Părintele Visarion Alexa: „Să nu Îl mai transformăm pe Dumnezeu în om de afaceri, în bancher, în medic sau în agent matrimonial”



Părintele Visarion Alexa: „Să nu Îl mai transformăm pe Dumnezeu în om de afaceri, în bancher, în medic sau în agent matrimonial”
Părintele Visarion Alexa: „Să nu Îl mai transformăm pe Dumnezeu în om de afaceri, în bancher, în medic sau în agent matrimonial”

Nu poți minți, nu te poți preface la infinit că iubești un om, dacă nu-l iubești. Mai devreme sau mai târziu el va simți asta și se va depărta de tine. „Un om a găsit pe drum un șarpe aproape înghețat și, din bunătatea și mila lui, l-a băgat în sân, iar șarpele revenindu-și l-a mușcat și omorât.”
Recunoștința este un lucru extrem de prețios. Lipsa acestui sentiment deformează sufletește pe cel ce primește și nu este recunoscător și atât de tare poate deforma, până la răzbunare și ură. E o vorbă tare adevărată care spune așa: dacă nu poți face bine, măcar să nu faci rău!
Dacă cineva ți-a făcut un bine cât de mic și nu-i poți fi recunoscător pentru asta, măcar nu-i face rău. Dacă nu mai poți răbda un om, măcar lasă-l în pace.
Evanghelia celor zece leproși…
Cei mai mulți dintre noi venim la biserică doar să cerem ajutor de la Dumnezeu, însă Îl transformăm în om de afaceri, în bancher, în medic, în agent matrimonial. Îl coborâm în toate nevoile noastre omenești, de zi cu zi, nevoi care nu trec în veșnicie: vreau mâncare, vreau soț, vreau copil, vreau casă, vreau mașină, vreau ploaie, vreau vânt etc.
Așa au făcut și cei zece leproși când au strigat după Hristos să-i tămăduiască, așa facem fiecare dintre noi când ajungem în biserică. Într-un mod primitiv, superficial, Îl facem pe Dumnezeu un bun al nostru.
Nu spun că este o ipostază greșită, însă este una primitivă, este o ipostază în care nu te mai apropii, ca trăire sufletească, de Apostolul Pavel care spune: „Hristos este viața mea!”.
Nu vii spre El pentru că este viața ta, ci doar pentru că ai nevoie de El. Este un sentiment tare scandalos, tare greu de purtat, când iubirea este cântărită cu măsura aceasta a profitului, a nevoii. Fundamentul unei relații ar trebui să fie IUBIREA.
Punând astfel problema, relația cu El nu este fundamentată pe iubire, ci pe un soi de moralitate. Aud adeseori raportarea omului la moralitate: trebuie să fii mai bun, mai răbdător, mai ascultător. Nu e rău, doar că este atât de puțin, este doar primul pas și cred că, trăind doar moral, încet, încet vei deveni „omul de plastic”… acel om politicos, respectuos, moral, dar care, în realitate, nu ar da doi bani pe celălalt, pe sufletul său. Nu poți minți, nu te poți preface la infinit că iubești un om, dacă nu-l iubești. Mai devreme sau mai târziu el va simți asta și se va depărta de tine.
Așadar, străduința cea mare este să transformăm relațiile formale în relații autentice. Nu datoria, nu lucrurile formale, nu bunul-simț, ci iubirea să fie temelia unei relații. Dacă iubești un om, atunci el pentru tine devine sens, rost. Îl trăiești, Îl asumi, „te pleci în fața Lui” cu recunoștință.
Nouă leproși au venit la biserică, au cerut și primit vindecarea și s-au dus într-ale lor uitând de Binefăcător. Al zecelea s-a întors la Dumnezeu și s-a așezat, cu adâncă recunoștință, în genunchi, în fața Lui, spunând: „Mulțumesc Ție, Doamne! Te voi urma unde vei merge!”.
Deja suntem pe altă treaptă. Nu mai este vorba de simplă moralitate, de un troc, de bun-simț, ci el a pătruns în lumea în care totul este posibil, în lumea în care omul păcătos, strivit de propria lui patimă, de păcatele lui trăiește pe Dumnezeu într-o splendoare extraordinară. Este lumea în care lucrurile nu mai sunt cântărite, lumea în care Maria Magdalena primește Har, în care Maria Egipteanca primește Har (ele fiind cândva prostituate), o lume în care Pavel, cel care alunga creștinii, primește har, în care Petru, cel care s-a lepădat, primește har.
Vedeți dumneavoastră, Dumnezeu nu privește la bune-maniere, nu venim la biserică ca la pension de fete și nu venim la biserică pentru a ne pune emblema de bisericos pe frunte. Nu, nu de asta! Biserica nu dă certificate de absolvire a cursurilor de bună-creștere. Știți ce om vine la biserică? Omul care se vede pe sine păcătos. Biserica este locul oamenilor sinceri cu Dumnezeu. Biserica este locul în care te așezi înaintea Lui și, cu sinceritate, în deplinătatea ființei tale, spui: „Doamne, păcatele mele sunt nenumărate, dar Tu ești viața mea!”.
De aceea Hristos nu promovează un cod al bunelor maniere, cum fac Confucius, Buddha și chiar Mahomed. Iisus spune: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața!”. „Cine vrea să ajungă la Tatăl trebuie să treacă prin Mine”, iar în alt loc spune: „Cine mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viață în el”.
Când trăiești viața ta în Dumnezeu nimic nu te poate dărâma: nici necazurile, nici boala, nici durerea.
Pilda celor 10 leproși asta ne spune, că nu este nevoie să ne străduim să trăim o falsă moralitate(sper să nu pară că vă îndemn la anarhie) , ci avem nevoie de gândul acesta:
“Doamne, facă-se voia Ta, trece-mă tu prin ce crezi că poate deveni pentru mine școală și treaptă!”.
Dumnezeu să ne dea putere să înțelegem viața noastră nu doar ca pe o acumulare de bune cuviințe, ci ca pe o viață duhovnicească, ca pe o pogorâre, ca pe o adâncire în cuvântul acesta pe care îl rostește Pavel: HRISTOS, VIAȚA MEA! Să ne „dezbrăcăm”, așadar, de omul vechi care ne transformă în ființe formale, om în care inima se stinge pe zi ce trece, în care sentimentele autentice: durerea, bucuria, fericirea ne sunt cenzurate, ne sunt furate și să începem să trăim atenți, vii!
(Părintele Visarion Alexa, Doxologia.ro)



Recomandări

Cockteil… cu amor, umor și poezie. Pălăriile tovarășului Emil Bobu

„Ce ai Tu cu noi Iisuse, Fiul lui Dumnezeu?” – Predica Înaltpreasfințitului Părinte Calinic la Duminica a V-a după Rusalii

„Ce ai Tu cu noi Iisuse, Fiul lui Dumnezeu?” – Predica Înaltpreasfințitului Părinte Calinic la Duminica a V-a după Rusalii
„Ce ai Tu cu noi Iisuse, Fiul lui Dumnezeu?” – Predica Înaltpreasfințitului Părinte Calinic la Duminica a V-a după Rusalii

Cockteil… cu amor, umor și poezie. O polemică amuzantă… transcarpatică