Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 mai 2020 - Anul XXV, nr. 105 (7410)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Inițiativă

Flutur propune Guvernului să declare județul Suceava „Zonă defavorizată”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a trimis la Guvern o serie de propuneri pentru măsuri de sprijinire a mediului economic din județul Suceava, aflat în dificultate ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19, conform unui comunicat de presă remis de CJ.

Documentul transmis de șeful administrației județene către Guvern este vast, cu propuneri care vizează majoritatea domeniilor economice, de la scutirea contribuabililor de la plata impozitelor şi taxelor locale, pentru o perioadă determinată, începând cu data de 16 martie 2020 şi până la ridicarea în integralitate a măsurilor restrictive impuse prin Decretul nr. 195/2020 şi actele normative subsecvente, până la declararea județului Suceava ca „Zonă defavorizată”, cu facilitățile care decurg din acest statut.

Printre măsurile propuse se numără flexibilizarea muncii, raportat la activitatea necesară a firmei, scutirea la plată sau reducerea semnificativă a cuantumului impozitului şi a contribuțiilor sociale obligatorii (CAS, CASS şi CAM) aplicate asupra veniturilor salariale, până la data de 31.12.2020, cu efect asupra susținerii capacității firmelor de a menține locurile de muncă existente, asigurarea repornirii şi continuității activității economice, precum şi pentru evitarea unui nou val de migrare a forței de muncă în străinătate.

În ceea ce privește zona defavorizată, Flutur a argumentat că județul Suceava s-a confruntat şi încă se confruntă cu cea mai mare pondere a cazurilor de îmbolnăvire şi deces din cauza COVID-19. „Ordonanțele militare, în mod special Ordonanţa nr. 6/2020, au avut drept rezultat închiderea, cu câteva excepții, a întregii activități economice. Activitățile cu ponderea cea mai importantă la PIB-ul județului sunt cele care vizează exploatarea şi prelucrarea resurselor naturale, construcțiile, comerțul şi serviciile, turismul, apoi industria prelucrătoare, alimentară şi textilă, transporturile. Cu mici excepții, activitatea acestor domenii a fost oprită integral sau, în cel mai fericit caz, restrânsă”, a arătat președintele CJ Suceava.

Repornirea acestor activități, consideră acesta, pe lângă eforturile proprii ale companiilor şi angajaților, trebuie să beneficieze şi de o susținere reală din partea statului, care să se implice în mod direct în limitarea consecințelor economice ale pandemiei. Declararea județului Suceava ca „Zonă defavorizată” ar însemna scutirea la plata impozitului pe profit pe durata existenței zonei defavorizate, dar şi a altor facilități, așa cum acestea sunt prevăzute în forma inițială a legii.

 

Măsuri propuse pentru susținerea turismului, agriculturii și industriei alimentare

Propunerile mai vizează turismul, finanțarea proiectelor de investiții aprobate, contractate, aflate în derulare sau implementare, acordarea de granturi/sprijin financiar, subvenționarea dobânzilor și a altor costuri de creditare a societăților din turism, sprijinirea activităților din domeniul agriculturii și industriei alimentare - sprijin financiar pentru achiziția de instalații de udare de mici dimensiuni utilizate atât în cultura mare, cât și în legumicultură și pomicultură;  acordarea unui ajutor de minimis pentru cultivatorii de legume și achiziția de animale, susținerea parteneriatelor public-privat pentru realizarea unor centre de colectare, condiționare, depozitare și prelucrare sau procesare legume și/sau cartofi; susținerea asocierilor de orice tip pentru valorificarea tuturor produselor create sau colectate din zonă pentru crearea lanțurilor scurte de aprovizionare cu alimente; eșalonarea plăților către bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale fără calculul penalităților și al dobânzilor de întârziere; facilitarea achizițiilor publice care favorizează aprovizionarea din lanțuri alimentare scurte pentru uz instituțional (spitale, cantine, aziluri etc.) cu extinderea acestui sistem la școli, grădinițe, creșe și alte instituții publice; susținerea proiectelor pentru încurajarea activităților din zona montană.

Președintele CJ Suceava a subliniat că datele din ultimele zile arată o scădere a numărului de cazuri pozitive, precum și o creștere a numărului de persoane vindecate de COVID-19. „Acest lucru care mă face să fiu optimist și să sper în ridicarea măsurilor de carantină din județul Suceava, conștient fiind totodată că trebuie să facem eforturi deosebite pentru a nu apărea noi focare”, a transmis Gheorghe Flutur.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flutur propune Guvernului să declare județul Suceava „Zonă defavorizată”.
 Vizualizări articol: 3122 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Flutur propune Guvernului să declare județul Suceava „Zonă defavorizată”3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei