Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 229 (6939)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Punct de vedere

Ioan Balan: „Actuala guvernare loveşte cu cinism în sistemul de învăţământ din România”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Educația înseamnă șanse egale pentru toți copiii. Educația înseamnă progres și inovație. Educație înseamnă competitivitate economică și bunăstare. Educația este singura cheie pentru viitor”, sunt criteriile după care se ghidează deputatul liberal de Suceava Ioan Balan.

Acesta a arătat că, din păcate, România anului 2018 nu se ghidează după astfel de valori, iar ultimele guverne care au condus ţara nu au făcut altceva decât să lovească puternic în sistemul de educaţie.

„Deși în urmă cu 11 ani, toate partidele politice parlamentare au ajuns la un consens denumit Pactul pentru educație și au decis ca pentru viitorul acestei țări, adică pentru sistemul de educație, să se acorde minimum 6% din PIB, parcă în ciudă, guvernele din ultimii 6 ani au redus constant cheltuielile pentru școli, grădinițe și universități. Anul 2017 a fost anul în care Guvernele Dragnea 1 și Dragnea 2 au reușit cea mai nocivă contraperformanță, alocând educației cei mai puțini bani, respectiv 2,9% din PIB, adică mai puțin de jumătate decât este prevăzut în Legea educației”, a exemplificat deputatul sucevean.

Ioan Balan mai spune că România este printre puţinele ţări din Uniunea Europeană care închid unităţi educaţionale în loc să construiască şcoli şi grădiniţe şi să angajeze personal calificat.

„Alianța PSD-ALDE a păcălit populația că va construi 2.500 de școli și grădinițe. Să ne arate măcar una din cele 2.500 și am fi mulțimiți. Au trecut doi ani de când au promis și noi avem în continuare peste 4.000 de școli fără toalete decente. Au promis salarii mai bune pentru profesori, iar pentru că au rămas fără bani în bugetul Ministerului Educației, pe ultima sută de metri, chiar înainte de a demisiona, fostul ministru al Educației a mai aplicat o lovitură sistemului de învățământ, semnând un ordin de ministru cu nr. 4884/2018, prin care peste 4.300 de posturi de profesori și personal auxiliar se vor desființa chiar de anul acesta. Noua lovitură aplicată sistemului de învățământ survine după ce și anul trecut Guvernul PSD-ALDE a mai închis un număr important de școli din mediu rural și a mai diminuat numărul de posturi cu alte mii de profesori, printr-un alt Ordin cu nr.4049/2017”, a detaliat Ioan Balan.

Pentru a mai repara cât se poate pe ultima sută de metri, parlamentarul sucevean a făcut apel la ministrul interimar al Educaţiei să anuleze Ordinul de Ministru nr. 4884/2018 şi în acest fel să evite concedierea a peste 4.000 de persoane.

„Poate află și Guvernul că, în cele mai multe sate din România, școlile nu au profesori suficienți, iar copiilor nu li se asigură accesul la o educație de calitate. Poate află și Guvernul că în școlile din mediul urban sunt înghesuiți în clase peste 30 de copii, deși legea o interzice, însă cauza este tot lipsa de profesori. Poate află și Guvernul că profesorii, pe lângă actul educativ, fac și alte sarcini suplimentare, fără să fie plătiți pentru aceasta, pentru că personalul auxiliar din școli este insuficient. Poate află și domnul Dragnea că problemele reale ale românilor sunt școala, spitalul, siguranța cetățeanului și drumurile proaste pe care mor zilnic oameni și decide să dea jos cel mai incompetent guvern pe care l-a avut România vreodată”, a concluzionat Ioan Balan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ioan Balan: „Actuala guvernare loveşte cu cinism în sistemul de învăţământ din România”.
 Vizualizări articol: 1243 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ioan Balan: „Actuala guvernare loveşte cu cinism în sistemul de învăţământ din România”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei