Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 dec 2020 - Anul XXV, nr. 286 (7591)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Bilanț final

Sumele de bani găsite la perchezițiile din dosarul ”Permise și Înmatriculări” depășesc 2,2 milioane de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sumele cele mai mari îi aparțin comisarului-șef Radu-Ionuț Obreja, care avea acasă circa 150.000 de euro, în timp ce la prietenul său, Radu Popovici, depozitase peste 700.000 de euro

 

Sumele de bani vehiculate în prima fază a anchetei care îi vizează în special pe angajații Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava sunt în realitate mult mai mari. ”Monitorul de Suceava” a intrat în posesia datelor care atestă amplitudinea fenomenului de corupție care exista la această instituție.

Vă prezentăm, în continuare, ce s-a găsit la percheziții:

1. Radu-Ionuț Obreja avea acasă în total suma de 123.320 euro, 147.090 de lei, peste 30 de ceasuri de lux, mai multe bijuterii şi piese de valoare, precum şi autoturismele în valoare totală de circa 100.000 de euro;

2. Radu Popovici avea 659.000 de euro şi 246.500 de lei;

3. Gheorghe-Ionel Perijoc pusese la saltea 201.900 de euro, 59.580 de  lire sterline şi 17.100 de lei;

4. Cristian Blîndu avea adunați 189.145 de euro, 35.500 de  lei, 1.360 de lire sterline şi un autoturism de lux;

5. Instructorul auto Florin Bolohan avea 217.250 de euro şi 397.800 de lei, iar la sediul şcolii de şoferi administrată de acesta, SC Conect Ralbo SRL, s-au găsit 74.110 euro, 37.860 de lei şi 1.800 de lire sterline;

6. Cezar-Nicolae Macoviciuc era ceva mai modest, iar de la el s-au ridicat 16.640 de euro, 5.800 de lei şi un autoturism de lux;

7. Lucian Silviu Pandelea a fost lăsat fără 9.500 de euro;

8. Alexandru Paul Butnariu avea 1.100 de euro şi 5.100 de lei, în cotiera autovehiculul BMW 730 D, despre care a precizat că reprezintă darul de nuntă de la invitaţi cu ocazia căsătoriei din data de 30 octombrie 2020, depozitaţi în autoturism de câteva zile pentru efectuarea de cumpărături mobilier;

9. Leon-Ionuț Mihăescu avea 74.010 euro, 1.800 de lire sterline şi 30.545 de lei, într-o sacoşă din plastic dintr-un seif;

10. Ionică Mirăuță avea 12.270 de euro şi 18.365 de lei;

11. Costică Boicu avea echivalentul în euro al sumei de 57.515 lei.

Procurorii DNA Suceava spun că după totalizarea sumelor de bani care îi privesc doar pe cei 13 oameni arestați la finalul săptămânii trecute, mai puțin ofițerul Mihail Martin de la Direcția Generală Anticorupție, se ajunge la peste 2,2 milioane de euro, bani ţinuţi cash, în case, maşini sau ascunşi prin diferite locuri.

 

Apartament pe faleza Mării Negre pentru Radu-Ionuț Obreja

Procurorii anticorupție mai spun că în rândul oamenilor s-a creat un sentiment de revoltă și frustrare colectivă, care este accentuat considerabil de ”realizările financiare ale inculpaților”.

”Fiecare dintre inculpați <se remarcă> printr-un nivel de trai mult peste cel așteptat pentru un funcționar sau polițist, cu un salariu de aproximativ 4.000-5.000 de lei lunar”, au arătat procurorii DNA Suceava.

Aceștia au dat și exemple, cum ar fi autoturismele de lux, în valoare totală de aproximativ 100.000 de euro, în cazul lui Radu-Ionuț Obreja, 80.000 de euro pentru Cezar-Nicolae Macoviciuc, 100.000 de euro pentru Iulian-Florin Mihăescu, sau 50.000 de euro în cazul lui Cristian Blîndu.

La acestea se adaugă imobilele de valori impresionante, care nu ar putea fi vreodată justificate obiectiv. În cazul fostului șef de la Permise și Înmatriculări este vorba de o casă de locuit în valoare de aproximativ 200-300.000 de euro, apartamente situate în municipiul Suceava în valoare totală de aproximativ 300.000 de euro, casă în comuna Șcheia, în valoare de 150.000-200.000 de euro, dar și un apartament în Constanța, pe faleza Mării Negre, în valoare de 200.000-300.000 de euro, precum și alte bunuri imobile – terenuri amplasate în zone cheie a zonei metropolitane a municipiului Suceava, a căror valoare este estimată la acest moment procesual la peste 100.000 euro.

Nici alți angajați ai Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava nu stau mai rău. Astfel, în cazul lui Cezar-Nicolae Macoviciuc, procurorii DNA au identificat două apartamente amplasate în zona ultracentrală a municipiului Suceava și o casă de locuit cu imobil aferent, de asemenea amplasate într-o zonă rezidențială a Sucevei, în valoare de peste 300.000 euro.

În cazul lui Iulian-Florin Mihăescu, anchetatorii vorbesc de două imobile în zona ultracentrală a municipiului Suceava, într-un bloc nou de locuințe, un apartament în suprafață de 78 mp înregistrat pe numele mamei sale, în valoare de aproximativ 100.000 euro, precum și un apartament tip penthouse în suprafață de 240 mp, în valoare aproximativă de 300.000 de euro. De asemenea, acesta ar mai deține un apartament în municipiul Suceava, înregistrat și achiziționat în anul 2019 pe numele soției sale, în valoare de aproximativ 70.000 de euro, precum și perspective de achiziționare a unei pensiuni în localitatea Voroneț.

Paul-Alexandru Butnariu este vecin de complex cu Iulian-Florin Mihăescu, unde deține un apartament. Acesta mai este proprietar și a două autoturisme scumpe, un BMW 730 și BMW X3.

 

Cum a motivat judecătorul măsura arestării preventive

”În opinia judecătorului de drepturi și libertăți, toate probele din cuprinsul dosarului de urmărire penală sunt apte să contureze presupunerea credibilă, rezonabilă, că cei 13 inculpați ar fi săvârşit faptele pentru care sunt cercetați, nefiind necesare în acest stadiu probe certe de vinovăţie. Complexitatea şi întinderea activităţii infracţionale, nivelul ridicat de corupţie din structura SPCRPCIV Suceava, beneficiile materiale uriaşe pe care se pare că le-au obţinut inculpaţii, au generat o stare de revoltă în rândul opiniei publice la nivel local cât şi de la nivel central, o reacţie publică negativă declanşată de faptele comise”, a arătat judecătorul de la Tribunalul Suceava care a motivat arestarea angajaților de la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava.

Acesta a amintit și de accidentele rutiere soldate cu morți și răniți care au făcut ca județul Suceava să fie primul pe țară.

”Referitor la lipsa legăturii de cauzalitate dintre numărul mare al accidentelor mortale de la nivelul judeţului Suceava (locul I pe ţară în ultimii ani) şi activitatea pentru care s-a cerut arestarea preventivă a inculpaţilor invocată de apărători, judecătorul de drepturi şi libertăţi subliniază că nu trebuie dovedită o astfel de legătură. Cauzele accidentelor rutiere mortale sunt multiple şi variate, însă în momentul în care, la nivelul SPCRPCIV Suceava obţinerea permiselor de conducere prin mituirea examinatorilor devine un fenomen, devine o regulă, implică probabil cel puţin sute de persoane aşa cum rezultă din nivelul sumelor de bani obţinute din corupţie, se naşte în mod credibil la nivelul societăţii bănuiala că o parte dintre aceste accidente au putut fi provocate de persoane, mai mult sau mai puţin nepregătite, care nu ar fi trebui să obţină permisul de conducere. Nu trebuie să pierdem din vedere că, din probe, a rezultat că unele persoane care au obţinut permisul de conducere erau total nepregătite, erau neșcolarizate, nu stăpâneau legislaţia rutieră nici măcar la un nivel minim, sau deprinderile practice erau incompatibile cu şofatul, ceea ce face ca aceste persoane să fie pericole majore pe şosele”, a mai motivat judecătorul de la Tribunalul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sumele de bani găsite la perchezițiile din dosarul ”Permise și Înmatriculări” depășesc 2,2 milioane de euro.
 Vizualizări articol: 3188 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Sumele de bani găsite la perchezițiile din dosarul ”Permise și Înmatriculări” depășesc 2,2 milioane de euro5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei