Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 feb 2020 - Anul XXV, nr. 35 (7340)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Interminabil

Tânăr mort din cauza unei remorci nesemnalizate pe un drum naţional. La peste şase ani de la tragedie dosarul nu este finalizat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cazul unui tânăr în vârstă de 18 ani, decedat într-un accident rutier petrecut tocmai în toamna anului 2013, reprezintă un nou exemplu elocvent cu privire cât de greu se poate ajunge uneori la un deznodământ în justiţia noastră. Familia tânărului mort a ajuns la capătul răbdării în condiţiile în care procesul început din 2015 în instanţă nu este finalizat nici acum.

Ancheta a fost întârziată de două expertize care s-au lăsat mult aşteptate, în perioada de urmărire penală, şi apoi de un proces cu zeci de termene, care a durat trei ani de zile doar la prima instanţă, aflându-se acum în faza de apel.

Şochează şi modul în care a murit tânărul de 18 ani, din cauza unui tractorist în vârstă de 70 de ani, care circula pe un drum naţional tractând o remorcă cu lemne, fără semnalizare.

 

Omorât în maşină de lemnele din remorca nesemnalizată

La finele lunii septembrie 2013, pe timp de noapte, pe DN 29A, la ieşirea din Zvoriştea spre Suceava, un autoturism Audi în care se aflau patru tineri a intrat violent într-un tractor care se deplasa pe acelaşi sens de mers.

La volanul autoturismului era un tânăr în vârstă de 18 ani, din municipiul Suceava.

Toţi cei patru fuseseră la rude, în comuna Zvoriştea, iar la acea oră veneau spre Suceava.

Petru Pînzaru, în vârstă de 70 de ani, domiciliat în comuna Zvoriştea, conducea pe acelaşi sens de mers un tractor U 445, care tracta o remorcă neînmatriculată şi neînregistrată, în care erau încărcate deşeuri din lemn. Este vorba de o remorcă confecţionată artizanal, care nu avea ce căuta pe un drum public. Pentru ca gradul de inconştienţă al şoferului să fie maxim, remorca nu era semnalizată în nici un fel. Şoferul în vârstă de 18 ani nu a văzut la timp tractorul şi a intrat în plin în lemnele din remorcă. Încărcătura a intrat prin parbriz, pe partea dreaptă a maşinii, pe locul unde se afla Marius B., alt tânăr de 18 ani. Acesta a avut parte de o moarte groaznică, decedând din cauza unei leziuni grave la cap provocată de lemne.

 

Concluzie procuror: remorca nesemnalizată a determinat tragedia

Ancheta poliţiştilor de la Biroul Rutier Suceava, coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, i-a vizat iniţial pe ambii şoferi, considerându-se şi că tânărul de 18 ani de la volanul autoturismului ar fi putut avea parte din vină, din cauza vitezei.

În dosar s-au efectuat două expertize criminalistice, care au avut rolul de a stabili în detaliu cum s-a produs nenorocirea. Ambele au stabilit că accidentul a fost determinat de circulaţia pe timp de noapte cu o viteză redusă a unei remorci confecţionate artizanal, neînmatriculată, fără a fi dotată cu sistem propriu de iluminare, elemente reflectorizante sau de semnalizare şi cu o încărcătură care depăşea gabaritul remorcii şi care, de asemenea, nu era semnalizată.

Procurorii au stabilit că tânărul de la volanul autoturismului nu poate fi trimis în judecată. El a declarat în faţa poliţiştilor că a fost orbit de farurile unei maşini care venea din sens opus şi a văzut târziu remorca cu lemne.

 

Pedeapsă cu suspendare pentru şoferul tractorului la prima instanţă

A fost trimis în judecată Petru Pînzaru, cel care conducea tractorul, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Suceava în noiembrie 2015, aşadar la doi ani după accident.

Procesul început la Judecătoria Suceava avea să fie un coşmar pentru familia tânărului decedat. Zeci de termene, judecători care s-au schimbat şi au reluat judecată din faza incipientă, astfel că soluţia a venit abia în iulie 2018.

Conform sentinţei Judecătoriei Suceava, Petru Pînzaru, judecat pentru ucidere din culpă şi tractarea unei remorci neînmatriculate, a fost condamnat la 2 ani de închisoare, pedeapsă suspendată condiţionat, pe durata unui termen de încercare de 4 ani.

Judecătoria Suceava a judecat şi latura civilă, stabilind daune morale de până la 90.000 de lei pentru membrii familiei tânărului mort. Nici această parte a dosarului nu este însă definitivă.

 

Ultima parte a procesului se prelungeşte şi ea

Pe 18 martie 2019 a început şi ultima parte a procesului, la Curtea de Apel Suceava. Şi aici s-au consumat 11 termene, însă din nou procesul se lungeşte, deşi de principiu acum, în apel, lucrurile ar trebui să se deruleze mai rapid. S-a cerut o nouă expertiză de către una dintre părţi, iar la mai multe termene la rând s-a dat amânare.

Următorul termen al procesului este pe 17 februarie, însă dosarul pare a fi încă departe de un punct final.

Membrii familiei tânărului decedat se declară mâhniţi de faptul că procesul nu se mai termină şi se tem ca nu cumva să se prescrie faptele.

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tânăr mort din cauza unei remorci nesemnalizate pe un drum naţional. La peste şase ani de la tragedie dosarul nu este finalizat.
 Vizualizări articol: 2620 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 18 voturi
Tânăr mort din cauza unei remorci nesemnalizate pe un drum naţional. La peste şase ani de la tragedie dosarul nu este finalizat5.0518

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei