Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 229 (6939)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Adulţi la şcoală

Sute de suceveni fără carte au profitat de „A doua şansă” la educaţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproape 200 de suceveni fără carte s-au înscris, în acest an şcolar, în programul "A doua şansă" ca să-şi continue şcoala pe care au fost nevoiţi să o abandoneze în copilărie.

Mai mult, unii n-au fost niciodată la şcoală, în vreme ce alţii au îngroşat statisticile abandonului şcolar, renunţând la cursuri în ciclul primar sau gimnazial. Sunt neştiutori de carte, deşi sunt adulţi în toată firea, unii au joburi, copii acasă şi trebuie să se împartă între îndatoririle unui adult.

Potrivit insp. Cezar Anuţei, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, „în acest an şcolar sunt înscrişi în programul <A doua şansă> 176 de cursanţi, după cum urmează: 48 în ciclul primar şi 128 în ciclul gimnazial-secundar. În anul şcolar 2017-2018 au fost înscrişi în programul <A doua şansă> 210 cursanţi, după cum urmează: primar - 76 şi gimnazial-secundar - 134”.

Acesta a mai precizat că 96% din cei înscrişi în program sunt adulţi.

Potrivit Ministerului Educaţiei, programul „A doua şansă” este implementat din 2004 şi vine în întâmpinarea unei probleme des întâlnite în comunităţile defavorizate, şi anume existenţa unui număr mare de persoane care au depăşit vârsta legală de şcolarizare, dar care nu şi-au completat anii de şcolarizare sau chiar nu au mers niciodată la şcoală.

În acest an, patru unităţi de învăţământ din judeţ îi şcolarizează pe cei care vor să-şi continue studiile: Şcoala Gimnazială Gulia - Dolhasca – 15 elevi în ciclul primar, 18 gimnazial-secundar; Şcoala Gimnazială Şcheia – 18 primar, 19 gimnazial-secundar; Şcoala Gimnazială Nr. 7 Suceava – 15 primar, 49 gimnazial-secundar; Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus – 42 gimnazial-secundar.

Pentru aceştia predau 50 de cadre didactice (10 profesori la primar şi 40 la gimnazial-secundar). Anul trecut, din program a făcut parte şi Şcoala Gimnazială Nr. 3 Vicovu de Sus.

 

Şansă la educaţie, la un viitor mai bun

Potrivit insp Cezar Anuţei, în anul 2016-2017, 88 de persoane au absolvit ciclul primar, iar alte 124 au finalizat ciclul secundar.

Tot în cadrul programului „A doua şansă”, în anul şcolar 2017-2018, la ciclul primar au terminat şcoala 26 de persoane, iar la ciclul secundar 27.

Prof. Coca Schipor coordonează programul la Liceul Tehnologic Vicovu de Sus, aceasta povestind că a avut şi elevi de aproape 60 de ani care au urmat cursurile programului.

„Au fost cursanţi de 20, 25, 30, 40, chiar a fost cineva care a absolvit la 58 de ani. Sunt persoane interesate să-şi continue studiile pentru a-şi menţine locul de muncă sau pentru a se putea angaja. Vin din medii defavorizate mulţi, fiecare are o poveste, probleme din cauza cărora au abandonat şcoala”, a arătat Coca Schipor, aceasta adăugând că persoanele din program sunt recunoscătoare şi apreciază şansa pe care au primit-o pentru a-şi completa studiile.

„A doua şansă” oferă posibilitatea continuării şi finalizării studiilor obligatorii, fără a fi necesară întreruperea activităţii profesionale sau familiale. La terminarea cursurilor, absolventul beneficiază de un Certificat de absolvire. Cursurile se susţin în zilele de weekend şi pe perioada vacanţelor, dar programul poate fi adaptat, având în vedere că majoritatea cursanţilor sunt persoane adulte, care au deja un loc de muncă.

Nu există limită superioară de vârstă pentru cei care doresc să se înscrie în acest program. Condiţia este ca aceştia să fi depăşit cu cel puţin 4 ani vârsta corespunzătoare clasei.

Înscrierea în programul „A doua şansă” se poate realiza, în fiecare an, în două sesiuni: octombrie şi februarie.

„Pentru tinerii din program certificatul de absolvire nu va reprezenta doar un succes personal, ci şansa unei alte zile de mâine”, mai arată Ministerul Educaţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de suceveni fără carte au profitat de „A doua şansă” la educaţie.
 Vizualizări articol: 1590 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sute de suceveni fără carte au profitat de „A doua şansă” la educaţie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei