Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 feb 2020 - Anul XXV, nr. 45 (7350)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Promovarea tradițiilor

Peste 450 de oameni îmbrăcați în straie de sărbătoare, prezenți la Balul gospodarilor organizat la Poiana Stampei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 450 de oameni îmbrăcați în costume populare au participat sâmbătă, 22 februarie, la Balul gospodarilor organizat la Poiana Stampei, o amplă acțiune prin care se urmărește păstrarea și conservarea portului și tradițiilor populare.

Anul acesta evenimentul a ajuns la a XX-a ediție, prilej de sărbătoare. Manifestarea a marcat, pe de-o parte, apropierea intrării în Postul Paștelui (Postul Mare începe pe 2 martie), iar pe de altă parte, sărbătoarea Mărțișorului, a Dragobetelui și venirea primăverii.

După cum susține și primarul comunei Poiana Stampei, ing. Viluț Mezdrea, principalul organizator, scopul acestei frumoase manifestări este de a reuni cât mai mulți gospodari din comună și vecinătăți, fii ai satului, dar mai ales promovarea datinilor, tradițiilor și mândrului port de la Poiana Stampei, în special a bundiței cu flori.

Costumul popular a fost obligatoriu și la această ediție. Primarul Viluț Mezdrea i-a întâmpinat pe toți oaspeții, le-a oferit tuturor doamnelor câte un trandafir roșu, iar fiecare bărbat a primit câte un mărțișor, după care cu toții au fost invitați să facă o fotografie, “o mărturie”, care, împreună cu o diplomă primită de fiecare familie participantă, a atestat prezența la eveniment.     

 

Artiști

Respectând tradiția locală a satului românesc, manifestarea, la care au participat peste 450 de oameni îmbrăcați în strai de sărbătoare, a început cu un moment religios de binecuvântare a celor prezenți, dar și a bucatelor, preoții parohi Ilie-Sorin Cormoș și Constantin Jbanca vorbind și despre Lăsatul Secului și intrarea în Postul Paștelui.

În cuvântul de bun venit adresat de primarul comunei Viluț Mezdrea, acesta le-a mulțumit oamenilor pentru faptul că iubesc portul popular, frumosul și autenticul, că știu să fie primii la muncă, dar și la distracție și voie bună.

Atmosfera de la Balul gospodarilor a fost întreținută de artistul bucovinean Călin Brăteanu, împreună cu Trupa Rekord. Aceștia s-au ridicat la înălțimea așteptărilor printr-un repertoriu diversificat, gustat de oamenii de toate vârstele.

Invitatul special al serii a fost solista de muzică populară Vlăduța  Lupău, acompaniată de Rapsozii Maramureșului, artistă care a reușit în cele două recitaluri de excepție să scoată oamenii la joc, să-i încânte și să-i determine să fredoneze cunoscutele-i șlagăre, să pozeze și să povestească cu doritorii.

 

Premii. Distincții

Nici în acest an nu au lipsit premiile. Dintre cele câteva sute de participanți la bal, 35 de norocoși, extrași din urnă de prezentatoarea TV Suceava Live Raluca Bercea Tilihoi și artistul Călin Brăteanu, au fost răsplătiți cu „premii gospodărești”, de la țăsală pentru vaci, biberoane pentru viței, lanțuri și clopote, la bidoane pentru lapte și roabe încărcate cu saci de porumb, făină sau grunz de sare.

Într-o atmosferă de mare sărbătoare, comunitatea locală și Consiliul Local Poiana Stampei au oferit două distincții speciale de merit primarului ing. Viluț Mezdrea - cel mai strașnic gospodar, “model de dăruire, înțelepciune, aplecare spre om, voință, organizare în folosul și bunăstarea comunei”, și viceprimarului Vladimir Popescu - un gospodar veșnic tânăr, “un model de bune practici, dăruire, păstrător al tradițiilor și tezaurului popular bucovinean“.

Ca în fiecare an, manifestarea a fost organizată cu profesionalism de Primăria și Consiliul Local Poiana Stampei, Casa de Cultură “Elisei Todașcă”, director Petrică Chiforescu, în parteneriat cu Suceava Live, Orion Media, Radio România, Studio Chiriluș, Restaurantul “La Pentelescu”, Florăria “Phoenix”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 450 de oameni îmbrăcați în straie de sărbătoare, prezenți la Balul gospodarilor organizat la Poiana Stampei.
 Vizualizări articol: 1747 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 450 de oameni îmbrăcați în straie de sărbătoare, prezenți la Balul gospodarilor organizat la Poiana Stampei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei