Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 nov 2019 - Anul XXIV, nr. 260 (7261)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate

Diabetul zaharat - ucigaşul tăcut al secolului XXI

14 noiembrie este Ziua Mondială a Diabetului din 1991, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Federaţiei Internaţionale de Diabet. Pentru că diabetul zaharat este deja o epidemie mondială, în această zi se doreşte să se aducă la cunoştinţa publicului şi factorilor de decizie importanţa prevenirii apariţiei diabetului zaharat, complicaţiile care pot să apară şi cum poate fi ţinută sub control persoana deja diagnosticată.

Tema anului 2019 este “Familia şi Diabetul“, o acţiune destinată să atragă atenţia asupra efectelor acestei grave afecţiuni în rândul copiilor şi adulţilor.

Familia este suportul esenţial atât la persoana cu diabet zaharat tip 1, cât şi la tip 2, prin abordarea aceloraşi obiceiuri alimentare sănătoase, prin aderarea la activitatea fizică zilnică, mişcare cel puţin 30 de minute, menţinerea greutăţii corporale normale şi evitarea factorilor de risc (stres, fumat, alcool).

Simbolul acestei campanii de informare asupra diabetului zaharat este cerculeţul albastru.

Sunt frecvente situaţiile când această afecţiune este descoperită întâmplător, când sunt deja apărute mari complicaţii. De aceea testarea este extrem de importantă, dând o şansă la viaţă.

Comunitatea diabetologilor români celebrează această zi, de 14 noiembrie, prin Congresul Federaţiei Române de Diabet. S-a luat decizia ca în întreaga săptămână premergătoare zilei de 14 noiembrie să fie organizate, în Centrele de Diabet din ţară, evenimente dedicate prevenţiei acestei boli.

La nivel mondial se consideră că sunt deja 450 de milioane de persoane cu diabet zaharat şi se apreciază că în 2045 vor fi peste 650 de milioane de persoane afectate de diabet zaharat.

În România, conform studiului PREDATORR, coordonat de doamna profesor Maria Moţa, sunt înregistrate 1,8 milioane de persoane cu diabet zaharat, iar în zona Bucovinei prevalenţa este cea mai mare din ţară, de 12,8%.

Persoanele cu diabet zaharat tip 2 au un risc de 3-4 ori mai mare de a dezvolta boli cardio-vasculare decât restul populaţiei, iar acestea reprezintă principala cauză de deces, atingând o proporţie de peste 60%.

Prevenirea complicaţiilor cardio-vasculare este, prin urmare, o prioritate atât pentru reducerea mortalităţii şi a complicaţiilor invalidante ale diabetului zaharat, cât şi a reducerii poverii financiare asupra societăţii.

La nivelul Centrului Judeţean Antidiabetic Suceava, care face parte din structura Spitalului „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, sunt înregistraţi 43.698 de fişe. În fiecare an sunt diagnosticate în jur de 2.000 de cazuri noi. În anul 2018 au fost trataţi medicamentos 20.524 de pacienţi.

Preocuparea întregii echipe medicale a CAD Suceava (diabetologi şi asistenţi educatori) este de a preveni apariţia complicaţiilor şi de educare a persoanelor cu diabet zaharat şi a familiilor lor.

De asemenea, medicii diabetologi din CAD Suceava organizează manifestări ştiinţifice cu specialităţile conexe, pentru abordarea corectă a pacientului cu diabet zaharat.

CAD Suceava, împreună cu conducerea Spitalului „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, cu sprijinul companiei Novo Nordisk, organizează în ziua de 7 noiembrie 2019, între orele 9.30-12.30, în holul central al spitalului, acţiunea de depistarea a diabetului, cu recoltarea de glicemii, cu oferirea de informaţii despre această boală şi despre un mic dejun sănătos.

Dr. Gabriela CREŢEANU, medic primar Diabet

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Diabetul zaharat - ucigaşul tăcut al secolului XXI.
 Vizualizări articol: 1616 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Diabetul zaharat - ucigaşul tăcut al secolului XXI3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei