Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 sep 2020 - Anul XXV, nr. 207 (7512)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Numire

Arhimandritul Serafim Grigoraş, noul stareț al Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Arhimandritul Serafim Grigoraş este noul stareț al Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. Originar din Eşanca (Darabani, jud. Botoșani), părintele Arhimandrit Serafim Grigoraş a intrat în monahism în anul 1987, la Mănăstirea Putna. Conform Doxologia.ro, între anii 1990-2020 a fost slujitor la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Pe 20 august 2017 a fost ridicat la rangul de arhimandrit. Este unul dintre ctitorii Mănăstirii Sfânta Treime din localitatea natală.

Noul stareț al Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava a fost instalat pe 1 septembrie 2020, când s-a marcat începutul anului bisericesc. La eveniment au fost prezenți Preasfințitul părinte Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, și părintele Arhimandrit Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei.

În cuvântul rostit de preasfințitul părinte Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la instalarea noului stareț al Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, acesta a spus că ce s-a „împlinit” pe 1 septembrie nu este doar un act administrativ: „Părintele Serafim primește, alături de o decizie de numire, har și putere de la Dumnezeu pentru a împlini această slujire în Biserică, anume aceea de a povățui obștea acestei mănăstiri. La ceas de vecernie și la început de nou an bisericesc, se face un nou început și pentru această venerabilă mănăstire, loc de alinare pentru atâtea suflete de creștini. Din încredințarea Înaltpreasfințitului părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, am săvârșit acum rânduiala liturgică a instalării noului stareț al Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, în persoana părintelui Arhimandrit Serafim Grigoraș”.

 

Vrednici

Preasfințitul Damaschin Dorneanul a mai adăugat că Arhimandritul Serafim Grigoraș urmează în scaunul stărețesc unor oameni vrednici: „Îl aveți alături pe mai departe pe părintele proinstareț Arhimandritul Grigorie, a cărui răbdare, statornicie și râvnă au contribuit la nașterea unui duh așezat și cuminte al acestei mănăstiri. La fel, va rămâne în obște și părintele Arhimandrit Vartolomeu, starețul până astăzi al mănăstirii, a cărui lucrare a fost, de asemenea, foarte complexă și pe care Înaltpreasfințitul Calinic a apreciat-o. Părintele Vartolomeu va continua cu aceeași râvnă și de acum cu mai mult timp, degrevat fiind de cele administrative, lucrarea duhovnicească de povățuire a fiilor duhovnicești, precum și lucrarea de îndrumare a unităților de învățământ și a celor social-filantropice pe care le are în grijă”.

 

„Să vă dăruiască Dumnezeu discernământ și înțelepciune”

Noul stareț numit la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava a ucenicit lângă părinți vrednici, la Mănăstirile Putna și Râșca, a stat în preajma unor ierarhi deosebiți la Catedrala Mitropolitană din Iași, de la care, cu siguranță, a deprins multe și iată, acum, a adăugat părintele Damaschin, „Dumnezeu vă pune înainte prilej binecuvântat de a face roditoare aceste semințe în ogor frumos sucevean. În bună tradiție a paternității și filiației duhovnicești specifică Sfintei noastre Ortodoxii, credem că, prin ascultarea de care ați dat dovadă, deveniți acum din fiu duhovnicesc păstor al unei comunități pe care o veți îndruma spre mântuire”. În numele părinților și fraților mănăstirii sucevene, al celor mai vechi și al celor mai de aproape chemați de Sfântul Mucenic Ioan, părintele Damaschin Dorneanul i-a transmis noului stareț „binecuvântată și rodnică stăreție. Să vă dăruiască Dumnezeu discernământ și înțelepciune să împletiți armonios exigența și blândețea, cuvântul de mângâiere cu cel de îndreptare, dreptatea cu îngăduința, cele ale administrației exterioare cu cele ale inimii de părinte. Și când vă va fi greu, nu uitați că în biserica acestei mănăstiri veghează de veacuri Sfântul Mucenic Ioan cel Nou, ocrotitorul tuturor celor ce, cu credință și umilință, îl cheamă în ajutor”.

 

„Cel care m-a crescut şi format în spiritul duhovniciei, încă de la vârsta de 15 ani, şi căruia îi datorez foarte multă recunoştinţă, este Preasfinţitul Calinic”

Într-un interviu acordat cu câțiva ani în urmă, pentru știri.botosani.ro, de noul stareț al Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, Arhimandritul Serafim Grigoraş, acesta spunea că a plecat din localitatea natală, Eşanca, în anul 1987, la Mănăstirea Putna, având binecuvântarea părintelui Babula Dumitru, fost preot paroh la Biserica Sf. Nicolae, Darabani. „Dumnezeu mi-a rânduit să cunosc şi să fiu povăţuit pe acest drum de părinţi vrednici de pomenire, precum Arhim. Iachint, fost stareţ al Mănăstirii Putna, Arhim. Ilie Cleopa, de la Mănăstirea Sihăstria, Ieroschim. Chesarie, de la Mănăstirea Putna. Dar cel care m-a crescut şi format în spiritul duhovniciei, încă de la vârsta de 15 ani, şi căruia îi datorez foarte multă recunoştinţă, este Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, spre care gândul meu se îndreaptă mereu cu recunoştinţă şi căruia îi mulţumesc în mod deosebit”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arhimandritul Serafim Grigoraş, noul stareț al Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.
 Vizualizări articol: 2156 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arhimandritul Serafim Grigoraş, noul stareț al Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei