Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 sep 2020 - Anul XXV, nr. 207 (7512)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Miză mare

Culegători de trufe din alt județ, amendați după ce colegii suceveni le-au semnalat prezența la Dolhasca

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unii dintre noi au auzit des în ultima perioadă de cunoștințe sau de prieteni care își alocă zile bune din concediu pentru a merge în pădure, unde, cu ajutorul câinilor dresați, caută trufe, ciupercile subterane care se vând ca delicatese culinare. Miza acestei pasiuni devenită mai mult afacere este mare  - kilogramul de trufe negre, cele care se găsesc în județul Suceava, se vinde cu 250-300 de lei.

În acest context, trufarii din județul Suceava s-au constituit într-o asociație, Asociația Trufarilor din Bucovina, care, în baza unui contract încheiat cu Direcție Silvică, are exclusivitate pe fondul forestier din județul nostru.  

Marți dimineață, un grup de culegători din Suceava, membri ai asociației, s-a deplasat în zona Dolhasca, în căutare de trufe. La intrarea în fondul forestier, trufarii au dat de o mașină cu numere de Neamț, lângă care era un bărbat. Având și informații anterioare, sucevenii l-au luat la întrebări pe bărbat, totodată sunând la 112 și alertând Ocolul Silvic Dolhasca. La fața locului au ajuns atât lucrători silvici, cât și un echipaj de la Poliția orașului Dolhasca.

Contactat de Monitorul de Suceava, Ciprian Costan, șefului Ocolului Silvic Dolhasca, a declarat că doi bărbați din Neamț, cei care se aflau în pădure, căutând trufe, au fost identificați de lucrătorii silvici într-un lan de porumb, unde se ascundeau. Cei doi aveau și o cantitate de trufe asupra lor. Acestora li s-a adus la cunoștință că nu aveau voie să caute trufe în zonele care sunt deja concesionate, fără a avea autorizație emisă de ocolul silvic. Cei din Neamț au declarat că nu au știut de această prevedere și că nu au ”omorât pe nimeni”.

Cei doi au fost amendați cu 5.000 de lei, în baza legii 171/2010, privind stabilirea contravențiilor silvice, la articolul 17, aliniat c, respectiv recoltarea din fondul forestier național a produselor nelemnoase specifice, fără acordul proprietarului și/sau al ocolului silvic care asigură administrarea pădurii.  

Sucevenii membri în asociație pot căuta legal trufe în baza unui contract de concesiune dintre Direcția Silvică și societatea ”De la Munte” SRL, care deține asociația respectivă. În plus, pentru a culege legal trufe, căutătorii au nevoie și de o autorizație emisă de ocolul silvic pe raza căruia se află, în cazul de față Ocolul Silvic Dolhasca.

Membrii asociației spun că cei care vin din alte județe sunt adesea și braconieri de trufe. Aceștia distrug habitatul în care găsesc o trufă, în sensul că se folosesc de sape sau alte instrumente de săpare, ceea ce face ca în acea zonă să nu mai crească trufe și în următori ani ori producția să fie mult mai scăzută.

Trufele sunt căutate cu ajutorul câinilor dresați, care, datorită simțurilor olfactive, le reperează în subteran. Trufele, care nu sunt la adâncime mare, trebuie scoase însă cât mai delicat, pentru ca terenul propice să mai producă aceste ciuperci subterane atât de căutate.

Sezonul de cules de trufe este de aproximativ patru, cinci luni, din iunie-iulie și până ce cade prima zăpadă.

În zona noastră se găsesc doar trufe negre, trufele albe, și mai valoroase, crescând mai în sud.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Culegători de trufe din alt județ, amendați după ce colegii suceveni le-au semnalat prezența la Dolhasca.
 Vizualizări articol: 5577 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Culegători de trufe din alt județ, amendați după ce colegii suceveni le-au semnalat prezența la Dolhasca5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei