Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 ian 2020 - Anul XXV, nr. 20 (7325)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Zece medalii aniversare pentru personalităţi şi instituţii prietene ale Muzeului Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul Bucovinei a marcat împlinirea a 120 de ani de existenţă prin decernarea medaliei aniversare „120 de ani de la înfiinţarea Muzeului din Suceava” unui număr de 10 persoane şi instituţii publice. În cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat sâmbătă, 25 ianuarie a.c., la Muzeul Bucovinei, directorul Emil Ursu a anunţat numele medaliaţilor şi a înmânat diplomele şi medaliile celor care au fost prezenţi. Prima medalie a fost pentru preşedintele Klaus Iohannis, primul preşedinte al României care a trecut pragul muzeului şi primul preşedinte al României care, într-un mandat, a vizitat muzeul de trei ori, după cum a precizat directorul Ursu. „Mai mult decât atât, în 28 noiembrie 2019 a onorat Muzeul Bucovinei cu medalia Centenarul Marii Uniri, iar în 15 ianuarie 2020 domnia sa a onorat Muzeul Bucovinei cu <Meritul Cultural în grad de comandor>”, a amintit directorul Muzeului Bucovinei.

Celelalte persoane cărora li s-a conferit medalia aniversară au fost preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, „pentru sprijinul constant acordat instituţiei muzeale”, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen, directorul Muzeului Naţional Liechtenstein, Rainer Vollkommer - ”unul dintre cei mai buni prieteni ai Muzeului Bucovinei”, şi singurul fost director al muzeului care mai trăieşte, Pavel Blaj.

Instituţiile medaliate au fost Academia Română, Ministerul Culturii, Institutul Naţional al Patrimoniului, Consiliul Judeţean Suceava şi Primăria municipiului Suceava.

La eveniment au fost prezenţi ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, primarul Sucevei, Ion Lungu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Marin Gheorghe Niţă, prefectul Alexandru Moldovan, consilieri locali şi judeţeni, directori de muzee din ţară, şefi de instituţii, critici de artă, scriitori, invitaţi din ţară şi străinătate.

 

Consiliul Judeţean Suceava a fost „un finanţator generos”

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, s-a declarat onorat de medalia conferită şi a afirmat că ”Muzeul Bucovinei este nu numai o instituţie, ci şi un simbol în ceea ce priveşte contribuţia avută la cercetarea, conservarea, restaurarea şi valorificarea patrimoniului cultural naţional, constituind un exemplu de excelenţă în muzeologie”. „Reprezintă, la nivel naţional, cu multă onoare şi responsabilitate, identitatea regională, spiritul Bucovinei şi personalităţile care au scris istoria şi au conturat cultura românească. Invitaţia de a fi astăzi la Suceava, la 120 de ani de la înfiinţarea Muzeului Bucovinei, m-a onorat profund”, a mai spus ministrul Culturii.

Semnificaţia aniversării şi rolul muzeului de-a lungul timpului au fost subliniate de directorul Emil Ursu, care a spus că instituţia, cu resursele şi personalul pe care le-a avut, în funcţie de epocă, a încercat de-a lungul celor 120 de ani „să păstreze, să adune şi să transmită de la generaţie la generaţie memoria culturală a acestei zone”.

”Este ştiut faptul că nimic nu se poate fără bani. Or bani au fost, mai mulţi sau mai puţini, în ultimii 15 ani. Mulţumim lui Dumnezeu că am avut un finanţator, Consiliul Judeţean, care a înţeles că muzeul poate fi motor de dezvoltare în această zonă. În consecinţă, alături de marile proiecte, precum Cetatea de Scaun, laboratorul zonal sau Muzeul Bucovinei, au existat şi proiecte mai mici, care au însemnat sume de bani”, a spus Ursu. Acesta a evidenţiat şi activitatea editorială a muzeului, de a publica „lucrări relevante pentru cultura naţională”, activitate care a avut în Consiliul Judeţean Suceava „un finanţator generos”. Mesaje de felicitare la aniversarea muzeului au mai transmis IPS Pimen, prefectul Alexandru Moldovan, primarul Ion Lungu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Niţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zece medalii aniversare pentru personalităţi şi instituţii prietene ale Muzeului Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1519 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 3 voturi
Zece medalii aniversare pentru personalităţi şi instituţii prietene ale Muzeului Bucovinei2.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei