Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 mai 2020 - Anul XXV, nr. 105 (7410)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

“Vrem o țară ca afară”... dar nu aici

Amenajarea unui punct modern de colectare a gunoiului, îngropat, motiv de ceartă între suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Realizarea unui punct de colectare modern, pe o laterală a bulevardului George Enescu, din municipiul Suceava, a stârnit numeroase reacții în mediul online, ca de obicei, formându-se două tabere – pro și contra.

Printre principalele argumente invocate de cei care critică soluția găsită de autorități pentru amplasarea unui punct de colectare îngropat (gunoiul se depozitează într-un buncăr special, subteran, deasupra este doar gura de vizitare, de tip mobilier stradal) este că unde s-a mai văzut să se facă colectarea gunoiului la stradă? Răspunsul e simplu – în toate țările civilizate, la care ne raportăm cu invidie de atâtea ori (dar numai la ce ne convine).

Exemple sunt numeroase, inclusiv online, iar cei care au călătorit mai mult prin lume o pot confirma oricând. Iar accesul utilajului special de ridicare a deșeurilor produse este mult mai simplu decât pe străduțele înguste din George Enescu, sufocate de mașini parcate pe orice colțișor liber.

Un alt argument contra – că au ocupat un loc de parcare, la bulevardul principal, care este foarte circulat.

Adevărat, doar că “deranjul” produs astfel este incomparabil mai mic decât cel al blocării străzii din spatele blocurilor de la stradă, unde nu există loc de amenajare a punctului de colectare a deșeurilor produse de cei care locuiesc acolo, decât dacă se închide total strada. Nici desființarea totală a punctului de colectare de acolo nu e o soluție, mai ales că în zonă se produc cantități mari de deșeuri zilnic, atât de la populație, cât și de la numeroasele spații comerciale existente.

De altfel, prin realizarea punctului de colectare îngropat se rezolvă o mare problemă a zonei respective – se desființează vechiul punct de colectare, din gang, unde era un adevărat focar de mizerie, mirosuri și chiar infecție, atât din cauza cantităților mari de gunoi care se produc acolo zilnic (golirea buncărelor existente se făcea și de două ori pe zi), cât și a spațiului insuficient pentru amplasarea unui număr mai mare de containere.

Acum, “problema” gunoiului s-a mutat din gang în subteran, unde spațiul de depozitare este de câteva ori mai mare, de unde gunoiul nu se mai revarsă în stradă și nici nu împiedică oamenii să mai circule, așa cum se întâmpla în vechea locație.

Un alt reproș e legat de faptul că pentru amplasarea punctului de colectare îngropat a fost tăiat un copac (care nu ar fi mai fost oricum acolo dacă se ducea până la capăt planul de lărgire și modernizare a bulevardului George Enescu). 

A dispărut unul, dar în loc vor fi amplasați doi, pentru că noul spațiu de colectare a deșeurilor va fi înfrumusețat atât cu arbori ornamentali, la fel ca în mari orașe ale Europei, cât și cu o bancă pe care să se poată odihni cei care au treabă în zonă.

Atunci, unde e problema? În primul rând, reticența oamenilor la nou, probabil și din cauza instabilității și schimbărilor continue, la nivel național, din ultimii 30 de ani. Orice schimbare făcută la nivel local, chiar dacă e evident una în bine, este întâmpinată de fiecare dată cu foarte multe rezerve, ba chiar cu o îndârjire inexplicabilă, deși, de foarte multe ori, cei care se opuneau unei schimbări au ajuns să recunoască că e bine-venită.

Apoi fuga de responsabilitate. Producem gunoi, dar să nu-l vedem. Să-l poți arunca aproape, fără să parcurgi distanțe mari, dar nu cumva să fie sub geamul meu, în dreptul scării mele sau a blocului în care stau.

“Vrem o țară ca afară”... dar nu aici, ci la scara alăturată... sau la alții...

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Amenajarea unui punct modern de colectare a gunoiului, îngropat, motiv de ceartă între suceveni.
 Vizualizări articol: 3660 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.82/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 11 voturi
Amenajarea unui punct modern de colectare a gunoiului, îngropat, motiv de ceartă între suceveni2.8511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei