Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 226 (7838)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Ştiinţa pentru toţi

Demonstraţii și experimente fascinante la „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, ajunsă la a 9-a ediţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Experimente și prototipuri pline de inventivitate, demonstrații cu roboți și motoare funcționând în câmp gravitațional, vedeta - Bobina Tesla - care a creat descărcări electrice pe ritmul muzicii sau ”Dansul Florilor”, realizat cu ajutorul coloranților alimentari, sunt doar câteva dintre plăcutele surprize cu care au fost așteptați copiii, tineri suceveni și nu numai, la o nouă ediție a evenimentului internațional ”Noaptea Cercetătorilor Europeni”.

Desfăşurat simultan în peste 300 de oraşe europene, cu scopul de a promova ştiinţa şi cercetarea în rândurile publicului larg, acest eveniment se înscrie în seria „Marie Curie” şi se adresează minţilor curioase şi tinerilor care îşi doresc să înceapă o carieră în cercetare, oferindu-le posibilitatea de a intra în contact cu o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative.

Vineri după-amiază mulți suceveni, în special tineri, au răspuns invitaţiei USV de a fi prezenţi la acest eveniment organizat pe esplanada din faţa Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, unde au descoperit părțile distractive ale științei, aplicate în practică de tineri ingenioși de la colegiile din județ, precum și de la facultățile universității sucevene.

 

Experimente și prototipuri lansate de tineri entuziaști și ingenioși de la colegiile din județ

O prezență numeroasă la acest eveniment de inventică au avut-o tineri liceeni, din cluburi școlare bine organizate, care au trezit interesul cu lucrările realizate de ei. Despre un astfel de prototip de robot ne-a povestit Rareș Grigoraș, din clasa a X-a: ”Venim de la Colegiul Național «Petru Rareș» și facem parte din cele două cluburi, de «Inventică» și de «Robotică» coordonate de doamna profesor Anca Greculeac. Prezentăm la acest eveniment modul de funcționare a unui robot, modul de asamblare a lui, cum funcționează o imprimantă 3D, sau ce încercăm să creăm sau să inovăm noi. Cu acest robot am reușit să ajungem chiar la o etapă internațională din America, iar clubul de inventică se califică în fiecare an la concursuri internaționale. Acest robot culege niște cuburi și le mută dintr-o parte în alta, fiind un prim prototip de testare și de prezentare.”

La standul Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” l-am găsit pe Ștefan Grămadă, prezentând un dispozitiv care, cu ajutorul particulelor de sare, arăta modul în care undele de vibrații se anulează reciproc în zonele în care se suprapun, iar Andreea Popa ne-a făcut o demonstrație de folosință a forței hidraulice: ”Acesta este un robot care funcționează pe baza presiunii hidraulice. Practic, cu ajutorul pistoanelor din siringi, lichidul ajunge în circuit și acționează asupra brațului robotic, care ridică la rândul său un pahar.”

Alături de ei au expus lucrări interesante elevi ai liceelor ”Ion Luca” din Vatra Dornei și ”Tomșa Vodă” din Solca.

 

Studenții și îndrumătorii lor din USV, au atras publicul cu lucrări atractive

Evenimentul a fost moderat de Radio USV - radioul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, iar prof. univ. dr. ing. Dan Laurențiu Milici a fost cel care le-a adresat tuturor invitația de a vizita standurile pregătite:”Bună seara. Vă rog să vă apropiați de standuri și să încercați să vedeți tot ce este mai frumos astăzi expus. Avem invitați din tot județul, avem elevi de la Solca și Vatra Dornei, marile licee din Suceava sunt bine reprezentate și bineînțeles, facultățile Universității «Ștefan cel Mare» din Suceava.”

Vorbind de prezența universitară la acest eveniment trebuie să amintim materialele prezentate de studenții facultății de Inginerie Alimentară din USV, studenta Mariana Prelipceanu fiind cea care ne-a vorbit despre munca lor: ”Noi avem mai multe experimente din sfera chimiei analitice dar și din partea de microbiologie. La microscop se pot analiza mai multe preparate realizate de noi. Acest preparat căruia i-am spus «Dansul florilor» conține lapte în care am adăugat coloranți alimentari diferiți, iar atunci când introducem un bețigaș cu săpun, observăm cum se dispersează grăsimile din lapte. Copiii sunt atrași de partea asta de culori și foarte important, de prăjiturile noastre. Bacteriile și drojdia de panificație dizolvată în mediu nutritiv sunt observate la microscop, unde se poate observa modul în care se înmulțește drojdia.”

Arbotron-ul ne-a fost prezentat de Andrei Mursa, de la Facultatea de Silvicultură: ”Acest Arbotron realizat de noi e de fapt un Tomograf pentru arbori, cu ajutorul căruia putem afla defectele interne și poziția lor în trunchi, fără să-l doborâm. Un astfel de aparat este foarte util pentru spațiile verzi din zonele urbane, unde pot fi identificați arbori cu probleme, degradați intern, despre care nu știm că ar putea reprezenta un pericol în timpul unei furtuni.”

Realizările celor de la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor ne-au fost prezentate de dr. ing. Ilie Nițan: ”Acesta este un motor gravitațional care funcționează cu intensitatea soarelui, în câmp gravitațional. Aici este o Bobină Tesla în miniatură, iar una de dimensiuni mult mai mari o avem acolo, pregătită pentru perioada de după lăsarea întunericului. Interesant este acest lichid cu proprietăți magnetice, care în câmp magnetic își schimbă forma, căpătând diferite forme ciudate și dimensiuni în funcție de intensitatea câmpului magnetic.”

Chiar dacă ploaia nu s-a lăsat îndepărtată prin intermediul vreunui experiment, ediţia din acest an s-a dovedit a fi una de succes, care a stârnit, în ciuda condițiilor pandemice, interesul unui număr mare de participanţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Demonstraţii și experimente fascinante la „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, ajunsă la a 9-a ediţie.
 Vizualizări articol: 935 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Demonstraţii și experimente fascinante la „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, ajunsă la a 9-a ediţie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei