Spitalele din Fălticeni, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Siret și Gura Humorului au fost controlate de inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, în cursul lunii decembrie. Șeful Serviciului Control în Sănătate Publică al DSP, dr. Dinu Sădean, a declarat ieri, în conferință de presă, că în unitățile medicale verificate nu s-au înregistrat ”probleme mari” și că în unele cazuri au fost stabilite termene de remediere a unor deficiențe.
La Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, secția Boli Infecțioase va fi reabilitată în cursul acestui an, la Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc nu au fost semnalate probleme deosebite, la Fălticeni spitalul se va muta în noul sediu, la Vatra Dornei există un plan de remediere pentru efectuarea unor reparații în secțiile Interne și Chirurgie și la spălătorie, iar la Gura Humorului inspectorii DSP au notat pardoseli deteriorate și lipsa plaselor de protecție împotriva insectelor la geamurile spitalului.
La Spitalul de Boli Cronice Siret au fost constatate pavimente degradate, stolerie veche, absența instalației de oxigen la o parte dintre paturi și lipsa rezervei de apă. Dr. Sădean a precizat că acest spital va intra într-un proces de reabilitare majoră, în cadrul unui proiect transfrontalier, iar planul de conformare are termen până la 31 decembrie 2021.
Spitalul Județean de Urgență Suceava, Spitalul Municipal Rădăuți și spitalul privat Bethesda Suceava au fost verificate în noiembrie 2017.
Sute de controale, în toate ariile de competență
Dr. Sădean a declarat că, în cursul lunii decembrie, inspectorii DSP au efectuat aproape 600 de controale în ariile de competență, în urma cărora au fost aplicate patru amenzi.
În domeniul „non-aliment” au fost efectuate 355 de controale, cu trei sancțiuni în valoare de 4.800 de lei, din care 43 în turism, 34 pe mediu, două în domeniul muncii, 40 la produse cosmetice și 111 la produse biocide. Pe unități de învățământ a fost efectuat un control, în urma căruia a fost aplicată o amendă în valoare de 1.000 de lei unui chioșc alimentar din incinta unei școli din mediul rural pentru vânzare de produse alimentare nerecomandate preșcolarilor și elevilor.
Au mai fost verificate 61 de cabinete medicale, o unitate de transfuzie sanguină și au fost efectuate 52 de controale în domeniul deșeurilor periculoase.
În domeniul ”aliment” au fost efectuate 218 controale în urma cărora a fost aplicată o amendă în valoare de 500 de lei pentru absența unui curs fundamental de igienă. Cinci controale au fost la producători și ambalatori, trei la distribuitori și transportatori, 108 controale la retaileri, 95 de controale în sectorul serviciilor, respectiv la unități de alimentație publică, restaurante, baruri, și cinci controale la producători primari care vând direct la consumatorul final.
În cadrul acțiunilor de control tematice dispuse de Ministerul Sănătății, inspectorii sanitari din Suceava au realizat 159 de verificări privind produsele biocide, două controale privind produsele de panificație, 49 privind produsele din tutun, 30 de controale privind pachetele promoționale la produsele cosmetice și au aplicat o amendă de 800 de lei pentru un produs cosmetic expirat.
Tot în luna decembrie a fost efectuat un control tematic în domeniul turismului dispus de DSP Suceava, cu 85 de acțiuni de control la unități de turism care au organizat evenimente festive cu prilejul sărbătorilor de iarnă. În ceea ce privește controlul vaccinărilor obligatorii la medicii de familie, au fost efectuate 44 de verificări.