Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 oct 2017 - Anul XXII, nr. 248 (6664)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pensii

Sindicate: După 43 de ani de muncă, un profesor este “recompensat” cu o pensie de 1.500 de lei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, structură la care sunt afiliaţi peste 8.000 de angajaţi din educaţie din judeţ, solicită Guvernului României modificarea Legii pensiilor, astfel încât cadrele didactice să se poată pensiona cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard. Federaţia menţionează că nivelul de suprasolicitare neuropsihică, precum şi cazurile medicale grave, care îi împiedică pe profesori să îşi desfăşoare activitatea la catedră, impun crearea unui cadru legal adecvat acestei profesii.

Sindicaliştii mai punctează că în sistemul de educaţie pensia medie este în jur de 1.000 de lei, comparativ cu alte sisteme, unde pensia medie este de peste 3.000 de lei.

„În unele cazuri aceste pensii <speciale> au ajuns să fie mai mari decât veniturile încasate de angajaţi. Constatăm că există persoane care ies la pensie la 43 de ani, cu o pensie de peste 10.000 de lei, în timp ce pe un profesor, după 43 de ani de muncă, statul român îl <recompensează> cu o pensie de 1.500 de lei, întrucât principiul de calcul este diferit faţă de cel aplicat în cazul altor bugetari”, apreciază FSLI. Reprezentanţii federaţiei spun că singurul principiu care trebuie să stea la baza calculului pensiilor din România trebuie să fie cel al contributivităţii la fondul de pensii.

 

Argumentele profesorilor

Sindicaliştii subliniază că în sistemul educaţional românesc un cadru didactic este nevoit, în acest moment, să lucreze chiar şi cu 38 de elevi la clasă, în acelaşi timp. Acest lucru înseamnă o atenţie sporită atât la fiecare elev în parte, un grad mare de responsabilitate faţă de elevi şi pregătirea acestora, un consum psihic deosebit pentru activităţile desfăşurate atât în timpul orelor, cât şi în timpul pregătirii acestora, un efort considerabil în ceea ce priveşte nu doar conduita, cât şi pregătirea profesională, adaptabilitatea la fiecare elev în parte, mai ales acolo unde sunt şi cazuri speciale.

“Federaţia noastră a făcut demersuri şi a solicitat ca în noua Lege a pensiilor, în sistemul de educaţie să fie permisă pensionarea cadrelor didactice cu trei ani mai devreme. Din cauza pensiilor de mizerie, marea majoritate a cadrelor didactice solicită prelungire de activitate. Acceptarea acestei solicitări ar fi un ajutor nespus de mare mai ales pentru colegii noştri care au probleme de sănătate şi care sunt pur şi simplu umiliţi de un sistem care îi pune să aleagă între venituri din care nu se pot întreţine şi obligaţia de a-şi desfăşura activitatea în condiţii dificile. Consideraţi că un cadru didactic cu o vechime de 40 de ani nu merită dreptul de pensionare cu trei ani mai devreme? Asta în condiţiile în care există alţi angajaţi în sistemul public care se pot pensiona şi la vârsta de 45 de ani”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicate: După 43 de ani de muncă, un profesor este “recompensat” cu o pensie de 1.500 de lei.
 Vizualizări articol: 2477 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sindicate: După 43 de ani de muncă, un profesor este “recompensat” cu o pensie de 1.500 de lei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei