Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 feb 2022 - Anul XXVII, nr. 44 (7961)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Jenant!

Ignoranța a transformat Gara Suceava într-un veritabil adăpost de noapte pentru oamenii străzii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Gara cea mai importantă a Sucevei a devenit în această iarnă un veritabil adăpost de noapte pentru oamenii străzii, cei mai mulți proveniți din alte orașe ale țării. Și în anii trecuți era cunoscut că în sala frumoasei gări se mai adunau câțiva oameni ce se întindeau pe bănci, însă în această iarnă s-a ajuns peste limita suportabilului cu această problemă.

Au fost seri în care în sala mare și în cea de așteptare au fost găsiți peste 20 de oameni ai străzii, chiar 30. De altfel, sala de așteptare cu ieșirea direct la peron este de mult ”confiscată” de acești oameni năpăstuiți de soartă.

Inerent au apărut și nemulțumirile, atât din partea călătorilor nevoiți să stea pe peron, în frig, în loc de sala în care se adună mirosuri deloc plăcute, cât și din partea personalului CFR, mai ales angajatele de la casele de bilete din interior.   

 

Polițiștii de la TF nu au nici o bază legală pentru a face ”curățenie” în gară

S-a ajuns inclusiv la organizarea unei ședințe cu șefi de la Regionala CFR Iași, șeful de gară, șeful de la CFR Călători, șefi de poliție și alți reprezentanți de la diferite autorități. Toată lumea are ca primă reacție să le ceară polițiștilor din gară, de la Serviciul Județean al Poliției Transporturi, să ia măsuri pentru a-i evacua din interior pe oamenii străzii. 

Problema este că în actualele condiții polițiștii de la Serviciul Județean Transporturi nu au nici o bază legală pentru a-i da afară pe acești oameni care ar trebui să se afle într-un adăpost de noapte, nu în gară. Asta pentru că gara din Burdujeni este deschisă, iar nici un regulament intern sau lege nu interzice cuiva accesul în interior, atâta timp cât nu face scandal, nu are un comportament vulgar și nu are simptome de boli contagioase.

 

Unul dintre motivele pentru care acești oameni se adună în gară

De altfel, polițiștii au date destul de complexe despre cei care se adună aproape seară de seară în gară, majoritatea fiind legitimați și luați în evidență. Puțini sunt din județul Suceava, restul fiind din Pașcani, Iași, Focșani, Botoșani, chiar Craiova sau Teleorman.

Paradoxal poate, numărul destul de mare de suceveni care vor să ajute și vin periodic cu alimente și băuturi calde în gară a dus la amplificarea acestui fenomen. Așa se explică de ce unii oameni ai străzii preferă să stea în gară decât să meargă la un adăpost de noapte, chiar de sunt invitați expres acolo.

 

Propuneri - gara s-ar putea închide câteva ore ori accesul spre peroane ar putea fi limitat fizic

În astfel de situații, cel mai ușor este să pasezi responsabilitatea de la o autoritate la alta, ceea ce se cam întâmplă în acest caz.

Totuși, cei care administrează clădirea gării ar putea face ceva, având pârghii legale în acest sens.

Există și câteva propuneri venite din partea polițiștilor.

Cel mai simplu de aplicat ar fi ca gara să fie închisă efectiv undeva între orele 23.30 și 4.00 dimineața, interval în care nu circulă trenuri. Ultimul tren spre București, care până în luna decembrie a anului trecut pleca în jurul orei 1.00 noaptea, are acum ora de plecare 23.30.

Dacă ar exista un astfel de program, gara s-ar închide, iar cei care își petrec noapte acolo nu ar mai fi tentați să vină deloc. Acești oameni amărâți vin în sala gării în jurul orei 22.00, iar polițiștii ar putea și ei să ia măsuri și să îi evacueze, în baza programului. În plus, dacă ar ști că gara de închide, oamenii nu ar mai fi tentați să vină acolo. 

O altă propunere, mai costisitoare, dar nu imposibil de pus în practică, ar fi ca pe cele două capete din clădirea gării, care ies spre peron, să fie restricționat accesul și să se treacă doar pe baza biletului de călătorie, cum se întâmplă în gările civilizate.

În acest fel, ar exista și un control asupra călătorilor.

Pe aceste capete, unde sunt bănci, stau de obicei peste noapte oamenii. Dacă acele scaune ar fi scoase, iar accesul ar fi limitat, situația s-ar rezolva.

Concluzia ar fi că soluții s-ar putea găsi, dacă se vrea rezolvarea problemei la modul cel mai serios. Practic, angajați de la CFR, cei mai nemulțumiți de această situație, pentru că se lovesc zilnic de ea, sunt și cei care o pot rezolva, e drept, nu angajații de rând, ci șefii acestora. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ignoranța a transformat Gara Suceava într-un veritabil adăpost de noapte pentru oamenii străzii.
 Vizualizări articol: 3557 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Ignoranța a transformat Gara Suceava într-un veritabil adăpost de noapte pentru oamenii străzii4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei