Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 130 (6840)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MIHAESCU

Alina MIHĂESCU


Se schimbă ceva. Să citim semnele!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În ciuda faptului că ne plângem mereu de lipsă de timp, ne-am adaptat natural la ritmul vieţii moderne. Trebuie şi ne dorim să ţinem pasul cu noutăţile, cu tehnologia, iar tihna o traducem urban prin plictiseală. Şi totuşi, undeva, există ceva care funcţionează la fel ca întotdeauna. Marile schimbări, cele colective, consistente şi de impact pentru societate se întâmplă foarte lent. De fapt, încet şi sigur. Interiorul, mentalitatea, felul de a fi, caracterul unui popor se construiesc în mii de ani, iar orice mică mare transformare, în decenii. Ca să înţelegem, trebuie să ne scuturăm de nerăbdarea vremurilor şi să observăm, să vedem semnele. Căci sunt, iar asta ne dă speranţă.

O veste foarte bună a căzut zilele acestea peste România: piaţa de carte este la maximul ultimilor 7 ani, iar tendinţa este de creştere. E adevărat, are de unde. Un studiu făcut de experţi arată că cifra de afaceri a editurilor şi a comercianţilor de cărţi din România este în acest an cu 16,2% peste nivelul din 2012, iar profiturile sectorului s-au dublat faţă de acelaşi an. Vorbim de aproximativ 1.000 de edituri, 350 de comercianţi şi 5.000 de angajaţi – adică un domeniu restrâns, dar, iată, din ce în ce mai eficient. Între toate aceste date statistice comparate, se mai citeşte un detaliu de mare-nsemnătate: dezvoltarea aproape de la zero a unui segment devenit deja foarte puternic în prezent - cartea pentru copii.

Ca să vedem că lucrurile stau exact aşa, să facem o încercare şi să observăm că în aproape orice moment, în orice librărie, există un copil pierdut printre cărţi. Iar dacă tot ne aflăm acolo, propun să alegem şi noi o carte, să luăm loc pe-o băncuţă (dacă există) şi să răsfoim. Fie că vom petrece 5, 10 sau 30 de minute, vom trăi bucuria unei experienţe mai vechi sau mai noi, a unui timp de calitate petrecut cu noi înşine şi cu o lume întreagă. În plus, odată devenit vizitator fidel de librărie, e posibil să trăim senzaţii noi, căci astfel de locuri au încetat de mult să mai fie doar un magazin de cărţi. Librăria este o instituţie culturală în sine în care au loc evenimente, lansări, expoziţii, în care se regăsesc deopotrivă noile tehnologii. Câtă vreme astfel de momente devin obiceiuri şi captează tot mai multă lume, după cum arată statisticile şi cifrele de afaceri, se cheamă că există speranţă.

Treptat se schimbă şi clasamentele, chiar dacă ocupăm şi la citit ultimul loc în Europa. Drumul către o lume mai bună trece prin şcoală, librării şi biblioteci. Apoi vin alegerile – pentru profesie, pentru viaţă, ba chiar şi cele politice. Să citim semnele: se schimbă ceva, încet, dar sigur.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Se schimbă ceva. Să citim semnele!.
 Vizualizări articol: 4912 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Se schimbă ceva. Să citim semnele!3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei