Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 nov 2017 - Anul XXII, nr. 261 (6677)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate

Maricela Cobuz: Ministerul Sănătăţii vine în sprijinul a peste 780.000 de bolnavi de diabet

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De Ziua Mondială a Diabetului, deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a transmis că Ministerul Sănătăţii vine în sprijinul a peste 780.000 de persoane din România care au această boală. Dr. Maricela Cobuz a amintit că, în fiecare an, pe 14 noiembrie este sărbătorită Ziua Mondială a Diabetului Zaharat. Deputatul PSD de Suceava a arătat că anul acesta femeile cu diabet zaharat reprezintă abordarea principală a discuţiilor, tema fiind ,,Femeile și Diabetul: dreptul nostru la un viitor sănătos”. Ea a arătat că în lume există peste 199 milioane de femei care au diabet, conform Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), iar multe dintre aceste paciente nu au acces la educaţie, tratament sau îngrijire.

„Acceptarea unei boli cronice depinde de echilibrul optim între responsabilitatea medicului şi cea a pacientului aflaţi într-un raport de parteneriat. Procesul de adaptare este de natură dinamică. Persoana cu diabet zaharat va evolua de la stadiul de pacient în sensul său pasiv, la stadiul de implicare activă şi de co-terapeut, ceea ce va produce o creştere a autonomiei”, a declarat Maricela Cobuz, care a mai adăugat că "prin cerinţele şi rigorile suplimentare pe care le reclamă, apariţia unei complicaţii cronice reprezintă o nouă fază de adaptare în evoluţia diabetului, care este trăită ca un nou obstacol psihologic în viaţa persoanei cu diabet zaharat. Dacă până acum se putea spune că diabetul zaharat era o condiţie nonletală cu care se putea trăi, existând o persoană cu diabet şi nu un bolnav, în acest moment diabetul devine o boală, iar persoana care suferă de diabet zaharat complicat se numeşte bolnav”.

Deputatul PSD de Suceava a mai spus că în România, conform datelor furnizate de Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică, numai în primul semestru al anului 2016 au fost înregistrate 38.590 de cazuri noi de persoane care suferă de diabet zaharat, comparativ cu anul 2015, când au existat cu patru mii de cazuri mai puţin. Potrivit statisticilor, în România sunt 991.637 de persoane bolnave de diabet.

De asemenea, Maricela Cobuz a amintit că prin Hotărârea de Guvern nr.155/2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018, pentru copiii cu diabet zaharat au fost crescute testele de automonitorizare trimestrial la 400. Parlamentarul PSD a mai declarat că Ministerul Sănătăţii vine în sprijin, prin programele de screening, pentru testarea unor posibile complicaţii la un număr de 782.430 bolnavi cu diabet zaharat, precum şi prin dozarea hemoglobinei glicozilate, iar bolnavii sunt automonitorizaţi prin testele oferite gratuit în cadrul programului naţional de diabet. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maricela Cobuz: Ministerul Sănătăţii vine în sprijinul a peste 780.000 de bolnavi de diabet.
 Vizualizări articol: 1702 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Maricela Cobuz: Ministerul Sănătăţii vine în sprijinul a peste 780.000 de bolnavi de diabet3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei