Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 nov 2017 - Anul XXII, nr. 261 (6677)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Ţara în care trăim

Ancheta unui accident în care a murit un copil de 8 ani stă pe loc, din cauză că nu sunt bani pentru achitarea autopsiei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dramele pe care le trăiesc multe familii în urma accidentelor rutiere care se petrec în număr mare în judeţ sunt de multe ori amplificate şi de alţi factori care nu ar trebui să existe într-o ţară normală. Un caz aparte prin tragismul său este cel al unei familii din Comăneşti, care şi-a pierdut fiul în vârstă de 8 ani într-un accident rutier petrecut pe 15 iulie. Deşi au trecut aproape patru luni de la accident, nici măcar rezultatele necropsiei nu sunt depuse la dosar. Nu pentru că acestea nu ar fi finalizate, ci pentru că organul de cercetare penală, în speţă Poliţia, nu are bani să achite necropsia. Nu e vorba nici măcar de o sumă mare de bani, în jur de 1.000 de lei, însă autopsiile se achită eşalonat, în ordinea vechimii.

În dosar nu a fost dispusă încă nici expertiza care trebuie să stabilească condiţiile exacte ale producerii accidentului.

 

Moartea a venit de pe contrasens, deşi aveau de mers 150 de metri până acasă

Pe 15 iulie, micuţul Dragoş Nistor, în vârstă de 8 ani, din Comăneşti, se afla în casa unor vecini ai părinţilor săi, unde se juca cu un alt copil. În jurul orei 14.00, sora acestuia, Trandafira Andreea, în vârstă de 19 ani, a mers după fratele ei, să-l aducă acasă. Doar 150 de metri au avut de mers cei doi pe marginea drumului. Suficient cât să se producă o tragedie.

Din primele cercetări făcute de poliţişti la faţa locului a rezultat că în jurul orei 14.45, un şofer în vârstă de 59 de ani, din municipiul Suceava, Mihai Tabarcea, aflat la volanul unui Seat Cordoba, a pierdut controlul asupra maşinii, deşi era ieşit de mult dintr-o curbă, autoturismul intrând pe contrasens şi lovindu-i pe cei doi, care se deplasau pe partea stângă a drumului public. Fata de 19 ani se deplasa pe jos, în timp ce băiatul era pe o bicicletă.

 

Un impact foarte violent. Fratele mai mic a intrat în comă şi nu şi-a mai revenit

În urma impactului, fata a fost proiectată în gardul unei case, în timp ce băiatul a ajuns cu capul într-un stâlp. Dacă tânăra a scăpat cu leziuni uşoare, băiatul a fost găsit în stare de inconştienţă de personalul medical ajuns la locul accidentului.

Copilul a suferit un traumatism puternic la cap, cu un hematom intracranian, fiind operat de urgenţă. Starea copilului nu s-a îmbunătăţit, acesta fiind în comă de gradul IV până în ziua de 27 iulie, când a decedat.

 

Întrebările tatălui au acelaşi răspuns: trebuie să aştepte 

Pentru părinţii loviţi de drama pierderii copilului au început să vină şi alte bătăi de cap care în mod normal nu ar trebui să existe: Spitalul Judeţean Suceava i-a informat în scris că zilele de internare la Terapie Intensivă şi toate intervenţiile asupra copilului au un cost total de 20.800 de lei, care trebuie achitat în termen de 6 luni de zile.

Grigori Nistor, tatăl copilului, a început să se intereseze de stadiul anchetei în cazul accidentului, dar şi din acest punct de vedere nu a primit veşti deloc bune.

Deocamdată, dosarul este înregistrat in rem, adică faţă de fapta de ucidere din culpă şi nu faţă de şoferul implicat. Pentru a se ajunge la punerea sub acuzare a şoferului este nevoie în principal de o expertiză care să stabilească în detaliu mecanismul de producere a accidentului rutier. Cel mai revoltător şi trist este însă că nici măcar rezultatul autopsiei nu este depus la dosar.

„Am fost în audienţă ieri (n.r. marţi) la un ofiţer-şef de la Poliţia Rutieră şi mi s-a spus să am răbdare, să aştept, pentru că nu există încă acces la raportul de necropsie. Am spus că aş plăti eu acest raport, mai ales că nu este vorba de o sumă aşa de mare, însă mi s-a spus că asta este treaba poliţiei şi poliţia va plăti, doar că trebuie să mai aştept”, ne-a declarat bărbatul.

 

Totul pare a fi împotriva celor năpăstuiţi deja de soartă

Pentru un tată care şi-a pierdut copilul în împrejurări atât de tragice o astfel de aşteptare este groaznică. Pentru omul de rând, care nu ştie şi nu este interesat de proceduri din dosare penale şi datorii între instituţii ale statului, este absurd ca dosarul unui astfel de accident să nu înainteze aproape deloc timp de aproape patru luni de zile.

„Am avut cheltuieli de peste 20.000 de lei la înmormântare, aproape 10.000 de lei pentru monumentul de la cimitir, plus mi-au venit şi cheltuielile de spitalizare de peste 20.000 de lei. De unde să scot atâţia bani?”, se întreabă omul.

Abia după ce şoferul va fi trimis în judecată (dacă va fi găsit vinovat el de accident) şi se va finaliza procesul familia copilului va avea dreptul la despăgubirile pe care le va stabili instanţa. La cum se mişcă însă anchetele la noi, în faza de urmărire penală, după care urmează procesul, este de aşteptat ca un verdict final în acest caz să fie dat în doi ani de zile, dacă nu mai mult.

 

Datoriile între instituţii ale statului, în cadrul anchetelor penale, o problemă veche

Din partea celor care fac anchetele scuze se găsesc, iar până la un punct pot fi acceptate. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava are datorii la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceava (unde se fac necropsiile şi se stabilesc alcoolemiile) pentru că nu primeşte fonduri suficiente de la minister, expertizele de specialitate se fac şi ele în interval de luni sau chiar ani, iar în tot acest timp părţile vătămate bat pe la uşi, trăiesc umilinţe, frustrări şi eventual acumulează şi datorii mari.

Problema datoriilor între instituţii ale statului, cu atât mai mult când este vorba de anchete penale, este una veche şi extinsă în toată ţara.

 

Foarte multe necropsii şi alcoolemii de achitat, după un şir de tragedii rutiere 

În ultima vreme, IPJ Suceava a avut de achitat foarte multe necropsii, în cazul groaznicelor accidente care au avut loc recent, unul cu şase morţi, unul cu cinci morţi, plus alte trei cu câte două persoane decedate. La necropsii s-au adăugat şi costurile alcoolemiilor, care au fost achitate cu prioritate la acest şir de accidente cu mulţi morţi.

Cu siguranţă şi acest accident în care a murit un copil în vârstă de 8 ani ar trebui să reprezinte o prioritate, iar ancheta să se desfăşoare într-un ritm cât de cât decent.

 

Un sucevean care a provocat un accident în Marea Britanie, anchetat şi condamnat în mai puţin de nouă luni

Dacă în România anchetele penale în cazul accidentelor mortale decurg foarte anevoios, iar exemplul de mai sus este doar unul din ele, în alte ţări lucrurile nu stau deloc aşa. Un exemplu recent şi la îndemână este legat chiar de un sucevean.

După cum am relatat în cotidianul nostru în ediţia din 6 noiembrie a.c., un bărbat de 38 de ani, din Fântânele, a fost condamnat de instanţele din Marea Britanie la 5 ani şi 2 luni de închisoare. Dorel Galan a fost găsit vinovat de producerea unui accident în urma căruia o persoană şi-a pierdut viaţa şi cinci autovehicule au fost avariate. Bărbatul conducea un tir şi, din cauză că nu era atent la trafic, vorbind la telefon, a provocat o coliziune în lanţ pe o autostradă.

Accidentul s-a produs pe 9 martie a.c., iar în mai puţin de nouă luni de zile s-au finalizat şi ancheta, şi procesul. Seamănă cu ce se întâmplă la noi? Nu prea, din păcate.

Asta în condiţiile în care în intervalul de 9 luni de zile s-a făcut şi o expertiză. Printr-o demonstraţie ştiinţifică, anchetatorii au arătat că, dacă şoferul român ar fi fost atent la drum, el ar fi avut contact vizual cu coloana de maşini cu cel puţin 23 de secunde înainte de impact, adică de la o distanţă de aproximativ 530 metri, ceea ce i-ar fi permis să evite coliziunea. Pe perioada anchetei suceveanul nu a avut dreptul să părăsească Marea Britanie. O adevărate lecţie despre cum ar trebui să se desfăşoare o anchetă în cazul unor accidente mortale, de la operativitate şi chiar până la pedeapsa aspră aplicată şoferului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ancheta unui accident în care a murit un copil de 8 ani stă pe loc, din cauză că nu sunt bani pentru achitarea autopsiei.
 Vizualizări articol: 5193 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Ancheta unui accident în care a murit un copil de 8 ani stă pe loc, din cauză că nu sunt bani pentru achitarea autopsiei5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei