Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 iun 2019 - Anul XXIV, nr. 148 (7149)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fonduri

CJ Suceava a împărţit aproape 29 de milioane de lei primăriilor din judeţ, cu votul "pentru" al PNL şi opoziţia PSD

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Judeţean Suceava a aprobat, în şedinţa de ieri, repartizarea unei sume de 28,492 milioane de lei primăriilor sucevene. Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu votul "pentru" al consilierilor PNL şi cu opoziţia reprezentanţilor PSD din deliberativul judeţean, nemulţumiţi de modul în care s-a făcut împărţirea banilor, în mod special către localităţile conduse de primari social-democraţi. Înainte de vot, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că modul în care a fost alocată această sumă prin Legea bugetului de stat pe 2019 a creat de la început o inechitate între judeţe. Astfel, Flutur a spus că au fost dezavantajate judeţele mari, având în vedere că la Suceava suma alocată pe cap de locuitor este de 38,5 lei, în timp ce în alte judeţe, precum Covasna, suma este de 125 de lei, sau de 63 lei/locuitor la Botoşani. „Prin faptul că s-au alocat sume egale tuturor judeţelor s-a creat o primă nedreptate pentru judeţele mari. În luna aprilie noi am repartizat către primării 579 de milioane de lei, iar azi împărţim 28,492 milioane de lei, adică 4,9% din ce s-a împărţit iniţial”, a declarat Flutur. El a precizat că cele aproape 29 de milioane de lei au fost împărţite către primării după ce Consiliul Judeţean le-a solicitat acestora necesarul de fonduri pentru programe de dezvoltare locală sau de infrastructură. Gheorghe Flutur a precizat că după centralizarea adreselor transmise de primării a reieşit un necesar de fonduri de 10 ori mai mare, adică de circa 290 de milioane de lei. El a explicat că sumele au fost repartizate astfel încât să fie sprijinite în mod special primăriile care trebuie să plătească rate şi dobânzi la creditul pentru proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu”, aflate în imposibilitatea de a accesa proiecte europene din această cauză. Flutur a precizat că dintre primării, cea din Câmpulung Moldovenesc se află în cea mai grea situaţie, motiv pentru care a şi primit cea mai mare sumă, de 2,5 milioane de lei, sau cea din Vatra Dornei.

 

Dispute politice pe tema modului de împărţire a banilor pentru localităţi

Modul în care s-a făcut repartizarea pentru primării a fost criticat vehement de mai mulţi consilieri judeţeni ai PSD, liderul acestora, Mihai Grozavu, declarând că social-democraţii nu vor vota proiectul de hotărâre. Printre cei care au criticat modul de repartizare a sumelor s-a numărat şi consilierul PSD, Dan Ioan Cuşnir, care a spus că din punctul său de vedere Gheorghe Flutur „şi-a dat arama pe faţă”. Cuşnir a spus că preşedintele CJ Suceava a împărţit în mod premeditat aceste sume după alegerile europarlamentare şi a dat dovadă de inconsecvenţă, având în vedere că după alegerile parlamentare din 2016, pierdute de PNL, sumele de la buget au fost împărţite în mod egal, iar acum sunt favorizaţi primarii liberali. Dan Ioan Cuşnir a mai spus că există şi „o fractură de logică” prin modul de împărţire a banilor, Flutur pedepsind mai multe localități în care PNL a câştigat alegerile europarlamentare, alocându-le sume foarte mici, dar şi că şeful administraţiei judeţene minte când spune că banii au fost împărţiţi în funcţie de necesităţi. În replică, Gheorghe Flutur a spus că singura „fractură de logică” este la Dan Ioan Cuşnir, în condiţiile în care în legea bugetului nu se spune când trebuie să se facă această repartizare, dând asigurări că banii au fost împărţiţi după ce a existat o situaţie clară asupra necesităţilor localităţilor. Flutur a precizat că inclusiv ministrul PSD al Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus că prin această repartizare trebuie rezolvată problema localităţilor din proiectul „utilităţi şi mediu”. „Îmi exprim speranţa că actualul Guvern va mai aloca fonduri pentru primăriile care fac parte din acest proiect”, a spus preşedintele CJ Suceava. Gheorghe Flutur a spus că nu ar vrea să facă referire la trecut, respectiv la faptul că proiectul „utilităţi şi mediu”, care a îndatorat mai multe primării din judeţ, este „un proiect marca PSD”. „Dacă nu am fi avut această monstruoasă moştenire, respectiv proiectul <utilităţi şi mediu>, puteam discuta altfel la repartizarea acestor sume. Dar avem acest blestemat proiect marca PSD”, a declarat Gheorghe Flutur, după ce proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 20 de voturi "pentru", 14 împotrivă şi o abţinere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CJ Suceava a împărţit aproape 29 de milioane de lei primăriilor din judeţ, cu votul "pentru" al PNL şi opoziţia PSD.
 Vizualizări articol: 1532 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
CJ Suceava a împărţit aproape 29 de milioane de lei primăriilor din judeţ, cu votul "pentru" al PNL şi opoziţia PSD5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei