Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 iun 2019 - Anul XXIV, nr. 148 (7149)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proceduri noi

În Spitalul de Urgență Suceava, biopsiile pulmonare, osoase sau hepatice se fac prin puncție ghidată CT, la fel ca în marile centre universitare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pacienții care au nevoie de biopsie pentru un diagnostic cert, îndeosebi în cazul suspiciunii de cancer, pot beneficia acum la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava de o procedură care în țară se efectuează doar în câteva centre universitare. Este vorba despre puncția ghidată computer-tomografic pentru biopsia pulmonară, osoasă, hepatică, renală etc. și de puncția ghidată ecografic pentru biopsia de sân, biopsia de tiroidă, țesuturi moi etc. Medicul specialist Cătălin Lulciuc, din cadrul Laboratorului de radiologie și imagistică medicală din spital, a explicat că avantajul puncției ghidate imagistic este că, pe de o parte, segmentul ce trebuie abordat este localizat cu exactitate și în timp real, iar pe de altă parte se reduce riscul de a compromite examenul anatomopatologic, respectiv rezultatul biopsiei.

„Puncția biopsie pulmonară sub ghidaj CT se face doar în două, trei centre universitare. Acum o facem și la Suceava, astfel că pacientul nu mai trebuie să consume timp pe deplasare, stres și bani pentru a merge într-un centru universitar. Lucrurile acestea, mai ales la un pacient oncologic, sunt foarte importante”, a spus dr. Lulciuc.

De asemenea, a arătat el, o biopsie pulmonară efectuată prin deschiderea chirurgicală a cutiei toracice (toracotomie) presupune zile de spitalizare, risc mai mare de complicații în timpul și după operație, cu consum mai mare de resurse materiale și umane. „În schimb, biopsia ghidată computer-tomografic durează aproximativ 30 de minute, se realizează sub anestezie locală, iar complicațiile și riscurile sunt mai mici decât la o intervenție chirurgicală. După o supraveghere de aproximativ două ore pacientul poate pleca acasă”, a afirmat dr. Lulciuc.

El a precizat că toate biopsiile ghidate imagistic pe care le-a efectuat până acum la Spitalul de Urgență Suceava au decurs fără complicații și numărul acestora va trece la ordinul sutelor, până la sfârșitul verii. Medicul Cătălin Lulciuc a venit la Suceava în luna februarie a acestui an, din București, după rezidențiat la Spitalul Militar Central. În laboratorul de Imagistică lucrează alături de dr. Mihai Crețeanu Jr. și de dr. Emanuel Gavriliuc, care se ocupă de intervențiile vasculare.

„Sperăm că până la sfârșitul anului voi da drumul la alte noi proceduri pe partea de radiologie intervențională non-vasculară, cum ar fi vertebroplastia percutană și drenajul biliar percutan. Discuțiile multidisciplinare au început și vor continua până când se vor elabora procedurile și protocoalele de lucru. Când vor fi gata vor începe și procedurile”, a afirmat dr. Lulciuc, care a mai spus că este foarte mulțumit de mediul de lucru din spitalul din Suceava și plăcut impresionat de colegi.

Mai menționăm că tânărul medic este și doctorand, având ca temă de cercetare tumorile pulmonare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În Spitalul de Urgență Suceava, biopsiile pulmonare, osoase sau hepatice se fac prin puncție ghidată CT, la fel ca în marile centre universitare.
 Vizualizări articol: 3302 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
În Spitalul de Urgență Suceava, biopsiile pulmonare, osoase sau hepatice se fac prin puncție ghidată CT, la fel ca în marile centre universitare3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei