Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 apr 2018 - Anul XXIII, nr. 86 (6796)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sondaj

Ce cred sucevenii despre romi? Leneși și infractori, dar buni muzicanți și meseriași

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La finele anului trecut, Asociația Partida Romilor, filiala Suceava, a realizat un sondaj de opinie referitor la stereotipurile în care sunt încadraţi romii, chestionarele fiind completate de peste 1.000 de persoane din Gura Humorului, Fălticeni și Suceava.

Percepțiile sucevenilor despre romi nu sunt tocmai favorabile, deși pe anumite segmente se remarcă o îmbunătățire a părerilor despre această etnie. Hoție, infracțiuni, lene și lipsa integrării, dar și buni meseriaşi sau muzicanţi pricepuți, sunt termeni pe care mulţi respondenți le asociază acestei etnii. 

Potrivit rezultatelor studiului, două treimi dintre sucevenii chestionați cred că problema romilor din țara noastră este una reală.

De altfel, dintre etniile din țară, sucevenii au cea mai scăzută încredere în romi și mai multă în germani, maghiari sau evrei.

68% dintre respondenţi sunt de acord cu afirmaţia că romii comit mai multe infracţiuni decât românii, 52% dintre cei intervievați consideră că romii comit astfel de fapte pentru că așa le este obiceiul, iar 13% cred că o fac pentru că sunt săraci. 36% dintre cei chestionaţi consideră că majoritatea romilor sunt infractori şi ar trebui pedepsiți cu închisoarea, în timp ce 56% contrazic această afirmație.

La o întrebare privind primul cuvânt la care se gândesc când aud rostindu-se termenul de "rom", 18% dintre cei chestionaţi au spus că se gândesc la cuvântul "ţigan", iar 15% se gândesc la "furt/ hoţie".

Întrebaţi despre un presupus eveniment în care un cetăţean rom a făcut un lucru pozitiv, 88% dintre respondenţi au spus că acest fapt este o excepţie pentru etnia romă, însă, chiar și așa, faptele bune ale acestora ar trebui evidențiate în presă.

36% dintre suceveni cred că, în viitor, e posibil ca romii să devină o ameninţare pentru ţară, precum relevă cercetarea, 22% dintre locuitorii  județului sunt de părere că în viitor e posibil ca romii să devină o ameninţare pentru cartierul lor, iar 20% consideră că aceștia pot fi o amenințare pentru familie.

Sondajul mai arată că 49% dintre intervievați consideră că trebuie să existe locuri rezervate pentru romi în cadrul liceelor, iar 48% cred acelaşi lucru privind învăţământul universitar. 81% dintre cei care au răspuns sunt de acord cu afirmația potrivit căreia romii nu obișnuiesc să-și dea copiii la şcoală.

 

„Etnia romă este departe de a fi iubită”

61% dintre cei care au răspuns întrebărilor sunt de acord ca statul român să susţină organizaţiile culturale ale romilor din România, 60% sunt de acord ca statul să ajute la dezvoltarea identităţii etnice rome, iar 59% ar fi de acord ca statul să ajute la constituirea unei organizaţii a etniei romilor la nivel naţional şi internaţional.

Întrebaţi dacă de obicei spun "rom" sau "ţigan", 78% dintre participanţii la studiu au spus că folosesc al doilea termen, respectiv cel de „țigan”.

Lucian Dimitriu, inspector pentru problemele educaționale ale romilor și corealizator al sondajului, a mai arătat că „per total însă, așa cum o arată sondajul, percepția asupra romilor s-a îmbunătățit ușor. Potrivit sondajului, 44% dintre subiecți consideră că romii sunt hoți. Procentul e însă în scădere față de cel din 2012, când 46% susțineau acest lucru. Au crescut totuși procentele în ceea ce privește eticheta de <leneși> (43% față de 40% în 2012)”

Lucian Dimitriu a mai menționat că „în general, românii au o părere proastă despre romi, recunosc că sunt defavorizaţi, dar consideră inutile eforturile financiare pentru integrarea lor. Etnia romă este departe de a fi iubită. Majoritatea însuşirilor menţionate sunt negative: cerşetorie, lipsă de cultură, înşelătorie, lene, mizerie, lipsă de educaţie, sărăcie, şmecheri, infracţionalitate, inferioritate. Printre puținele caracteristici pozitive menţionate sunt <buni meseriaşi / muzicanţi>"

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce cred sucevenii despre romi? Leneși și infractori, dar buni muzicanți și meseriași.
 Vizualizări articol: 1753 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Ce cred sucevenii despre romi? Leneși și infractori, dar buni muzicanți și meseriași5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei