Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 oct 2017 - Anul XXII, nr. 243 (6659)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Mesaj de Ziua Armatei

Virginel Iordache: Politica de apărare pe care Guvernul şi-o propune este de a adapta Armata Română la riscurile şi provocările specifice actualului context geopolitic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a susţinut, ieri, o declaraţie politică în care a evocat importanţa armatei române. În declaraţia politică „Ziua Armatei Române – 25 octombrie”, Virginel Iordache a spus că această zi reprezintă un prilej de cinstire a armatei,instituţie fundamentală a statutului român, dar şi element de echilibru, simbol al luptei pentru neatârnare şi întregire a neamului românesc.

„Data de 25 octombrie reprezintă ziua eliberării ultimelor două localităţi transilvănene ocupate de horthyşti, după acţiuni militare purtate de armata română în bătălia pentru Ardeal, lupte soldate cu numeroase jertfe. Toate acestea pun în evidenţă faptul că Ziua Armatei Române este legată efectiv de îndeplinirea idealurilor naţionale: unitate, independenţă, suveranitate şi integritate teritorială. În ansamblul forţelor sistemului de apărare al ţării, armata are rolul de pivot, ea este nucleul de forţă, factorul integrator al întregului ansamblu”, a spus Virginel Iordache. El a precizat că în condiţiile legii şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte, armata contribuie la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară şi participă la acţiuni privind menţinerea sau restabilirea păcii.

„Militarii români din teatrele de operaţii sărbătoresc această zi prin organizarea unor ceremonii militare şi a unor activităţi culturale şi sportive. În această perioadă Armata Română participă cu efective la diverse misiuni internaţionale de combatere a terorismului şi de sprijinire a păcii. Majoritatea lor activează sub egida NATO, din care România face parte din 29 martie 2004. Declaraţia mea politică este o recunoştinţă pentru sacrificiul veteranilor de război, luptătorilor din teatrele de operaţii, dar şi pentru toţi care au servit şi servesc cu credinţă şi onoare pentru siguranţa poporului român”, a declarat Iordache. Senatorul PSD de Suceava a spus că integrarea României în structurile euroatlantice a făcut ca Armata Română să joace un rol semnificativ în sistemul NATO de apărare colectivă a statelor membre şi a reprezentat instrumentul militar prin care statul român a dus la îndeplinire obligaţiile asumate prin tratatele şi convenţiile internaţionale, în ceea ce priveşte garantarea şi asigurarea securităţii şi păcii în lume.

El a arătat că pentru România integrarea în NATO a însemnat de la început declanşarea unui proces complex în toate domeniile vieţii politice, economice, sociale şi militare. „Acest efort colectiv a schimbat radical statutul României şi i-a asigurat integrarea în comunitatea euroatlantică. Armata Română a intrat, odată cu acest moment important, într-o nouă etapă de transformare şi adaptare la noul context internaţional. Prezenţa permanentă în cele mai fierbinţi teatre de operaţiuni a dus la dezvoltarea de unităţi specifice, forţe flexibile şi expediţionare, capabile să-şi asume responsabilităţi sporite în apărarea colectivă, în managementul crizelor şi în operaţiunile de combatere a terorismului”, a afirmat parlamentarul PSD.

 

Iordache: „Declaraţia mea politică are ca scop celebrarea unei zile de împlinire naţională”

Virginel Iordache a mai declarat că deşi ţara noastră beneficiază în prezent de garanţii de securitate solide, oferite de statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice şi al Uniunii Europene, precum şi de bunele relaţii cu ţările vecine şi partenerii săi strategici, România acordă prioritate respectării obligaţiilor care îi revin, dezvoltând capabilităţi de apărare proprii, în acord cu standardele europene şi euroatlantice.

Iordache a subliniat că domeniul securităţii şi al apărării reprezintă partea integrantă a Programului de Guvernare 2017-2020 al Partidului Social Democrat, care îşi propune să conducă la asigurarea condiţiilor privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei Române, adăugând că din perspectiva resurselor financiare alocate apărării, Guvernul asigură 2% din nivelul PIB-ului.

El a explicat că politica de apărare pe care Guvernul şi-o propune este de a moderniza şi adapta Armata României la riscurile şi provocările specifice actualului context geopolitic, cât şi consolidarea profilului de partener strategic relevant al României la nivelul NATO, al UE şi în parteneriatul strategic cu SUA.

Virginel Iordache a mai declarat că există o serie de aspecte operaţionale ale forţelor armate ce ar putea fi îmbunătăţite, cum ar dezvoltarea capabilităţilor de apărare cibernetică ale Armatei Române şi integrarea acestora în sistemul naţional de apărare cibernetică, dar şi modernizarea sistemului de învăţământ militar în acord cu evoluţiile fenomenului militar şi cu dinamica mediului de securitate global.

„În esenţă, declaraţia mea politică are ca scop celebrarea unei zile de împlinire naţională, ziua când Armata Română şi-a îndeplinit menirea firească, aceea de a readuce la hotarele ei patria pe care a zămislit-o. Moment simbolic în istoria poporului român, înscris în calendarul sărbătorilor noastre de suflet, iar cu acest prilej ţin să urez un sincer <La mulţi ani!>Armatei Române”, a spus, în final, Virginel Iordache. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Virginel Iordache: Politica de apărare pe care Guvernul şi-o propune este de a adapta Armata Română la riscurile şi provocările specifice actualului context geopolitic.
 Vizualizări articol: 1617 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Virginel Iordache: Politica de apărare pe care Guvernul şi-o propune este de a adapta Armata Română la riscurile şi provocările specifice actualului context geopolitic1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei