculos suprafețele cultivate”, este de părere Pricop. De aceeași părere sunt de altfel și cultivatorii cu care am discutat.

 

Sunt așteptate creșteri ale suprafețelor cultivate pentru consumul familiei

Consilierul local Mihai Flutur, fermier de ani buni în zona Lipoveni, cultivă constant în jur de 10 hectare de cartof.

”Cred că vor crește mai degrabă suprafețele mici lucrate, omul care își pune câțiva ari în grădină, pentru consumul familiei. Pentru fermierii mari e mai complicat, sunt costuri mari, iar cea mai grea problemă este legată de îngrășămintele care s-au scumpit exorbitant. Eu voi cultiva tot 10 hectare, o să încerc să fac treabă de nota 10, mai ales că am și instalație de irigație”, ne-a spus Mihai Flutur.

 

Prețul cartofului, dublat de cei care ”îl mută dintr-un loc în altul”

Foarte interesantă este observația lui Flutur cu privire la prețul cartofului plecat de la el din depozit și ajuns pe raftul magazinului:

”Despre prețul de acum ce pot să spun, noi dăm cartoful cu 1,3-1,4 lei kilogramul, după investiții mari și multă muncă, iar cei din marile lanțuri îl mută dintr-un loc în altul și îl dau cu 3 lei. Chiar și așa, pot să spun, trăgând linie, că poți fi în câștig cultivând cartof în județul Suceava”, a arătat Flutur.

 

”La cartof nu se poate fără muncă, oricât de performante ar fi utilajele”

Florin Mirăuț a cultivat anul trecut 8 hectare de cartof la Moara, tot o suprafață importantă. Și el este de părere că nu pot crește spectaculos suprafețele cultivate.  

”Cartoful este greu de cultivat. Necesită multe utilaje, dar și forță de muncă. La cartof nu se poate fără muncă, oricât de performante ar fi utilajele. Cine nu are utilaje îi va fi foarte greu să se reorienteze acum, de la un an la altul. Până vezi cartoful în sac ai costuri mari”, a explicat fermierul. 

Referitor la prețul de acum al cartofului, în creștere, fermierul este mulțumit, dar raportat la ce a investit anul trecut și la costurile de atunci.

”Dacă mă raportez la investiția din 2021 este un preț ok, dar acum la ce costuri sunt, cu o tonă de îngrășământ 1000 de euro, clar că nu se mai poate face producție la așa preț. Estimez că voi cultiva 8-10 hectare în acest an și cred că prețul la cartof sigur va crește”, a declarat Florin Mirăuț.

Acesta ne-a spus că a avut ani în care a vândut kilogramul de cartof și cu 40 de bani, doar pentru a nu putrezi în depozit.

Fermierul crede că situația se poate schimba dacă în acest an va fi producție mare de cartof. Atunci, prețul ar putea scădea din nou. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cartoful are brusc preț și căutare după ce a fost ocolit ani buni de agricultori.
 Vizualizări articol: 1743 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cartoful are brusc preț și căutare după ce a fost ocolit ani buni de agricultori0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei