Odată cu reluarea cursurilor, școlile au fost puse în fața unui nou Regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), care, printre altele, prevede ca elevii să depoziteze telefoanele mobile, la începutul orei, într-un loc special amenajat. Mai mult, elevii pot folosi telefonul doar cu acordul profesorului sau în cazul în care au o urgență, prin urmare nimeni nu mai are voie să îl țină în bancă, în ghiozdan sau în buzunar.
Contestată îndeosebi de elevi, prevederea îi pune în încurcătură și pe directorii de școli, care așteaptă lămuriri în ceea ce privește aplicarea ei, în cadrul ședințelor programate de Inspectoratul Școlar Suceava.
În unele școli s-a încercat adoptarea acestei reguli cu mult înainte ca ea să fie anunțată de minister, fără însă a se impune imperativ acest lucru.
În schimb, odată cu obligativitatea păstrării telefoanelor într-un spațiu special amenajat, se nasc o serie de întrebări la care directorii de școli așteaptă să identifice un răspuns. Lămuriri referitoare la aceste aspecte ar putea veni în cadrul întâlnirilor pe care Inspectoratul Școlar Suceava le-a stabilit în cadrul acestei săptămâni cu directorii de școli din fiecare zonă a județului.
„Este mai complicat decât pare la prima vedere. Trebuie instalate cutii în fiecare sală de curs, mă gândesc că acestea ar trebui asigurate într-un fel. Dacă dispare vreun telefon, dacă pică respectiva cutie? Cine își asumă răspunderea pentru astfel de lucruri? Personal nu agreez această prevedere din regulament, elevii pot trișa, nu poți controla dacă fiecare și-a lăsat într-adevăr telefonul”, a comentat prof. Corneliu Romașcu, directorul Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava.
Nici la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava prevederea despre depozitarea telefoanelor mobile nu a fost încă aplicată, însă elevii au luat la cunoștință că le este interzis să le folosească în timpul orelor.
„La primul punct de pe ordinea de zi a ședinței organizate de Inspectoratul Școlar se află dezbaterea acestor noi reguli din ROFUIP. Așteptăm precizări, ne vom consulta și probabil vom avea un sistem unitar după care vom aplica noile reguli. Nici până acum elevilor nu li se permitea să folosească telefonul în timpul orei, le puteau folosi în timpul pauzei, în caz de urgență. Însă ei tot mai aruncă un ochi, fie să verifice ora, fie să verifice vremea și tot așa. Ei trebuie să se obișnuiască cu ideea că nu au voie să le folosească, cu toate că este destul de greu să impui această regulă mai ales că telefoanele și internetul sunt o mare slăbiciune a lor”, a arătat prof. Alexandra Bejinaru, directoarea Colegiului de Artă Suceava.
Nici la Colegiul „Ștefan cel Mare” regula încă nu a fost pusă în aplicare, iar elevii au rămas cu telefoanele la ei în timpul cursurilor.
Directorul Dan Popescu este de părere că „într-o clasă unde profesorul stăpânește ora, nu este cazul de asemenea lucruri”.
Găselnițe ale elevilor: Predau un telefon vechi și rămân cu smartphone-urile în buzunar
De partea cealaltă, elevii își exprimă nemulțumirea față de prevederea privind accesul la telefoanele mobile, considerând că este vorba despre o limitare a dreptului la proprietate.
„Mai mult, această măsură tratează mai degrabă efectele decât cauzele, metodele neatractive și prea puțin interactive de predare care nu stimulează atenția și participarea activă a elevilor la procesul educativ din sala de clasă. Suntem de părere că, puși în fața unui conținut ce este transmis într-un mod monoton, elevii, fie că sunt sau nu în posesia telefoanelor, pot găsi activități alternative cu care să își distragă atenția”, transmite Consiliul Național al Elevilor.
Iar în ciuda restricțiilor, elevii găsesc modalități de a jongla cu regulile impuse pentru a păstra gadgetul la ei în timpul orelor.
„S-a întâmplat ca elevii să pună pe catedră un telefon vechi pe care în mod evident nu-l mai foloseau și să păstreze la ei telefonul bun. Nu poți controla elevul dacă a predat sau nu telefonul, nu văd pe cineva dispus să numere telefoanele depozitate și nu se știe ce se întâmplă în momentul în care elevul este surprins cu telefonul”, mai afirmă un alt manager școlar din județ.
ROFUIP-ul reglementează cadrul legal în care se organizează și funcționează școlile din țară, alături de ROI (Regulament de Ordine Interioară, realizat la nivelul fiecărei școli) și Statutul Elevului.
Odată cu intrarea în vigoare a noului regulament, fiecare școală trebuie să-și adapteze Regulamentul de Ordine Interioară.