Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 40 (6750)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lipsă

În municipiul Suceava nu are cine să-ţi facă o injecţie noaptea sau în weekend

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prescrierea unui tratament injectabil pentru un locuitor al municipiului Suceava îl pune pe acesta într-o extremă dificultate, dacă administrarea medicaţiei trebuie făcută noaptea, în zile de sărbători legale sau în weekend. În municipiul reședinţă de judeţ nu există nici un centru medical de permanenţă, iar Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) și Unitatea de Primiri Urgenţe UPU) a Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava nu efectuează tratament la cerere. Explicaţia pentru absenţa acestui serviciu de la UPU și SAJ este foarte simplă: dacă toată lumea care trebuie să facă injecţii ar apela la echipajele de salvare sau la UPU, aceste unităţi medicale ar trebui să-și schimbe complet menirea.

Fostul consilier judeţean Marius Boghian s-a confruntat cu această problemă în weekend, când efectiv nu a avut cui să se adreseze pentru administrarea unui antibiotic injectabil prescris de medicul de familie. Marius Boghian ne-a declarat, ieri, că duminică a mers la Ambulanţă, la UPU și la un centru medical privat din Burdujeni. La acesta din urmă era închis, la primele două unităţi medicale a fost refuzat. Dacă la SAJ i s-a explicat de ce nu pot angajaţii de la Ambulanţă să presteze acest serviciu, la UPU comunicarea a fost defectuoasă, ceea ce l-a nemulţumit total pe Marius Boghian. ”Plătesc 2.000 de lei pe lună CAS, am mers la UPU cu reţeta și cu medicamentul și le-am explicat celor două doctoriţe că este a șaptea injecţie de Cefort și trebuie să o fac. Mi-au spus <să îţi facă doctorul care ţi-a prescris tratamentul>. Sunt revoltat de modul în care am fost tratat și cum mi s-a vorbit”, ne-a declarat fostul consilier.

Ce este totuși de făcut în astfel de cazuri? De câţiva ani, există o recomandare din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ca, din raţiuni care privesc siguranţa pacientului, tratamentele injectabile să fie administrate doar în spital și pentru tratament la domiciliu medicii să recomande medicamente cu administrare orală, cu același efect. Dacă totuși medicul de familie prescrie un tratament injectabil, acesta trebuie să aibă grijă ca pacientul să poată beneficia și de administrarea acestuia, având în vedere că pot să apară reacţii adverse sau alergii.

De cele mai multe ori, se recomandă tratament injectabil la 24 de ore, dar și în această situaţie este o problemă, dacă durata de administrare se prelungește în zilele de sâmbătă și duminică.

Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Anda Sălăgean, ne-a declarat, ieri, că, în conformitate cu contractul dintre medicii de familie și CAS, aceștia nu sunt obligaţi să administreze un tratament în afara programului de lucru de la cabinet.

 

Un centru de permanenţă este absolut necesar în municipiul Suceava

Chiar dacă din punct de vedere contractual nu există o astfel de obligaţie, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, spune că ”medicul prescriptor este obligat moral și legal să se asigure că are cine să-i administreze tratamentul pacientului”. ”Dacă este o afecţiune care necesită tratament injectabil, înseamnă că pacientul trebuie internat. Nu este reglementată foarte clar obligaţia administrării unui tratament injectabil în afara spitalului”, a spus dr. Zorescu. 

Singura soluţie este amenajarea unui centru de permanenţă cu medici de familie, fie cu sediu fix, amenajat de Primăria Suceava, fie cu asigurarea, prin rotaţie, de către medici, a permanenţei la cabinetele lor, după un program stabilit și respectat. Președintele Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Suceava, dr. Irina Franciuc, a declarat că pentru un astfel de centru trebuie să fie cel puţin 5 medici de familie dispuși să asigure permanenţa. Activitatea lor ar fi plătită prin contract cu CAS și, pe lângă asigurarea permanenţei serviciilor medicale, ar fi degrevată și activitatea în UPU.

S-ar rezolva astfel urgenţele minore și tratamentele injectabile în timpul nopţii, în weekenduri şi în timpul sărbătorilor legale, când nu sunt deschise cabinetele medicale. Serviciile care pot fi acordate pacienţilor în cadrul unui centru de permanenţă constau în: asistenţă medicală în afecţiuni acute și urgenţele medico-chirurgicale (cod verde), în limitele competenţei medicului de familie și posibilităţilor tehnice; trimitere la specialiști în vederea internării în afecţiunile acute și urgenţele medico-chirurgicale care depășesc competenţele medicului de familie; administrarea medicaţiei necesare tratamentului de urgenţă care se asigură din trusa de urgenţă a centrului; eliberarea unei adeverinţe medicale pentru pacient, cu care se va prezenta a doua zi la medicul de familie pentru prescrierea reţetei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În municipiul Suceava nu are cine să-ţi facă o injecţie noaptea sau în weekend.
 Vizualizări articol: 4210 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
În municipiul Suceava nu are cine să-ţi facă o injecţie noaptea sau în weekend5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei