Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 apr 2018 - Anul XXIII, nr. 86 (6796)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sezonul insectelor

Aproape 40 de oameni înţepaţi de căpuşe, în ultimele 21 de zile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Încălzirea vremii a adus şi primul val de atac al căpuşelor din acest an. Evidenţele Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) de la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava arată că în ultimele 21 de zile, din 26 martie până ieri, au ajuns în UPU cu înţepături de căpuşe 39 de persoane, dintre care 13 copii. Nouă dintre copii sunt cu vârste între 1 şi 6 ani şi au fost înţepaţi în zona capului, de braţe sau de picioare. La adulţi, cei mai mulţi s-au prezentat cu înţepături de căpuşe în zona abdominală şi pe picioare. Persoanelor înţepate de căpuşe li se face toaleta plăgii, li se administrează vaccin antitetanos, apoi sunt luate în evidenţă la o secţie de Boli infecţioase pentru tratament de specialitate. Analizele suplimentare pentru Boala Lyme sunt recomandate în funcţie de localizarea plăgii şi de tipul de căpuşă.

În cazul înţepăturilor de căpuşă, recomandarea medicilor este de a se evita extragerea acestora şi prezentarea în cel mai scurt timp la o unitate medicală sau la medicul de familie, pentru a fi extrasă insecta în condiţii sigure şi pentru toaletarea zonei.

Pentru evitarea muşcăturii de căpuşe, se recomandă măsuri de protecţie individuală la ieşirile la iarbă verde, precum purtarea unor haine în culori deschise şi cu textură mai deasă pentru a putea fi observate insectele mai uşor, încălţăminte închisă, acoperirea capului cu şepci sau pălării. După petrecerea timpului în zone cu vegetaţie, o verificare corporală atentă poate duce la descoperirea insectelor.

 

Căpuşele atacă în valuri, cu un maximum la jumătatea lunii mai

Căpuşele atacă atât oamenii, cât şi animalele.

Medicul veterinar Dan Corneanu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, a declarat, ieri, că în România specia de căpuşă cea mai răspândită şi cu populaţia cea mai densă este Ixodes ricinus. „În regiunile de şes şi deal, atacul de Ixodes ricinus asupra animalelor şi omului se desfăşoară în două valuri: primul are loc primăvara, în martie, ajunge la un maximum la jumătatea lunii mai, apoi regresează în iunie şi începutul lunii iulie. Al doilea atac al căpuşelor începe la finele lunii august, atinge un maximum la jumătatea lunii septembrie şi regresează în prima parte a lunii octombrie. În zonele montane, primul atac se extinde până în lunile iulie-august”, a declarat, ieri, dr. Dan Corneanu.

Potrivit medicului veterinar, căpuşele adulte atacă, mai ales primăvara, de obicei mamifere mari - bovine, cabaline, ovine, câini, pisici, căprioare, cerbi etc., şi omul, care reprezintă cea de a treia gazdă în ciclul lor evolutiv. Pentru a ataca gazda, se urcă pe vegetaţie mai înaltă. Dr. Corneanu a avertizat că aceste insecte pot transmite sau provoca mai multe boli la om şi animale, printre care babesioza (piroplasmoza), ehrlichioza, haemobartoneloza, bartoneloza, leishmanioza, borelioza sau Boala Lyme, tularemia şi meningoencefalita virală şi de aceea este recomandabilă verificarea atentă a animalelor de companie după ieşiri în zone cu vegetaţie.

În ceea ce priveşte acţiunile de dezinsecţie din parcuri, locuri de joacă, zone de agrement, viceprimarul de Suceava Marian Andronache a declarat, ieri, că acestea vor fi efectuate de municipalitate în cursul lunii aprilie, pe două componente: dezinsecţie generală împotriva ţânţarilor, muştelor etc. şi dezinsecţie specifică împotriva căpuşelor. Viceprimarul a afirmat că acțiunea împotriva căpușelor începe luni, 23 aprilie a.c. și în două nopți va fi finalizată. Primăria Suceava a contractat acțiuni de dezinsecție pe o suprafață de 207.000 metri pătrați reprezentând parcuri, locuri de joacă și zona de agrement din municipiul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 40 de oameni înţepaţi de căpuşe, în ultimele 21 de zile.
 Vizualizări articol: 3362 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Aproape 40 de oameni înţepaţi de căpuşe, în ultimele 21 de zile5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei