Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 sep 2020 - Anul XXV, nr. 207 (7512)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Triphala – un leac ayurvedic excepțional

Unul din cele mai cunoscute remedii ayurvedice ale cărui beneficii sunt citate de nenumărate ori în tratatele ayurvedice străvechi este Triphala (în traducere "cele trei fructe"). După cum arată și numele, Triphala este un amestec de trei plante care ajută la funcționarea optimă a întregului organism, pentru echilibrarea sistemului nervos, a metabolismului și a integrității structurale a corpului nostru, armonizândfuncționarea întregului organism, prevenind sau întârziind îmbătrânirea. „Cele trei fructe” sunt Haritaki, Amlaki și Bhibitaki.

Haritaki (Terminalia Chebula) este considerată un panaceu în Ayurveda și în medicina tradițională tibetană, având reputația că inhibă dezvoltarea tumorilor maligne. Hrănește și revitalizează sistemul nervos, acționează pozitiv asupra pielii și a sistemelor digestiv, excretor și respirator, are efect regenerator, tonic, astringent, laxativ și antihelmintic.

Amlaki (amla sau Phyllanthus emblica) reduce inflamația, inclusiv la nivelul colonului, fiind de asemenea un laxativ ușor, fără reacții adverse. Constipația, diareea, ulcerul, infecțiile pot fi tratate prin administrarea de amla alături de alte remedii.

Bhibitaki (baheda sau Terminalia bellirica) ajută la închiderea rănilor sau la ameliorarea iritațiilor de la nivelul pielii. E benefic în astm, răceli, tuse, fiind deseori folosit și împotriva indigestiei. Baheda este considerată ca fiind cea mai importantă plantă. Administrată pe o anumită perioadă de timp, aceasta crește concentrația de ulei oleic și uleiuri linoleice, reducând substanțial riscul de boli cardiovasculare.

Combinate, aceste trei plante devin încă și mai puternice. Amestecul se folosește pentru îmbunătățirea digestiei, purificarea sângelui și accelerarea metabolismului. Unele studii arată că triphala poate distruge celulele cancerigene, fără să le afecteze pe cele sănătoase. „Ajută în curele de slăbit, deoarece dă o senzație de sațietate, îmbunătățește metabolismul și digestia”, ne spune doamna doctor Monica Foit Macisanu  de la Diet Club Centrul de Dietă. Vindecă afecțiunile sistemului digestiv în general și ale stomacului în particular. Întreg organismul începe, treptat, să funcționeze la parametri normali. Mineralele și vitaminele sunt absorbite mai bine, sistemul endocrin se echilibrează și el, iar infecțiile și bacteriile se reduc. Triphala se poate consuma timp de 6 luni, câte 1-2 lingurițe pe zi. Se recomandă o linguriță cu vârf pentru efect purgativ și o linguriță rasă înainte de culcare pentru o purificare ușoară a tractului digestiv. Se poate adăuga în ceaiuri și smoothie-uri, deoarece are un gust amărui. Atunci când o administrăm pe termen lung în vederea detoxifierii sau pentru combaterea constipației, pot să apară probleme digestive, diaree, dureri de cap, iritații și greață. În acest caz, micșorăm treptat doza. La consumul de scurtă durată nu s-au înregistrat efecte adverse.

De asemenea, Triphala facilitează respirația prin eliminarea congestiilor de pe tractul respirator și reduce durerile de cap, curăță toxinele din corp, având un efect ușor laxativ. Acumularea toxinelor este asociată cu apariția indigestiei, depresiei, anxietății și durerilor articulare. Cum toate cele trei acționează pozitiv la nivelul aparatului digestiv, triphala ajută la tratarea constipației. Putem lua 2 lingurițe de triphala, în 200 ml de apă călduță, seara, înainte de culcare.

Numeroase cercetări au descoperit un nivel semnificativ de antioxidanți și vitamina C în amestecul triphala, incluzând o serie de compuși fenolici diferiți care pot neutraliza activitatea radicalilor liberi și pot îmbunătăți sănătatea și aspectul pielii. Antioxidanții pot opri stresul oxidativ care duce la riduri, pete de vârstă și de alt tip, reducând în același timp și aspectul neplăcut al cicatricilor. Având proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii și antifungice, această combinație de plante ne stimulează și sistemul imunitar. Adăugăm o jumătate de linguriță de pudră de triphala într-o cană cu apă plată fierbinte.

Diabeticii, cei care suferă de insomnie, femeile însărcinate și persoanele care iau medicamente pentru fluidizarea sângelui nu ar trebui să consume triphala. A se consuma la recomandarea medicului.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Triphala – un leac ayurvedic excepțional.
 Vizualizări articol: 6298 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.92/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 48 voturi
Triphala – un leac ayurvedic excepțional4.9548

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei