Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 40 (6750)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Facilitate eliminată

Acordarea de abonamente cu 50% reducere pentru pensionari se discută joi în ședința Consiliului Local Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După ce timp de patru ani pensionarii din municipiul Suceava au putut circula pe  toate traseele și mijloacele de transport ale TPL cu doar 33 lei/lună, diferența fiind plătită de la bugetul local, de la începutul anului, această facilitate nu a mai fost acordată.

Cei cărora le-au expirat abonamentele eliberate în decembrie 2017 și au mers la ghișeele TPL să achiziționeze altele au avut neplăcuta surpriză de a le fi refuzată cererea de obținere a unui nou abonament special, deoarece, într-o decizie de Consiliu Local din decembrie 2017, la facilitățile la transportul public local și subvențiile aferente nu a mai fost inclusă  categoria „pensionari”.

În ședința de Consiliu Local de joi, 22 februarie, se va pune în discuție modificarea deciziei anterioare, prin introducerea unui paragraf privind acordarea de abonamente speciale pentru pensionari:

„Se aprobă tariful pentru abonamentul social nominal pentru pensionarii cu domiciliul în municipiul Suceava, valabil pentru toate liniile deservite de același transportator, la valoarea de 33 lei/lună, care constituie obligație tarifară. Acordarea acestei facilități se realizează în baza cuponului de pensie, pe tot parcursul anului calendaristic, numai dacă persoanele nu se regăsesc în celelalte categorii beneficiare de facilități la transportul local de persoane”.

Proiectul de hotărâre este inițiat de cei opt consilieri locali ai Partidului Social Democrat – Mitică Bejinaru, Ioan Buceac, Doinița Cocriș, Florin Cristescu, Iulia Fuior, Vasile Mocanu, Andrei Păduraru și George Petrescu, care spun că au primit nenumărate solicitări în acest sens, de la persoane cu venituri mici, a căror putere de cumpărare a scăzut, fiind afectată inclusiv de majorarea impozitelor și taxelor locale, cu 20%.

 

Aviz negativ pentru proiectul inițiat de PSD

Decizia care va fi luată în ședința de Consiliu Local ar putea fi influențată de avizul negativ dat proiectului de hotărâre de către serviciul de specialitate din primărie.

Conform acestuia, în urma „revoluției fiscale”, veniturile municipiul Suceava sunt diminuate, lunar, cu 5-7 milioane de lei, ceea ce face imposibilă extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de facilități de transport,  în condițiile în care legislația impune o serie de categorii care trebuie obligatoriu să beneficieze de astfel de facilităţi, costurile fiind suportate tot de la bugetul local.

„Dacă sumele alocate de la bugetul de stat se vor suplimenta, se va putea reanaliza posibilitatea acordării de facilități și altor categorii sociale defavorizate, prin compensarea costurilor de la bugetul local.[...] În situația în care nu se pot asigura resursele financiare de acoperire a subvențiilor de la bugetul local, nu este legal şi oportun proiectul de hotărâre”, se spune în raportul serviciului de specialitate.

Conform statisticilor de la TPL, media lunară a celor care beneficiau de abonamente cu preț redus pentru pensionari era de 2.200 de persoane, ceea ce reprezenta o cheltuială lunară de 72.600 de lei, iar anual de 871.200 de lei, pentru municipalitatea suceveană.

În continuare, municipalitatea suceveană subvenționează transportul public pentru mai multe categorii care beneficiază de o reducere de 50% - elevi și studenți, donatori de sânge, dar și numeroase alte categorii pentru care se acordă gratuitate la transportul public în comun.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acordarea de abonamente cu 50% reducere pentru pensionari se discută joi în ședința Consiliului Local Suceava.
 Vizualizări articol: 1858 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Acordarea de abonamente cu 50% reducere pentru pensionari se discută joi în ședința Consiliului Local Suceava1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei