Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 229 (6939)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

La închisoare

Pedepse majorate pentru doi traficanţi care vindeau maşini de lux cu acte falsificate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi din cei trei traficanţi de maşini de lux condamnaţi în luna martie a acestui an au primit pedepse mai mari şi, în consecinţă, vor avea de stat mai mult după gratii. Astfel, Mihai Musteaţă a primit 3 ani şi 4 luni închisoare în loc de 2 ani şi 10 luni, în timp ce pedeapsa aplicată lui Cristian Pamparău este de 3 ani şi 20 de zile închisoare, în loc de 2 ani şi 6 luni. În schimb, al treilea individ trimis în judecată, Adrian Smocot, a rămas cu aceeaşi pedeapsă, respectiv 1 an şi 7 luni cu suspendare sub supraveghere. Trebuie spus că soluţia pronunţată ieri de Curtea de Apel Suceava este definitivă.

Pentru alte două persoane trimise în judecată în acest dosar s-a dispus disjungerea. În aceste condiţii, pentru Neculai Pavăl şi Cezar Stănescu s-a format un alt dosar penal.

Ancheta a vizat un dosar foarte complex, legat de o reţea de traficanţi de maşini de lux, aduse din străinătate, de pe piaţa neagră, şi vândute în Suceava în baza unor hârtii false. Ancheta din acest caz a început încă din 2011, iar în 2012 s-au organizat mai multe percheziţii şi au fost ridicate opt autovehicule, majoritatea sustrase sau obţinute în mod ilicit din străinătate.

 

Maşini de lux, Mercedes sau BMW, „vopsite” prin falsuri, pentru a li se ascunde urma

Pe 9 aprilie 2012, poliţişti de la Serviciul de Investigaţii Criminale, luptători de intervenţie rapidă şi criminalişti au descins în mai multe locaţii, în zona Hancea-Vereşti-Dumbrăveni. Datele de anchetă erau strânse încă din 2011, fiind vizat un grup infracţional care se ocupa cu traficul de autovehicule de lux, respectiv valorificarea în România a unor autoturisme de lux, majoritatea sustrase sau obţinute în mod ilicit din străinătate. Cei cinci vizaţi de anchetă au fost încă de la început Mihăiţă Musteaţă, Neculai Pavăl, Cristian Pamparău, Cezar Stănescu şi Adrian Smocot.

Ca mod de operare, rezultă din anchetă, membrii grupării achiziţionau autoturisme de lux din străinătate, mărcile Mercedes sau BMW, cu numere de identificare false, pe care încercau să le vândă. Membrii grupului ştiau foarte bine ce fac, susţin procurorii.

„Tăinuirea a fost realizată, în primul rând, prin înlesnirea valorificării, în sensul punerii în valoare, de către membrii grupului, prin efectuarea tuturor demersurilor în vederea introducerii lor în circulaţie şi folosirii ulterioare pe teritoriul României ca şi cum ar fi avut o provenienţă licită, respectiv prin procurarea de documente de provenienţă falsificate şi înmatricularea în circulaţie, uneori şi prin certificarea autenticităţii, pregătindu-le astfel pentru valorificarea prin vânzare. În al doilea rând, în continuare, unele autovehicule au fost valorificate prin vânzare către diverşi clienţi, induşi în eroare cu privire la pretinsa provenienţă legală a autovehiculelor”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

 

Rolul inculpaţilor în reţea

Procurorii au arătat că cei care se ocupau de procurarea autoturismelor din străinătate erau Neculai Pavăl şi Mihăiţă Musteaţă, ambii din Dumbrăveni. Alţi doi inculpaţi, Cristian Pamparău, tot din Dumbrăveni, şi Cezar Stănescu, din Hancea - Vereşti, se ocupau de realizarea documentelor de provenienţă, documente care erau întocmite de al cincilea inculpat, Adrian Smocot.

Acestuia din urmă, rezultă din anchetă, îi erau furnizate documente originale în alb, documente autentice provenite de la autoturisme similare, datele tehnice care urmau a fi completate pe documentele în alb, datele de identificare ale pretinşilor proprietari (cetăţeni străini), iar el realiza documentele de provenienţă falsificate.

Maşinile erau înmatriculate pe diferite nume, de regulă rude cu inculpaţii, iar unele dintre ele au trecut şi pe la Registrul Auto Român, în vederea certificării autenticităţii şi obţinerii cărţii de identitate. O altă etapă era găsirea de clienţi, de această dată oameni de bună-credinţă care să cumpere maşinile.

 

Opt vehicule traficate, din care trei au fost vândute până la descinderi

Din datele anchetatorilor rezultă că în perioada 2011 - martie 2012, grupul infracţional a achiziţionat opt autovehicule, din care şapte autoturisme de lux (două marca Mercedes, patru marca BMW, unul marca Volvo) şi o autoutilitară marca Iveco.

Până la percheziţii, membrii grupării au reuşit să vândă trei autoturisme, două marca Mercedes şi unul marca BMW X6, obţinând suma totală de peste 200.000 de lei (10.000 de euro de la persoana vătămată A.P., 5.200 de euro şi 18.000 de lei de la persoana vătămată L.B.A., 140.000 de lei de la persoana vătămată N.V.).

Cu ocazia percheziţiilor, au mai fost ridicate încă patru autoturisme (un autoturism marca BMW 530D, două autoturisme marca BMW X6 şi un autoturism marca Volvo V60) care, de asemenea, erau înmatriculate provizoriu sau definitiv în circulaţie, în baza unor acte de provenienţă falsificate.

În posesia membrilor grupării a fost identificată şi o autoutilitară marca Iveco Daily, an de fabricaţie 2011, cu număr de identificare falsificat, care a fost ridicată de organele de poliţie cu ocazia prezentării autovehiculului la Registrul Auto Român, reprezentanţa Botoşani.

Un detaliu important este că toate cele opt autovehicule au fost restituite în cursul cercetărilor proprietarilor de drept.

 

Scene de coşmar pentru poliţişti la percheziţiile de la Hancea

Percheziţiile din 9 aprilie 2012 s-au dovedit o grea încercare pentru poliţiştii care le-au pus în aplicare. Problemele au apărut în satul de romi Hancea, la percheziţia care l-a vizat pe Cezar Stănescu.

Deşi în primă fază lucrurile păreau sub control, cei aproximativ zece poliţişti care efectuau percheziţia au fost atacaţi de zeci de romi chiar în timp ce scotoceau locuinţa respectivă. Atacatorii au spart geamul şi au aruncat în locuinţa în care erau poliţiştii o sticlă cu benzină, încercând să provoace un incendiu. La faţa locului au fost chemaţi în regim de urgenţă toţi mascaţii poliţiei, folosindu-se grenade cu gaze lacrimogene pentru îndepărtarea scandalagiilor.

Acest dosar de ultraj s-a finalizat recent la Curtea de Apel Suceava. Cei cinci inculpaţi identificaţi ca agresori au primit toţi pedepse cu suspendare. Cezar Stănescu nu a participat efectiv la agresiune, el fugind în timpul atacului asupra poliţiştilor.

 

Cezar Stănescu a încercat să convingă că nu are carte şi nu ştia nimic de falsuri

Unul dintre inculpaţii din acest dosar, Cezar Stănescu, care a fost şi arestat preventiv în acest dosar, a recunoscut că maşinile aveau documente falsificate, însă a încercat să arunce toată vina pe Mihai Musteaţă.

„Musteaţă Mihai mi-a garantat că toate autoturismele sunt în regulă din toate punctele de vedere. Din acest motiv, când am identificat potenţiali cumpărători, eram deplin convins că autoturismele au toate actele în regulă şi pot fi înmatriculate după cum mi-a spus Musteaţă Mihăiţă. Când am fost arestat mi-am dat seama că am fost minţit de către Musteaţă. Nu am ştiut că seriile maşinilor sunt false. Am fost educat în spiritul religiei protestante ca să nu înşel pe nimeni şi să nu fac nici un rău nimănui”, a declarat Cezar Stănescu, într-un articol publicat în Monitorul de Suceava.

De precizat că Cezar Stănescu a şi achitat prejudiciile cumpărătorilor de bună-credinţă, prin rudele sale, atunci când era în arest.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pedepse majorate pentru doi traficanţi care vindeau maşini de lux cu acte falsificate.
 Vizualizări articol: 3194 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Pedepse majorate pentru doi traficanţi care vindeau maşini de lux cu acte falsificate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei