Angajații Primăriei Suceava se numără printre cei care au tras lozul norocos atunci când Guvernul a aprobat „Legea salarizării unitare a bugetarilor”, anul trecut veniturile acestora crescând mai mult decât simțitor.
Dacă până anul trecut se vorbea de salariile mici ale bugetarilor, inclusiv ale celor din administrația locală, acum s-a creat o prăpastie uriașă între veniturile celor care lucrează în privat și cei angajați la stat.
Începând de la 1 ianuarie 2018, salariile de bază au crescut din nou, cu 20%, noile grile de salarizare pentru funcționarii publici și personalul contractual din administrația suceveană fiind stabilite printr-o decizie de Consiliu Local aprobată cu 17 voturi „pentru” și trei abțineri în ședința extraordinară din 15 ianuarie.
Pe același model, cel mai probabil la fel vor proceda toate primăriile din județ, care vor majora din nou salariile angajaților, ca aceștia să nu piardă nimic din salariile majorate anul trecut.
„Astăzi sunt salarii bune în primărie, nimeni nu are dreptul să se plângă că nu are un salariu corespunzător, trebuie să fim cu toții mai responsabili, să muncim mai mult.
Dar ca urmare a modificărilor legislative – trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, se pierde la salariu. Noi am avut discuții cu comisia constituită conform legii, cu reprezentanți ai sindicatelor, și am stabilit de comun acord să creștem salariile cu 20%. Nu vor lua mai mulți bani, dar trebuie să facem această actualizare cu 20%, pentru a acoperi efectul trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat”, a explicat primarul Ion Lungu, în calitate de inițiator, precizând că fondul de salarii nu se modifică, ci rămâne la fel cu cel de la finele anului 2017.
Mai exact, majorările salariale recent aprobate în deliberativul local au ca efect acoperirea efectelor trecerii contribuțiilor la pensii și sănătate în sarcina salariatului, pentru ca veniturile angajaților din primărie să nu se diminueze.
Salariile celor cu funcții de conducere din Primăria Suceava
Cel mai mic salariu de bază al unui funcționar public sau al unui angajat contractual cu funcție de conducere în Primăria Suceava, al unui șef de birou cu grad I, este de 7.357 de lei brut, adică 4.304 lei net, iar unul cu grad II primește 7.764 de lei.
Un șef de serviciu primește 8.561 de lei – grad I sau 9.198 de lei, la grad II.
Cel mai mare salariu de bază al unui director din primărie, cel care conduce Direcția Buget, contabilitate și fiscalitate, este de 13.500 de lei, la încadrarea în grad II, sau 11.740 de lei, dacă are grad I, iar cel mai mic, al unui director adjunct, 9.605 lei – grad I sau 10.092 de lei – grad II.
Un director executiv în primărie primește un salariu de bază de 10.284 de lei – grad I sau 11.868 de lei la grad II – adică aproape 7.000 de lei net.
Cel mai mare salariu din primărie este, conform legii, cel al secretarului municipiului reședință de județ, adică al doilea om ca funcție, după primar, pentru care venitul de bază este de 14.345 de lei – grad I sau 15.100 de lei – grad II.
Cât primesc angajații cu funcții de execuție
Cel mai mic salariu de bază din primărie, pentru un referent debutant, care are doar liceul făcut, este de 2.002 lei, dar cel care a avansat până la referent cu grad profesional superior primește un salariu de bază de 3.372 de lei – adică 1.980 de lei net.
Un consilier sau un consilier juridic cu studii superioare pornește de la 2.832 de lei, ca debutant, urcând la 4.980 de lei când ajunge la grad profesional superior.
Pentru un auditor asistent salariul de bază este de 3.480 de lei, ajungând la 5.478 de lei ca superior.
În administrație există și numeroși angajați contractuali cu funcții de execuție, cu venituri apropiate de cele ale funcționarilor publici cu funcții similare.
De exemplu, un inspector de specialitate, cu studii superioare, primește un salariu de bază de 2.789 de lei ca debutant, dar ajunge și la 4.294 de lei – 2.512 lei net dacă obține gradul IA.
Un îngrijitor poate câștiga 2.256 de lei, un paznic – 2.220 de lei, un casier sau magazioner – 2.417 lei, iar un secretar/dactilograf, cu școală generală sau liceu, între 2.100 de lei ca debutant ori 2.576 de lei dacă obține treapta IA.
Un șofer, cu școală generală sau liceu, primește de la 2.760 de lei la 2.968 de lei (1.756 de lei net), salariu de bază, în funcție de încadrare.
Un muncitor calificat, în funcție de treapta de încadrare, are un salariu de bază cuprins între 2.209 și 2.598 de lei.
La toate categoriile de personal, la salariile de bază se adaugă și diverse sporuri, în funcție de munca prestată, de potențialii factori de risc și de vechime.
Salariile din Poliția Locală Suceava
Tot angajați ai Primăriei Suceava, dar la categoria funcții publice specifice de execuție, sunt și membrii Poliției Locale Suceava.
Cel mai mic salariu de bază, pentru un polițist local de clasa III, adică doar cu liceul făcut, debutant, este de 2.152 de lei, urcând până la 3.625 de lei pentru cel încadrat ca superior.
Polițiștii locali de clasa II (cei cu studii de scurtă durată) au un salariu minim, în cazul unui debutant, de 2.245 de lei, crescând până la 3.638 de lei, dacă sunt încadrați cu grad profesional superior.
Un polițist local de clasa I (studii superioare) câștigă 3.044 de lei ca debutant, ajungând până la 5.383 de lei ca superior – adică 3.140 de lei net.
La aceste venituri de bază se adaugă și sporurile legale, dar și norma de hrană, de aproximativ 1.000 de lei lunar.