Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 feb 2020 - Anul XXV, nr. 30 (7335)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Anchetă DIICOT

Cum au ajuns doi tineri să fie trimişi în judecată după ce au „poştit” o ţigară cu tutun amestecat cu canabis la un festival de rock

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, au trimis recent în judecată doi tineri, pentru deţinere de droguri de risc, respectiv unul şi pentru punere la dispoziţie de droguri de risc. Totul a plecat de la o singură ţigară care conţinea canabis în amestec cu tutun, pe care trei tineri au împărţit-o în timp ce se aflau la festivalul de rock Bucovina Rock Castle.

Cei doi tineri sunt din municipiul Botoşani, iar la data comiterii faptelor, în august 2016, erau studenţi în anul I, unul având 18 ani, iar unul fiind încă minor.

 

Le-a dat să tragă din ţigară contra sumei de 30 de lei

În noaptea de 18 spre 19 august 2016, cei doi tineri, alături de alţi trei, se aflau în zona de campare din apropierea Cetăţii de Scaun a Sucevei, unde aveau loc concerte de muzică rock.

Din cercetările coordonate de procurorii de la DIICOT a rezultat că Ștefan Alexandru B., în vârstă de 17 ani la acea vreme, avea asupra sa un joint cu „iarbă” şi le-a propus celor din grup să fumeze cu toţii, cu condiţia ca fiecare să îi dea câte 30 de lei, pentru a-şi recupera banii daţi pe substanţa interzisă.

 

Distracţia a fost întreruptă de jandarmii vigilenţi, care au recuperat de pe jos ţigara aruncată

La cinci minute după miezul nopţii, un echipaj al Jandarmeriei s-a apropiat de tineri, moment în care unul dintre ei a aruncat ţigara jos. Jandarmii au observat însă gestul şi au recuperat de la sol restul de ţigară.  Tinerii au fost ridicaţi pentru audieri, iar restul de ţigară a fost sigilat de jandarmi şi predat poliţiştilor specializaţi de la Serviciul Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, care au preluat cercetările.

Probele de laborator au confirmat ulterior că proba respectivă conţinea canabis în amestec cu tutun.

Canabisul este drog de risc încadrat la Legea 143/2000, privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

Tânărul de 17 ani care a avut asupra sa ţigara şi a împărţit-o contra sumei de bani amintite a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere şi alte operaţiuni – respectiv punere la dispoziţie, de droguri de risc, fără drept.

Al doilea inculpat, Ștefan Alexandru I., cel care a aruncat ţigara atunci când a observat că jandarmii se apropie, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri de risc, pentru consum propriu. Acesta din urmă figura la data la care a fost pus sub acuzare în acest dosar ca student şi ajutor de profesor la o universitate din Birmingham, UK.

Oricât de măruntă este cantitatea de drog pentru care au de răspuns cei doi, legiuitorul pedepseşte fapta din punct de vedere penal, astfel explicându-se şi cum de s-a ajuns la trimiterea în judecată a celor doi tineri.

 

Dosare aparent mărunte, care pot duce însă la „peşti mari”

Mai multe dosare penale privind deţinere, consum sau trafic de droguri au fost deschise de poliţiştii de la Serviciu Antidrog după ultimele ediţii ale Festivalului Bucovina Rock Castle de la Suceava. Nu a fost vorba evident de cantităţi mari de droguri, însă anchetele începute de aici pot duce şi probabil au şi dus la documentarea activităţii infracţionale a unor grupări de dealeri de droguri în toată regula.

Dosarul în care vor fi judecaţi cei doi a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Suceava. Pedepsele vor fi probabil mici, cum este şi firesc, însă mai importantă este conştientizarea faptei şi conştientizarea consecinţelor unui gest teribilist aparent banal. În plus, cei care recidivează după o astfel de anchetă penală riscă să ajungă la o condamnare cu executare.

Cei doi inculpaţi se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum au ajuns doi tineri să fie trimişi în judecată după ce au „poştit” o ţigară cu tutun amestecat cu canabis la un festival de rock.
 Vizualizări articol: 2423 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Cum au ajuns doi tineri să fie trimişi în judecată după ce au „poştit” o ţigară cu tutun amestecat cu canabis la un festival de rock1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei