Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 feb 2020 - Anul XXV, nr. 42 (7347)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Politeismul politic şi partidele fără nici un Dumnezeu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Emil Cioran, la care revin spre a mă bucura de formidabila lui scriere şi a mă enerva de ideile lui adesea piezişe, laudă zeflemitor într-o carte de eseuri, nu mai ştiu care, politeismul, fiindcă religia cu mai mulţi zei dă şansa opţiunii. Un singur Dumnezeu se uzează repede, iar dacă e inventat mai de curând – aşa scria el despre Iisus – dificultatea de a crede presupune plata în suplicii.

Azi, după ce am asistat la joaca celor doi câini lupi ai mei – Odra, de un an, şi Lupu, de şase luni, cel mic fiind ca talie mai robust decât verişoara lui -, după ce am scris o filă din jurnalul meu rimat, între două vizite la ponei, porumbei, bibilici (una, fiindcă celelalte, zburând peste zid, au nimerit fix în gura vulpii), m-am întors la baştina bibliotecii şi la desfătarea invenţiei numite laptop. Zic desfătare fiindcă am un scris ilizibil, iar viaţa mea de scriitor s-a consumat o parte clămpănind la maşina de scris, iar de câţiva ani, la această fantastică invenţie, ca o paporniţă de vinilin sau ca o valiză în care ţii un sandvici. Aici scriu direct poezii şi prostii, proză, gâlcevuri, harţă sau aduc omagii doamnelor care mă mai ţin minte, iar eu le păstrez în suflet neofilite, ca pe nişte flori sortite eternei primăveri.

Îl caut pe Cioran. Biblioteca din casa mea de la Sângeru, fără a le egala pe cele de la Bucureşti, astupă doi pereţi, iar fetele mele au plecat să vadă un film, la cererea neînduplecată a fiicei. Filmul e lăudat peste tot. Hai, tata! Trage degeaba de mine. Nu ies în lume. Nu trebuie să vorbeşti cu nimeni! – mă imploră Luciana. Păi tocmai asta e. Eu dacă ies, vreau să vorbesc, cu oricine, în parcare, la piaţă, şi cu ăla de rupe biletele la uşă.

Asta a fost, până acum, viaţa mea. Mereu am cules ceva. Nu vreau să tac, iar eu sunt nevoit să tac. Documentarea prin viu grai mi-a fost interzisă şi încerc să învăţ, recunosc, dureros, respiraţia sub apă.

Singur, acasă, nu dau de Cioran, aşa că renunţ.

Mă gândesc la politeismul, nu cu Dumnezei mulţi, ci fără nici un Dumnezeu, al politicii de azi care abundă în personaje fără personalitate. Democraţia, inventată, cel puţin lingvistic de greci, presupune popor, dar şi vârfuri. Cei ce se suiau pe scenă în Agora, şi cuvântau superb, ca fostul bâlbâit Demostene, luminau minţi, înflăcărau, chemau la pace sau război. Departe de mine gândul de a zeifica politica. Alăturarea nu e doar jenantă. Dar parcă sunt prea mulţi atei ai spiritului, prea mulţi ocoliţi de orice răstignire pe crucea iubirii de patrie şi de semeni. Mi-ar plăcea, nu să-l slăvesc, un sfânt în politica românească. Un martir, un călugăr, neatras de bogăţiile lumeşti. Nu vreau să mă închin lui, dar să-l stimez vreau. Avem multe partide şi, în vârfuri, nimic, doar nişte cămăşi ca acelea atârnate pe araci, la marginea lanului.

Dar să mă întorc la nemulţumirile lui Cioran pe care le pot îmbogăţi. Zeii antici greci nu mi-au prea plăcut, fiind gâlcevoşi, iar Zeus, mai marele peste Olimp, era departe de prestigiul Dumnezeului meu. Făcea toate drăcăriile, inclusiv amoroase. Procentul rezidual de dac din mine gândeşte cu mai multă aplecare spre Zamolxis, mai puţin cântat în poeme, dar din pricina asta rămas enigmatic şi pur.

Nu doar evreii, cu Dumnezeu din Vechiul Testament, au un zeu vechi. Zamolxis, fiindcă Dumnezeul unic poartă nume diverse, poate fi Dumnezeul din Carpaţi, suit pe tronul lui de nori, deasupra Bucegilor. Zic şi eu, spre a mă certa cu filosoful Cioran, care nu-mi mai poate da replica.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Politeismul politic şi partidele fără nici un Dumnezeu.
 Vizualizări articol: 2821 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Politeismul politic şi partidele fără nici un Dumnezeu3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei