Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 mai 2020 - Anul XXV, nr. 103 (7408)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Prin pădurea de cuvinte

De la ciumă la coronavirus (5 b). Măsuri și... compromisuri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Film.Nici un film porno nu are scenariul atât de pervers ca mintea unei femei – aflate în carantină la domiciliu - în timp ce soțul, aflat la serviciu, nu-i răspunde la telefon!

Informare(corectă). ”Iată mai jos doar câteva sfaturi oferite de specialiști în psihologia comunicării: În ceea ce privește mesajele de pe internet, ar trebui să eliminăm din sfera <posibilului informativ> toate mesajele cu intenţii manipulatorii: 1) cele care nu indică una sau mai multe surse de încredere; 2) cele care se termină cu îndemnul imperativ: „Dă-l mai departe!”; 3) cele cu titluri care sună alarmist, incredibil ori conspiraţionist, titluri care conţin superlative sau cuvinte ce trimit la conspiraţie și secretomanie (<Adevărul din spatele Coronavirusului>; <Faţa ascunsă a…>; <Mâna invizibilă a…>); 4) cele cu titluri care anunţă un conţinut probabil exagerat, răstălmăcit ori de-a dreptul mincinos: stări emoţionale extreme (<înfiorător>; <sfâșietor>; <dramatic>) sau exagerarea și extraordinarul (<fabulos>; <colosal>; <catastrofic>; <incendiar>). În privinţa site-urilor de știri, ar trebui să nu le credităm pe cele care: 1) nu au în descrierea lor o redacţie prezentată și nu au un semnatar asumat (un redactor, editor etc.) al articolelor prezentate; 2) nu au o adresă de contact transparent anunţată și o persoană de contact, date utile și chiar necesare pentru un eventual drept la replică; 3) nu publică detalii referitoare la sursele articolelor; 4) nu oferă date despre sursele fotografiilor pe care le folosește; în mod normal, fotografiile pot proveni fie de la un fotoreporter al redacţiei, fie de la o agenţie foto, iar provenienţa lor trebuie precizată. ” (D. Borțun)

Măsuri.”La Londra, <Ordonanţa (...) cu privire la molima de ciumă 1665>  prevedea şi păstrarea curăţeniei străzilor, a caselor, depozitarea gunoiului în afara oraşului şi eliminarea din consum a unor alimente nesigure. Erau interzise cerşetoria, vagabondajul, spectacolele, petrecerile, iar programul cârciumilor era restricţionat (Defoe). Şi numărul berăriilor a fost redus, fiind închise acelea care produceau berea în condiţii insalubre sau aveau clienţi suspecţi. Exista credinţa că ciuma atacă oamenii săraci, mai ales cei care suferiseră de curând de foamete (Delumeau). Samuel Pepys consemna cazuri de mortalitate în speluncile Londrei: <Sărmanul Will, care ne vindea bere la uşa sălii, a murit, împreună cu soţia şi cei trei copii ai lui, se pare că toţi într-o zi. Apoi acasă, prin City, sperând că, trecând doar, nu mă voi molipsi, dar cred că în viitor n-o să mai trec pe acolo>. Şi brutăriile au fost supravegheate, pâinea fierbinte neputând fi vândută deoarece se credea că prezintă riscuri. Lordul-primar a dat ordin ca lumea să nu mai iasă după orele 9 seara, se pare, pentru ca să poată bolnavii ieşi să ia aer. Cronicile ciumei susţin la unison că ciuma a dus la interzicerea comerţului, închiderea prăvăliilor, închiderea bisericilor, interzicerea tuturor distracţiilor, evacuarea spaţiilor publice (Delumeau). (Radu F. Bruja, ”Epidemia de ciumă de la Londra din anii 1665-1666”)  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De la ciumă la coronavirus (5 b). Măsuri și... compromisuri.
 Vizualizări articol: 1801 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
De la ciumă la coronavirus (5 b). Măsuri și... compromisuri1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei