Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 ian 2020 - Anul XXV, nr. 20 (7325)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Situaţie

Aproape 15.500 de fetiţe din judeţul Suceava pot fi vaccinate împotriva cancerului de col uterin

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul fetiţelor din judeţul Suceava, care pot fi protejate prin vaccinare împotriva cancerului de col uterin este de aproape 15.400. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că la 1 iulie 2019 aveau domiciliu în judeţul Suceava 17.649 de fete cu vârsta între 11 şi 14 ani, categoria la care vaccinarea este recomandată. Astfel, aveau domiciliu în judeţ 4.329 de fete în vârstă de 11 ani, 4.396 fete de 12 ani, 4.505 fete de 13 ani şi 4.419 fete de 14 ani. Dacă luăm în calcul şi fetiţele care anul trecut aveau 10 ani, numărul total este de 21.982 de persoane potenţial vaccinabile. În categoria celor cu domiciliul aici se înscriu, însă, şi copiii născuţi în străinătate sau în alte judeţe, ale căror mame sunt din judeţul Suceava, de aceea un tablou mai apropiat de realitate îl oferă datele privitoare la rezidenţă.

Populaţia rezidentă reprezintă totalitatea persoanelor cu cetăţenie româna, străini şi fără cetăţenie, care au reşedinţa obişnuită în judeţ, în condiţiile în care „reşedinţa obişnuită” înseamnă că persoanele respective au locuit acolo o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. Prin urmare, în populaţia rezidentă sunt incluse persoanele care au imigrat în România, dar sunt excluse persoanele care au emigrat din România.

Din punct de vedere al rezidenţei, cifrele arată că la data de 1 iulie 2018, cea mai recentă centralizare disponibilă la INS, aveau rezidenţa în judeţul Suceava 15.415 fete cu vârsta între 11 şi 14 ani. Diferenţa între numărul fetiţelor de 11-14 ani cu domiciliul în judeţ şi cel al fetiţelor de aceeaşi vârstă care locuiesc efectiv aici este de 2.234. Deci peste 2.200 de copile de 11-14 ani din Suceava locuiesc în străinătate sau în alte judeţe.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava recomandă părinţilor/ reprezentanţilor legali ai acestor fete să solicite vaccinarea acestora împotriva virusului Human Papiloma Virus (HPV), care este pe locul doi ca şi cauză a cancerului de col uterin. Vaccinarea este gratuită, se realizează numai la solicitarea părinţilor / reprezentanţilor legali, care trebuie să prezinte o cerere scrisă medicului de familie. Părinţii decid individual când anume în acest interval se va face vaccinarea.

Potrivit studiilor, opt din zece persoane active sexual vor fi infectate cu cel puţin o tulpină a virusului, pe parcursul vieţii, însă, solicitând vaccinarea, fetele pot fi protejate înainte de expunerea la virus.

În marea majoritate a cazurilor, infecţiile cu HPV evoluează fără simptome şi nu progresează într-o boală clinică, însă infecţia persistentă cu HPV poate evolua până la apariţia leziunilor precanceroase, considerate precursoare ale cancerului. Infecţia cu HPV nu se poate trata.

Vaccinul disponibil acoperă în acest moment 90 % din totalul tulpinilor producătoare de cancer de col uterin, iar vaccinarea este „cea mai tipică acţiune de prevenţie pe care o avem la dispoziţie, evitând astfel suferinţe fizice şi psihice imense”, potrivit specialiştilor.

La începutul lunii ianuarie, DSP a distribuit medicilor de familie primul lot de vaccin anti-HPV, destinat vaccinării fetelor pentru care s-au depus cereri în anii 2017-2018 ( un număr de 17 cereri) şi în cursul anului se vor distribui şi dozele necesare vaccinării fetelor pentru care s-au depus cereri în anul 2019 (460 de cereri).

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 15.500 de fetiţe din judeţul Suceava pot fi vaccinate împotriva cancerului de col uterin.
 Vizualizări articol: 1944 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 15.500 de fetiţe din judeţul Suceava pot fi vaccinate împotriva cancerului de col uterin0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei