Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 40 (6750)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Probleme delicate

Deputatul Ioan Balan s-a întâlnit şi a discutat cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti despre drepturile etnicilor români din ţara vecină

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina, a avut ieri o întâlnire cu Eminenţa Sa, Oleksandr Bankov, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, precum şi cu Paul Rohovei, consilier în cadrul Ambasadei.

Au fost mai multe teme de discuţie, printre care dialogul politic româno-ucrainean, dezvoltarea relaţiilor parlamentare bilaterale atât la nivelul grupurilor de prietenie, cât şi la nivelul comisiilor de specialitate din cele două foruri legislative, legăturile tradiţionale de prietenie existente între români şi ucraineni în zona Bucovinei, păstrarea drepturilor etnicilor români din Ucraina şi, implicit, ultimele evoluţii înregistrate după publicarea Opiniei Comisiei de la Veneţia privind Legea ucraineană a educaţiei.

„Mi-am exprimat întreaga deschidere pentru dezvoltarea contactelor parlamentare şi pentru susţinerea părţii ucrainene cu expertiza şi experienţa legislativului român, în domeniile de interes pentru autorităţile de la Kiev. Intensificarea dialogului la nivel de grupuri parlamentare de prietenie poate contribui inclusiv la soluţionarea problemelor de pe agenda bilaterală, printre care cea a învăţământului în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina. Partea română nu solicită acordarea unor drepturi noi, ci doar păstrarea celor deja dobândite de către aceştia”, a arătat deputatul Ioan Balan.

Parlamentarul liberal speră ca actualul blocaj să poată fi depăşit cât mai rapid, printr-o aplecare reală asupra rezolvării problemelor generate de art.7 din Legea ucraineană a educaţiei, prin modificarea acestui articol de către factorii în drept de la Kiev.

Ioan Balan îşi mai doreşte continuarea relaţiilor de prietenie existente în zona Bucovina-Cernăuţi, sens în care în cadrul discuţiilor de ieri au fost amintite legăturile strânse pe care autorităţile locale din judeţul Suceava le au cu minoritatea ucraineană din zonă, precum şi numeroasele contacte şi proiecte de colaborare transfrontalieră derulate cu omologii din zona Cernăuţi.

Eminenţa Sa Oleksandr Bankov a mulţumit pentru disponibilitatea manifestată de partea română pentru realizarea, la Bucureşti, a unei vizite la nivelul grupului parlamentar de prietenie din Rada Supremă, cât şi pentru poziţia României de susţinere a independenţei şi suveranităţii Ucrainei şi de sprijinire a parcursului său euro-atlantic.

„Domnia sa a apreciat tradiţionalele relaţii de prietenie şi bună vecinătate existente la nivel local, în zonele Bucovina şi Cernăuţi, şi şi-a exprimat deschiderea pentru consultări în vederea continuării colaborării bilaterale româno-ucrainene. Oficialul ucrainean a prezentat stadiul negocierilor pentru încheierea Protocolului de colaborare bilaterală în domeniul educaţiei, ce urmează a fi semnat cât mai curând posibil, în cadrul unei vizite în România a ministrului ucrainean al Educaţiei. Domnia sa a mai precizat că, la momentul actual, a fost lansată în discuţie legislaţia secundară care să vină în completarea Legii cadru a educaţiei, care va stabili formula prin care predarea în limba română se va putea face, în continuare, şi la celelalte niveluri, nu doar preşcolar şi primar. Totodată, a fost subliniată importanţa dialogului în găsirea de soluţii la subiectele actuale aflate pe agenda bilaterală şi în reactivarea schimburilor parlamentare”, a completat deputatul Ioan Balan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul Ioan Balan s-a întâlnit şi a discutat cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti despre drepturile etnicilor români din ţara vecină.
 Vizualizări articol: 1986 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Deputatul Ioan Balan s-a întâlnit şi a discutat cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti despre drepturile etnicilor români din ţara vecină5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei