Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 218 (6928)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Definitiv

Punct final în dosarul în care au fost judecaţi un fost director de bancă şi trei subordonate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un dosar de fraudă masivă în care parte vătămată este agenţia din Vatra Dornei a BRD, fraudă pusă la cale chiar de cel care era director, a fost soluţionat în ceea ce priveşte latura penală. Ieri, Curtea de Apel Suceava a dat soluţia finală, urmând ca dosarul privind partea civilă să-şi urmeze cursul la Judecătoria Vatra Dornei şi mai apoi în căile de atac.

Procurorii au dispus trimiterea în judecată a patru inculpaţi. Este vorba de fostul director şi de trei subalterne, frauda fiind de peste 700.000 de euro. Faptele au fost comise în perioada 2009-2011, poliţia intrând pe fir la mijlocul lui 2011. Nicolae Moraru, directorul trimis în judecată, este fratele lui Ioan Moraru, care a fost primar al municipiului Vatra Dornei timp de două mandate.

În cazul lui Nicolae Moraru pedeapsa pronunţată este de 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, soluţie rămasă definitivă încă din 2017, după ce nu a mai fost atacată.

Mirela Maria Vatamanu a primit 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supraveghere, în timp ce Daniela Şipot a fost condamnată la 5 luni cu suspendare. A patra inculpată din dosar, Luminiţa Elena Antohi, a fost achitată.

 

„Salvator” al afacerilor apropiaţilor, cu bani de la bancă

Cazul a intrat în atenţia poliţiei în iunie 2011, când Serviciul de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean s-a autosesizat despre faptul că directorul BRD Vatra Dornei a sustras din conturile clienţilor băncii diferite sume de bani pe care le-a împrumutat unor alţi clienţi. Procurorii au explicat că aceştia din urmă erau persoane juridice care aveau dificultăţi în achitarea ratelor restante sau a debitelor către furnizori. Din anchetă rezultă că Moraru a ridicat, transferat sau depus sume de bani, în primă fază cu acordul verbal al persoanelor fizice sau juridice din conturile cărora se ridicau sumele de bani, iar apoi fără a-i mai întreba.

„Inculpatul Moraru Nicolae a procedat în acest mod pe de o parte pentru a salva afacerile unor persoane juridice (cunoscuţi de ai săi) şi, pe de altă parte, pentru ca aceştia să nu mai apară cu restanţe în evidenţele băncii”, a explicat Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. Aşadar, cu alte cuvinte, directorul Moraru jongla cu banii din conturi, în funcţie de interesele sale şi ale persoanelor pe care le ajuta.

 

Operatoarele de la ghişee care au făcut ce le cerea directorul

Directorul nu avea, conform fişei postului, nici un fel de atribuţie privind  operaţiunile de depunere/retragere numerar, de către persoane fizice sau juridice, astfel că pentru a putea face manevrele a trebuit să apeleze la alţi angajaţi ai băncii. Aşa au ajuns inculpate în dosar două operatoare de la ghişee, Maria Mirela Vatamanu şi Daniela Şipot. Acestea sunt acuzate că, în perioada 2009-2011, au întocmit documente bancare contrar normelor interne. Practic, rezultă din anchetă, acestea făceau ce le cerea directorul, care le asigura că are acordul clienţilor pentru a muta banii din conturi. Totuşi, din punct de vedere legal, ceea ce au făcut cele două sunt infracţiuni în toată regula.

Un alt capăt de acuzare faţă de Moraru este legat de radierea ilegală a unor ipoteci. Aceste manevre aveau tot rolul de a ajuta clienţi apropiaţi directorului, care aveau dificultăţi financiare.

 

O mare parte din prejudiciu a fost deja recuperat

La finalul cercetărilor, după verificările interne amănunţite, a rezultat că băncii i s-a creat un prejudiciu în sumă de 2,6 milioane de lei, 124.290 de euro şi 220 de dolari. Cumulat, este vorba de peste 700.000 de euro. Un detaliu important în acest caz este că o parte importantă din prejudiciu a fost recuperată, iar alta urmează a fi recuperată după ce anchetatorii au pus sechestru pe bunuri ale fostului director.

La vremea sesizării instanţei de judecată, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a precizat că au rămas de recuperat 461.000 de lei, 77.275 de euro şi cei 220 de dolari, adică în jur de 180.000 de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Punct final în dosarul în care au fost judecaţi un fost director de bancă şi trei subordonate.
 Vizualizări articol: 2965 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Punct final în dosarul în care au fost judecaţi un fost director de bancă şi trei subordonate5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei