Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 130 (6840)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Primele concluzii

Staţia de epurare a ACET a poluat râul Suceava şi a provocat mortalitatea masivă de peşte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deversările din staţia de epurare a oraşului Suceava par să fi cauzat mortalitatea masivă de peşte de pe râul Suceava, în aval de zona industrială a municipiului, în dreptul satelor Lisaura şi Tişăuţi. Probele de laborator ridicate de Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava au indicat valori de poluare mari în zona staţiei de epurare a ACET.

SGA Suceava a transmis, ieri, că a luat măsura sancţionării contravenţionale a ACET Suceava cu 35.000 de lei.

Într-un comunicat al directorului SGA Suceava, Daniel Drăgoi, se arată că analizele efectuate în cadrul laboratorului SGA Suceava au relevat valori crescute ale indicatorilor de amoniu şi azotiţi şi valori scăzute ale oxigenului dizolvat. Cele mai mari valori au fost înregistrate pe evacuarea staţiei de epurare a ACET SA.

„Prin urmare, s-a solicitat ACET SA Suceava să ia măsurile necesare pentru stoparea evacuării de ape neepurate în râul Suceava şi pentru încadrarea indicatorilor de calitate a apelor uzate în limitele maxime admise, conform autorizaţiei de gospodărire a apelor. De asemenea, SC ACET SA a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 35.000 de lei”, se arată în comunicatul SGA.

Amenda a fost dată în baza Legii apelor 107/1996, conform articolului 87, punct 26, respectiv neanunţarea unităţilor de gospodărire a apelor cu privire la producerea unei poluări accidentale, de către utilizatorii care au produs-o.

 

Debitul scăzut şi temperaturile crescute, factori favorizanţi ai mortalităţii

Această poluare a dus la mortalitate concomitent cu alţi factori naturali, respectiv debitul scăzut al râului Suceava şi temperaturile ridicate. Debitul scăzut a accentuat practic gradul de poluare pe fondul deversărilor de ape uzate neepurate. 

Mai rămâne de lămurit la nivel oficial cauza morţii peştilor. Analize în acest sens au fost recoltate de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Rezultatele preliminare au confirmat că peştii au murit din cauza unor leziuni hemoragice, pe fondul toxicităţii. Rezultatele au exclus alte cauze, precum o acţiune a braconierilor, cu curent electric.

 

Acţiunea de colectare a peştelui mort a continuat şi va mai continua 

Important de precizat este că ieri s-au mai strâns 92 de kilograme de peşte mort, care se adaugă celor 109 kilograme colectate marţi, în ziua în care a fost descoperită mortalitatea masivă. Cele 201 kilograme de peşte au fost predate în vederea incinerării. 

Activitatea de recuperare a peştelui mort va continua şi astăzi, cu oameni de la SGA Suceava şi Primăria Ipoteşti. Specialiştii se aşteaptă să mai găsească mulţi peşti morţi, ce nu au ieşit încă la suprafaţă.

Cei de la SGA Suceava au transmis primăriilor limitrofe zonei poluare necesitatea de a avertiza populaţia cu privire la riscul consumului de peşte. 

Autorităţile s-au sesizat în acest caz marţi dimineaţă, în jurul orei 9.45. Prima sesizare a venit de la un pescar.

La faţa locului au ajuns specialişti ai Gărzii de Mediu Suceava, ai Agenţiei de Protecţie a Mediului, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare.

 

Exemplare superbe, de 3-4 kilograme, moarte în urma poluării

Pe parcursul zilei de marţi s-a constatat că au pierit peşti din speciile mreană, scobar, ştiucă, şalău şi porcuşor, cei mai mulţi de dimensiuni medii. Mulţi dintre peşti aveau în jur de un kilogram, însă au fost găsite şi ştiuci de dimensiuni mai mari, 3-4 kilograme.

Prima concluzie care s-a putut trage marţi a fost că nivelul de oxigen din râul Suceava era foarte scăzut. În urma măsurătorilor celor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava au rezultat valori de oxigen la aproape jumătate faţă de normal. În zona de mortalitate nivelul de oxigen era aproape de limita critică. S-a constatat că mortalitatea este scăzută la puiet, mult mai mare fiind la peştii medii şi mari.
A fost strâns peşte mort de pe o rază de circa trei kilometri, pe ambele maluri ale râului Suceava, pe tronsonul cuprins între 200 de metri amonte de puntea Lisaura şi puntea Tişăuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Staţia de epurare a ACET a poluat râul Suceava şi a provocat mortalitatea masivă de peşte.
 Vizualizări articol: 5913 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.63/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 8 voturi
Staţia de epurare a ACET a poluat râul Suceava şi a provocat mortalitatea masivă de peşte4.658

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei