Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 iun 2019 - Anul XXIV, nr. 148 (7149)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Competenţe

Oportunităţi și beneficii pentru elevii claselor bilingv francofone, de la Colegiul „Petru Rareș”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Colegiul Naţional ”Petru Rareș” Suceava este singurul liceu din judeţ care face parte din reţeaua de 27 de licee din ţară cu profil bilingv francofon, instituţia având această calitate încă din anul 2003, când a fost semarat acordul asupra învăţământului bilingv între Guvernul Republicii Franceze şi Guvernul României.

Școlarizarea în această secţie le permite absolvenţilor să susţină bacalaureatul francofon și să dobândească o diplomă care certifică nivelul lor de competenţă în limba franceză și care constituie un atu important în parcursul profesional al tinerilor.

Colegiul propune locuri la secţiunea bilingv franceză pentru clasa de matematică – informatică (14 locuri) și pentru clasa de știinţe sociale (14 locuri).

Elevii acestor clase au în orar câte cinci ore de limbă franceză săptămânal, la care se adaugă discipline cu predare în limba franceză.

De asemenea, liceenii au șansa de a participa la proiecte internaţionale, schimburi de experienţă cu elevi din Franţa, stagii în străinătate sau mobilităţi Erasmus.

„Iniţial pornim de la zero și lucrăm pentru ca toţi elevii să ajungă la același nivel de cunoștinţe. Celor care îmbrăţișează această secţie le asigurăm un parcurs, astfel încât în doi ani de zile să ajungă la nivel de B2”, au menţionat reprezentanţii unităţii.

De asemenea, elevii pot susţine și examenul pentru obţinerea certificatului DELF, colegiul fiind unicul centru din judeţ care organizează testarea.

 

Bacalaureatul francofon

În acest an, 27 de candidaţi susţin bacalaureatul francofon la colegiul sucevean.

Potrivit metodologiei, elevii de la bilingv franceză susţin în clasa a XI-a proba anticipată a examenului. Aceasta presupune realizarea unui proiect de-a lungul unui an de zile, pe o temă dată, temă care trebuie abordată interdisciplinar. 

În cazul în care elevul promovează proba anticipată în clasa a XI-a, acesta are dreptul de a participa la probele specifice organizate la sfârșitul clasei a XII-a, pentru elevii din secţiile bilingve francofone.

La finele clasei a XII-a, în vederea obţinerii menţiunii speciale “secţie bilingvă francofonă” pe diploma de bacalaureat, elevii din secţiile bilingve francofone susţin și o probă scrisă, în limba franceză, la una dintre disciplinele non lingvistice studiate în limba franceză (DNL). Aceasta se susţine în perioada prevăzută de calendarul examenului de bacalaureat.

Totodată, cei care nu au obţinut diploma DELF susţin și proba de evaluare a competenţelor lingvistice în limba franceză, unde candidatul trebuie să obţină minim nivelul B2.

Diploma de bacalaureat cu menţiunea bilingvă francofonă permite un acces direct, fără teste, la o serie de facultăţi francofone din ţară şi străinătate. De asemenea, în judeţul Suceava, conform datelor de la Registrul Comerţului, sunt 647 de firme cu capital francez sau român-francez, unde cunoașterea acestei limbi este una dintre condiţiile principale.

 

LabelFrancEducation

Nivelul înalt de studiu al limbii franceze la Colegiul ”Petru Rareș” este certificat și prin diploma ”LabelFrancEducation”, marcă atribuită prin hotărârea Ministerului Afacerilor Externe din Franţa în 2016.

Recent, instituţia a redepus decumentaţia pentru obţinerea acestei mărci care asigură un învăţământ bilingv francofon de calitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oportunităţi și beneficii pentru elevii claselor bilingv francofone, de la Colegiul „Petru Rareș”.
 Vizualizări articol: 2196 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Oportunităţi și beneficii pentru elevii claselor bilingv francofone, de la Colegiul „Petru Rareș”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei