Folosirea telefonului mobil în timpul orelor de curs, precum și confiscarea acestuia de către profesori stârnesc animozități între elevi, pe de o parte, și cadre didactice, de partea cealaltă.
Ape agitate sunt și la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni, fostul Colegiu Agricol, unde un elev al liceului reclamă faptul că directorul instituției refuză să-i returneze telefonul mobil. Tânărul recunoaște că a folosit telefonul în timpul orei de matematică, încălcând astfel Regulamentul școlii, însă subliniază că reținerea gadgetului este un abuz.
Elevul Lucian Tudor povestește că „luni, în ultimele minute din ora de matematică, am folosit telefonul mobil. Am greșit și îmi asum acest lucru, însă ce a urmat depășește orice imaginație. Profesoara mi-a luat telefonul, apoi mi-a înapoiat cartela și cardul de memorie, conform Regulamentului de Organizare Internă al Unității de Învățământ, însă telefonul a fost trimis în cabinetul directorului”.
Lucian mai povestește că a vrut să-și recupereze telefonul mobil și a redactat o cerere către conducerea unității, menționând în document că în conformitate cu articolul 44, alineatul 8 din Constituția României, un bun dobândit licit nu poate fi confiscat.
„Am mers la directorul unității de învățământ pentru a-i înmâna cererea și pentru a-mi recupera telefonul, însă acesta a respins-o, refuzând să-mi restituie bunul. Urmează să se constituie o comisie de disciplină pentru acest caz, fapt cu care sunt perfect de acord. Nu și cu reținerea telefonului”, mai povestește Lucian.
Adrese la Ministerul Educației și la Inspectoratul Școlar
Contactat telefonic, directorul colegiului, Matei Gabriel, a menționat că acest caz va fi analizat la nivelul școlii, nedorind să facă alte declarații.
De partea cealaltă, Lucian Tudor a menționat că va continua să-și caute dreptatea, înaintând memorii către Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Ministerul Educației Naționale, pentru a afla care este poziția oficială a acestora.
De altfel, în ultima perioadă, Liviu Pop, ministrul Educației, a propus de mai multe ori ca folosirea telefoanelor în timpul orei să fie interzisă.
„Din punctul meu de vedere lucrurile sunt foarte simple. Prin lege, ele sunt interzise. Dacă prin regulamentul școlar sunt lecții care necesită utilizarea telefoanelor, nu îi oprește nimeni să utilizeze la oră telefoanele. În rest, cred că telefoanele ar trebui depozitate într-un loc în sala de clasă în care elevul și profesorul timp de 50 de minute să nu le folosească”, a punctat Pop. Acesta nu a făcut însă nici o referire la confiscarea și reținerea acestor gadgeturi.