Unul dintre sucevenii care au reușit să demonstreze că piedicile și încercările vieții pot fi uneori doar un stimulent pentru a o lua de la capăt și a se autodepăși, căpitanul Ciprian Iriciuc, care trăiește cu schije în corp după ce a fost la un pas de moarte în Afganistan, într-o misiune internaţională, și care a reușit să urce pe podium la Jocurile Invictus, a ajuns pe ultima sută de metri cu pregătirea pentru ediția 2019 a întrecerii mondiale dedicate militarilor răniți în teatrele de operații.
De șase luni de zile, Ciprian Iriciuc se află în cantonament, la Snagov, perioadă în care a făcut o pregătire asiduă, pe mai multe paliere, pentru proba la care va participa, ergometru – canotajul în sală. Anul trecut, la Jocurile Invictus 2017, desfășurate la Toronto, suceveanul a obținut medalia de bronz la proba de rezistență, de 4 minute.
„A fost o perioadă solicitantă de pregătire, foarte lungă, în care am fost foarte puțin timp alături de familie. Practic, din luna aprilie, am fost mai tot timpul în cantonament. Obiectivul meu este să obțin un rezultat la fel de bun ca anul trecut”, ne-a spus Ciprian Iriciuc, din cantonamentul de la Snagov.
„Invictus Games Sydney 2018” se va desfășura în perioada 20-27 octombrie, iar 15 militari români se pregătesc pentru a reprezenta țara.
Jocurile Invictus se bucură de o mare popularitate la nivel mondial, imaginile cu militari infirmi care reușesc performanțe extraordinare impresionând milioane de oameni.
La canotaj în sală – ergometru, România va fi reprezentată de suceveanul Ciprian Iriciuc și de Dumitru Paraschiva.
Anul trecut, la proba de viteză de un minut, din 64 de concurenţi, suceveanul a ocupat locul 11. La proba de rezistență, de 4 minute, Ciprian Iriciuc a ieșit pe locul III, din 56 de concurenți.
De la handbal de performanță la vânător de munte
Ciprian Iriciuc, în vârstă de 34 de ani, a făcut timp de opt ani de zile handbal de performanţă, la juniori şi apoi la seniorii echipei Universitatea Suceava.
După opt ani de handbal, Ciprian Iriciuc a ales armata. Având pregătirea din viaţa de sportiv a ajuns relativ uşor militar la vânători de munte. Din această postură, în 2011 a participat la prima misiune în Afganistan, după care, în 2015, a urmat a doua.
Această a doua misiune avea să fie una cu ghinion. Suceveanul, în calitate de comandant de pluton, se afla într-o misiune de patrulare pedestră, în apropiere de aeroportul din Kandahar, când un vehicul capcană a explodat lângă militari.
Şase dintre militarii din pluton au fost răniţi, din care doi grav. Printre ei şi Ciprian Iriciuc. Mai multe schije i-au intrat în umăr, torace, şold şi plămâni. Au urmat o lună de spitalizare şi două intervenţii chirurgicale.
A avut puterea de a reveni și de a relua sacrificiile vieții de sportiv de performanță
Ciprian a revenit la o viață normală, dar a rămas cu schije în corp și are anumite restricții. Deși ar fi putut să-și continue liniștit viața de militar vânător de munte, acesta a acceptat propunerea de a intra în lupta pentru medalii la Jocurile Invictus. Asta cu toate că această provocare a însemnat revenirea la sacrificiile unei vieți de sportiv de performanță, cu luni întregi petrecute în cantonamente.
La Jocurile Invictus concurenţii sunt împărţiţi pe şase categorii, în funcţie de gradul de handicap. Ciprian Iriciuc a participat la categoria a şasea, adică a militarilor cu rănile cele mai uşoare. Cu alte cuvinte, a avut parte de o concurenţă foarte puternică. De altfel, ne-a mărturisit suceveanul, mulţi dintre cei cu care a concurat au fost diagnosticaţi doar cu traume de ordin psihic, după ce au fost implicaţi în atentate în care şi-au pierdut colegi.
Pentru rezultatele deosebite de la jocurile de anul trecut, Ciprian Iriciuc a fost unul din laureații de anul trecut ai Galei Top 10 Suceveni a Monitorului de Suceava.