Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 224 (7836)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Postfață la un roman care a plecat la tipar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Romanul ”La început a fost duminică”, semnat de Giorgiana Radu-Avramescu, cunoscută ca ziaristă de știri și editorialistă, strălucind mai ales prin pasiunea cu care scrie pasaje din tumultuoasa viață a Reginei Maria, este o izbândă.

Sinceritatea duce în spate talentul care ia destule și din lumea poemului în proză, sau talentul gospodărește vocația de a povesti fără emfază, dând cale liberă curajului de a fi sincer cu tine și cititorul tău?

Prozatoarea strecoară de la început, ca motto, o capcană învățată probabil din lumea presei. Scrie invers ceea ce alți scriitori o fac spre a se proteja – ”Orice asemănare cu personaje sau întâmplări reale este pur întâmplătoare”. Ei bine, la Giorgiana Radu-Avramescu este exact invers: ”Nimic, personaje sau fapte care vă par cunoscute nu sunt întâmplătoare”. E ca un rebus provocator. Cititorul caută asemănări, încearcă să identifice personaje din viața reală și e fericit când pare că le-a depistat. E un roman autobiografic? Poate. E o ficțiune? Greu de crezut.

”La început a fost duminică” e un roman de dragoste care curge secvențial, rămânând unitar, e ca o Sheherezada care ”sfioasă tăcu” la venirea zorilor, dar e doar o respirație fiindcă povestea continuă fără fisuri. Romanul, care se citește pe nerăsuflate, într-o lume care pare din ce în ce mai puțin dedată lecturii, sport desuet practicat în vremea bunicilor, cucerește prin curajul de a ridica întâmplarea la rang de destin.

Aurelia, personajul care-și asumă și rolul de povestitor nostalgic, era sortită unei vieți de farmacist care vinde buline pentru căței. Într-o zi, la geamul spre stradă al farmaciei unde-și consuma tânărul plictis, oprește o mașină cu număr de București din care coboară o somitate literară a vremii, Laur Prahoveanu. Departe de a-și afișa măreția pe care i-o îndreptățeau cărțile scrise, dar și o viață publică tumultuoasă, scriitorul cumpără hrană pentru câinii lui aflați în satul natal, nu departe de satul Aureliei, ”acasă” unde venea adesea și întotdeauna singur.

Pentru ceilalți ai lui Valea cu Sângeri părea mereu în carantină. Firește, în această postfață, comprim, aduc mai devreme informații pe care cititorul le află mai târziu. Cert este că întâlnirea conține o electricitate sufletească pe care cei doi o trăiesc amețitor, fără a bănui ce se întâmplă și se va întâmpla cu ei.

Romanul Giorgianei Radu-Avramescu are curajul de a se prezenta clasic, într-o lume scriitoricească debusolată și care încearcă orice invenție și drăcărie, picând adesea în pornografic, spre a recuceri reduta fatal pierdută a cititorului îmbrâncit de necititor.

Stând în trei personaje, Aurelia, povestitoarea, Laur Prahoveanu, devenit cap de familie, și copila lor, Laura, cartea îți stă lipită de suflet. Sfârșitul, care este din fericire un vis, nu un coșmar tragic, ai vrea să nu mai vină. El nu mai are lumina începutului, candoarea de Eladă a îndrăgostiților senini Daphnic și Chloe, efebi ai lumii care a fost retrasă din scenă de regizorul civilizație, ci lasă cortina unui nor greu. Îl va șterge un miracol, întâmplarea norocoasă va veni din nou sau destinul își va face de cap, cum doar el știe?

P.S. Buni zori, dragi prieteni!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Postfață la un roman care a plecat la tipar.
 Vizualizări articol: 3562 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Postfață la un roman care a plecat la tipar5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei