Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 oct 2017 - Anul XXII, nr. 248 (6664)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Republica autonomă

Dosarele X la Primăria Rădăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Republica Rădăuţi nu se dezminte şi produce pe bandă rulantă cazuri care ridică mari semne de întrebare. Din păcate, în cele mai multe situaţii sunt implicate şi instituţii publice, puse să dea aspect de legalitate unor lucruri dubioase.

Ultima afacere de acest gen s-a petrecut săptămâna trecută, când consilierii locali rădăuţeni şi-au dat girul pentru o chestiune total neclară.

Este vorba de clădirea în care a funcţionat Poşta Română şi care ulterior a intrat în proprietatea Telekom, pentru a fi vândută în acest an către firma SC Inoxprim SRL Rădăuţi.

Din caietul de sarcini rezultă că Telekom Imobiliare a înstrăinat o clădire care avea un singur rând de scări de acces, cele construite în perioada comunistă. În schimb, aleşii locali din Rădăuţi au aprobat transmiterea cu titlu de superficiu, către SC Inoxprim SRL, a unei suprafeţe de 19 mp de teren, pe care a fost construit un al doilea rând de scări.

Aceste scări au devenit un obiect de gâlceavă care are toate şansele să-şi găsească rezolvarea doar în faţa instanţelor de judecată, via procuratură.

 

Ce s-a întâmplat cu scările din dosarul X

În septembrie 2011, Primăria Rădăuţi încheie un contract de concesiune cu firma Euroact pentru o perioadă de 5 ani. Este vorba de o suprafaţă de 19 mp, pe care titularul contractului de concesiune a edificat un al doilea rând de scări de acces în clădirea aflată atunci în proprietatea Telekom Imobiliare, imobil în care avea închiriat un spaţiu.

Ulterior, în iulie 2016, cei de la Telekom Imobiliare i-au transmis că nu îi vor mai prelungi contractul de închiriere, iar proprietarul nu a mai avut nici un motiv pentru a solicita prelungirea contractului de concesiune cu Primăria Rădăuţi pentru suprafaţa de 19 mp teren pe care s-au construit scările de acces.

Între Telekom Imobiliare şi Euroact a urmat un schimb de informări, prin care primii şi-au arătat interesul de a păstra scările, intenţie care nu s-a mai materializat până pe 30 septembrie 2016, când contractul de concesiune pentru teren a expirat.

Un an mai târziu, în septembrie 2017, cei de la Euroact au transmis o adresă la Primăria Rădăuţi, prin care au solicitat ca terenul să fie adus la starea iniţială, ceea ce se traduce prin demolarea scărilor, fapt care nu s-a întâmplat.

În plus, tot în luna septembrie a acestui an, noul proprietar al clădirii, SC Inoxprim SRL Rădăuţi, trimite o solicitare către Primăria Rădăuţi prin care solicită concesionarea celor 19 mp de teren în vederea construirii unei scări de acces cu rampă pentru persoane cu dizabilităţi.

Cu alte cuvinte, până şi noul proprietar recunoaşte că nu deţine cu acte legale al doilea rând de scări, edificate de Euroact.

 

Răspunsurile oferite de Biroul de Presă al Primăriei Rădăuţi, confuze şi neconvingătoare

Într-un răspuns oficial transmis de Louana Popovici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Rădăuţi, răspuns din data de 4 octombrie 2017, se arată următoarele: „Cu privire la scările care deservesc clădirea care a avut ca destinaţie Poşta Română din centrul municipiului Rădăuţi, vă informăm de faptul că în momentul de faţă este înregistrată la Primăria municipiului Rădăuţi o intenţie de concesionare a terenului pe care sunt construite căile de acces la care se face referire, de către actualul proprietar al clădirii, SC INOXPRIM SRL”.

Pentru că era neclar în ce condiţii a devenit noul proprietar stăpân de scările construite de Euroact, am revenit cu o adresă către Biroul de Relaţii Publice din Primăria Rădăuţi.

Răspunsul nu face decât să aducă mai multă ceaţă pe marginea acestui subiect: „La expirarea contractului de concesiune numărul 4854/30.09.2011, dintre Primăria Rădăuţi şi SC Euroact SRL, reprezentanţii Primăriei municipiului Rădăuţi au solicitat restituirea bunurilor de retur, respectiv a suprafeţei de 19 mp de teren. Ulterior, s-a constat faptul că scările şi rampa pentru persoane cu dizabilităţi au devenit proprietatea Telekom Romania Comunications SA şi au fost înstrăinate către firma INOXPRIM SRL, în luna martie a anului curent. Actualul proprietar a solicitat aprobarea concesionării pentru o perioadă de 49 de ani a terenului aferent căii de acces şi a rampei pentru persoane cu dizabilităţi”.

Nici un cuvânt despre actul de proprietate al scărilor şi nici despre modul în care acestea ar fi ajuns în posesia celor de la Telekom, asta în condiţiile în care în luna septembrie a acestui an, cu câteva săptămâni înainte de răspunsurile oferite de cei de la Primăria Rădăuţi, atât reprezentantul Euroact, cât şi al Inoxprim au arătat că scările sunt „în aer” în ceea ce priveşte proprietarul.

 

Preţul din Rădăuţi, de cinci ori mai mic decât la Suceava

Chiar dacă lucrurile sunt departe de a fi clare în acest caz, săptămâna trecută consilierii locali din Rădăuţi au aprobat cu 14 voturi din numărul celor prezenţi la şedinţă dreptul de superficie pentru cei 19 mp de teren, pentru care noul proprietar al clădirii unde a funcţionat Poşta Română va plăti câte 2,6 lei/mp/lună în următorii 49 de ani.

Interesant este că Inoxprim a primit dreptul de superficie, deşi în cererea depusă la Primăria Rădăuţi pe 1 septembrie 2017 au solicitat concesiunea pentru 49 de ani. Încurcate sunt căile Domnului, mai ales în Republica Rădăuţi.

Şi preţul cu care a fost dat terenul ridică o serie de semne de întrebare, în ciuda faptului că la dosar există şi un raport de evaluare al unui expert ANEVAR.

Astfel, dacă la kilometrul zero din Rădăuţi se vor plăti 2,6 lei/mp/lună, în municipiul Suceava, într-o zonă bună, preţul impus de Consiliul Local, tot în 2017, a fost de 11,66 lei/mp/lună.

Curat interesant, coană Joiţico!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosarele X la Primăria Rădăuţi.
 Vizualizări articol: 5549 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 4 voturi
Dosarele X la Primăria Rădăuţi2.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei