Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 feb 2020 - Anul XXV, nr. 35 (7340)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Proteina Nrf2, antioxidanții și postul

Când corpul trăiește un stres oxidativ puternic și produce radicali liberi în exces, el activează și o proteină specifică din nucleu, numită Nrf2. Aceasta este o proteină foarte importantă, deoarece deschide calea pentru producția unui game vaste de antioxidanți, dintre cei mai importanți pe care îi conține corpul, dar și pentru producția de enzime detoxifiante. Dar ce anume activează proteina Nrf2?

Dr. Ling Gao, de la Universitatea Vanderbilt, a descoperit că oxidarea a doi acizi grași omega-3 (EPA și DHA) activează foarte puternic calea proteinei Nrf2. De mulți ani, cercetătorii au observat o scădere a nivelurilor leziunilor provocate de radicalii liberi la indivizii care consumau ulei de pește – sursă de EPA și DHA. Această nouă cercetare clarifică relația dintre uleiul de pește și protecția antioxidantă pe care o oferă creierului. După cum afirmă Dr. Gao, „datele noastre sprijină ipoteza că formarea compușilor generați în procesul de oxidare a EPA și DHA în interiorul organismului viu pot atinge concentrații destul de mari încât să inducă sinteza antioxidantului derivat din proteina Nrf2 și a sistemelor de apărare detoxifiante”.

Reducerea numărului de calorii, așa cum a fost demonstrat într-o varietate de modele de laborator, induce și ea activarea proteinei Nrf2. Când este redus numărul de calorii din dieta animalelor de laborator, acestea nu numai că trăiesc mai mult – cel mai probabil, ca urmare a creșterii protecției antioxidante - dar devin şi mult mai rezistente față de o diversitate de forme de cancer. Această proprietate a proteinei Nrf2 întărește recomandarea specialiștilor cu privire la importanța postului.

În ultimii ani, proteina Nrf2 a devenit un centru de atenție globală al cercetării medicale. Acest fapt a condus la descoperirea că o varietate de compuși naturali activează și amplifică genele responsabile de producția unui vast complex de enzime detoxifiante și antioxidanți care protejează și susțin viața. Printre aceștia se află curcumina, care provine din turmeric, extractul de ceai verde, resveratrolul, sulforafanul derivat din broccoli și acidul gras omega-3, DHA. Prin activarea proteinei Nrf2, aceste substanțe naturale, alături de post, cresc producția de glutation, care este, probabil, cel mai important antioxidant cerebral prezent în fiziologia umană.

Protecția antioxidantă generată de glutationul indus de către proteina Nrf2 este atât de puternică, încât a putut să prevină dezvoltarea sclerozei laterale amiotrofice sau boala Lou Gehrig, în testele de laborator făcute pe animale.

 Oamenii de știință măsoară deseori nivelul glutationului drept indicator general al sănătății celulare și nicăieri în organism nu are o importanță așa de mare ca în protejarea creierului. Deși reprezintă doar 2% din greutatea corpului, creierul în repaus consumă până la 20% din cantitatea zilnică de calorii. Acest nivel disproporționat al metabolismului și al producției secundare de radicali liberi pune creierul într-o situație de mare risc. Nici un țesut – inclusiv proteinele și lipidele din corp – nu este imun la leziunile produse de radicalii liberi, iar lipidele sunt un caz special, întrucât constituie 70% din masa uscată a creierului uman și sunt cel mai greu de protejat împotriva radicalilor liberi. Aceștia pot produce la nivelul creierului dereglări funcționale care limitează capacitatea neuronilor de a comunica unul cu altul. Aceste leziuni produse stau la baza tuturor afecțiunilor degenerative ale creierului și aici ne referim la bolile Alzheimer, Parkinson, scleroza amiotrofică laterală, scleroza multiplă și chiar îmbătrânirea cerebrală obișnuită.

Pericolul prezentat de către radicalii liberi este dublu. În primul rând, așa cum am menționat, ei modifică în mod direct diferitele țesuturi cerebrale pe care le atacă și le fac incapabile să mai funcționeze într-un mod adecvat. În al doilea rând, forțează celulele să deblocheze instrucțiunile de autodistrugere codificate în ADN.

Glutationul, care este denumit de cercetători și „maestrul antioxidant”, joacă un rol important în regenerarea unui alt antioxidant cerebral important, vitamina C, și este considerat de cercetători principalul mijloc de combatere a efectelor nocive produse de radicalii liberi.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proteina Nrf2, antioxidanții și postul.
 Vizualizări articol: 1501 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 10 voturi
Proteina Nrf2, antioxidanții și postul5.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei