Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 oct 2017 - Anul XXII, nr. 248 (6664)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Comunicat de presă

RESTAURAREA PATRIMONIULUI CULTURAL LA MĂNĂSTIREA PROBOTA JUDEȚUL SUCEAVA

Mănăstirea Probota, sat Probota, oraș Dolhasca, cod poștal 727176, județul Suceava,a demarat în luna octombrie 2017, proiectul „RESTAURAREA PATRIMONIULUI CULTURAL LA MĂNĂSTIREA PROBOTA JUDETUL SUCEAVA,proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Valoarea totală a proiectului este de 22.665.387,06 lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de 22.207.414,51 lei.

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 este Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, iar Organismul Intermediar responsabil cu implementarea acestui program în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est este Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord – Est.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă punerea în valoare a patrimoniului cultural din satul Probota, sat aparținător al orașului Dolhasca din județul Suceava prin reabilitarea complexului monahal, monument istoric, Mănăstirea Probota și transformarea locașului într-un „leagăn pentru toți iubitorii de istorie, artă, cultură și spiritualitate”. Dorința de a implementa proiectul are temeiuri mai mult decât justificate și solide, având în vedere că Mănăstirea Probota este o mănăstire ce se remarcă prin unicitatea artistică și arhitecturală, fiind, în același timp, reprezentativă pentru epoca istorică în care a fost construită. Specialiștii consideră că Biserica „Sf. Nicolae" din cadrul Mănăstirii Probota, este o capodoperă a arhitecturii medievale, vizitatorii putând admira astăzi bogăția de forme și elemente arhitecturale, rafinamentul artistic, măiestria și complexitatea ornamentațiilor cu care a fost împodobită.

Mănăstirea Probota este un ansamblu monument istoric de importanță mondială – UNESCO. Proiectul propus recomandă o serie de intervenții absolut necesare asupra monumentului, unele directe, cu rol de asigurare a integrității și stabilității construcțiilor, altele indirecte, cu rolul de a înlătura factorii care pun în pericol starea monumentului, precum și crearea de facilități / adaptarea infrastructurii/ echipamentelor pentru accesul persoanelor cu dizabilități. Toate intervențiile ce vor fi întreprinse vor fi in spiritul regulilor restaurării și conservării monumentelor istorice.

Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni.

Grupul țintăal proiectului  este reprezentat, în cea mai mare măsură, de turiștii ce vor vizita în următorii ani complexul monahal Mănăstirea Probota. Pe categorii, grupul țintă se poate clasifica în beneficiari direcți și beneficiari indirecți.

Pentru informații suplimentare despre derularea proiectului, vă rugăm să contactați Mănăstirea Probota la tel. 0744493128, e-mail: marina.turcanu@yahoo.com, Maica stareță: TURCANU Constanta (Marina).         

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului RESTAURAREA PATRIMONIULUI CULTURAL LA MĂNĂSTIREA PROBOTA JUDEȚUL SUCEAVA.
 Vizualizări articol: 2040 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
RESTAURAREA PATRIMONIULUI CULTURAL LA MĂNĂSTIREA PROBOTA JUDEȚUL SUCEAVA5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei