Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 nov 2017 - Anul XXII, nr. 261 (6677)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Solidaritate

Dumitru Mihalescul: Nu trebuie să uităm niciodată cine sunt cei care au strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul a susţinut, ieri, o declaraţie politică la împlinirea a 30 de ani de la revolta împotriva regimului comunist condus de Nicolae Ceauşescu, din fabrica braşoveană „Steagul Roşu”. Dumitru Mihalescul a spus că nu trebuie uitat faptul că pe 15 noiembrie 1987, la Braşov, s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”. „Revolta a pornit nu de la intelectuali şi elite, ca în alte state din Europa, ci de la oamenii simpli, de la muncitorii fabricilor braşovene <Steagul Roşu>, exasperaţi de viaţa grea şi de lipsurile acute din viaţa lor şi a copiilor lor: <Vrem mâncare şi căldură!>, <Vrem mâncare la copii!>, <Vrem lumină şi căldură!> şi <Vrem pâine fără cartelă!>”, a spus deputatul liberal. 

El a amintit că zeci de muncitori şi-au pierdut viaţa în această revoltă, alte câteva sute au fost anchetaţi şi torturaţi şi zeci au fost răniţi sau persecutaţi, atât ei, cât şi copiii lor, până la căderea definitivă a regimului comunist. Dumitru Mihalescul a mai spus că la vremea respectivă, ziarele şi televiziunile din lumea democratică au spus, la unison, că „România nu va mai fi niciodată la fel după protestele de la Braşov”, conştiente că regimului comunist i s-a aplicat o lovitură grea ce urma să fie devastatoare în numai doi ani de zile. „Acţiunile muncitorilor de la Braşov nu au zdruncinat doar comunismul românesc, ci comunismul din toate statele Europei centrale şi de est. O Europă întreagă ar trebui să cinstească, aşa cum se cuvine, curajul muncitorilor braşoveni. Din păcate, însă, nici acum, la trei decenii de la aceste evenimente tragice care aveau să ne aducă libertatea, nu s-au găsit nici responsabilii, nici vinovaţii, iar memoria celor care s-au jertfit este tot mai firav cinstită de noi, de cei care ne bucurăm de darul uriaş al libertăţii. Mai mult decât atât, cuprinşi în febra evenimentelor efemere ale zilelor noastre, îi cinstim tot mai puţin pe cei care aveau să dea jos jugul teribil al comunismului românesc”, a precizat Mihalescul. El a adăugat că astăzi, după 30 de ani de la acea revoltă, nu se poate spune cu toată încrederea că muncitorul român, care lucrează în economia de piaţă şi trăieşte în democraţie, este mult mai prosper decât muncitorul de la fabrica din Braşov, din anul 1987.

 

Mihalescul atrage atenţia că o mare parte a populaţiei României continuă să se confrunte cu neajunsurile cotidiene

Dumitru Mihalescul a atras atenţia că mare parte a populaţiei României continuă să se confrunte cu neajunsurile cotidiene, dar că şi prea mulţi copii români merg seara la culcare cu stomacul gol. „Atunci nu se găsea pâine. Astăzi, pâinea se găseşte, însă lucrătorul român face eforturi importante pentru a o cumpăra şi a o duce acasă, căci în puterea sa de cumpărare atârnă tot mai greu. Nici condiţiile de viaţă comunitare nu s-au schimbat radical! Şcolile arată la fel, spitalele sunt aceleaşi, iar şoselele sunt doar pe alocuri cosmetizate. Dacă atunci apă caldă nu era deloc, astăzi facturile dau fiori reci tuturor celor care îndrăznesc să dea drumul caloriferului sau robinetului de apă caldă”, a declarat deputatul PNL de Suceava, care a mai spus că ”cei care vor să ne păcălească şi să spună că cinstesc memoria celor care s-au jertfit pentru noi, în anii ’80, şi pe care o să-i vedem cu toţii încolonaţi cu jerbe şi coroane de flori pe la monumente şi morminte, toţi aceştia ar trebui să răspundă la o singură întrebare: <Cât au împlinit ei din dorinţele şi visurile de libertate şi prosperitate ale eroilor?>”.

Dumitru Mihalescul a mai spus că „nu trebuie să-i uităm niciodată pe cei cărora le datorăm libertatea”, pentru că aceştia au plătit un preţ uriaş pentru ca românii să aibă acum ceea ce ei nu au putut avea. „Am toată convingerea că pe minerii din Valea Jiului, pe muncitorii de la Braşov şi pe toţi cei care s-au jertfit în tragicul decembrie 1989 îi cinstim cu adevărat numai dacă le vom demonstra că ştim să preţuim libertatea, că dorinţele lor privind alungarea sărăciei şi un trai mai bun pentru toţi românii nu sunt nişte speranţe uitate, nişte lozinci care s-au pierdut odată cu trecerea timpului! Pe eroii noştri care s-au jertfit pentru a ne da nouă libertatea şi oportunitatea de a trăi mai bine îi putem cinsti numai prin fapte şi prin îndeplinirea năzuinţelor lor”, a încheiat Mihalescul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dumitru Mihalescul: Nu trebuie să uităm niciodată cine sunt cei care au strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”.
 Vizualizări articol: 1761 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Dumitru Mihalescul: Nu trebuie să uităm niciodată cine sunt cei care au strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei