Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 oct 2017 - Anul XXII, nr. 239 (6655)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Șarpele, victimă a încălzirii globale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ieri, la Sângeru, pe la orele prânzului, erau 28 de grade Celsius. Azi, în 18 octombrie, e cam la fel. Doar noaptea dă spre îngheţ, omorând cu brumă florile grădinii. Mergeam, acum un ceas, spre un magazin din Mireş, sat la doi paşi, să cumpăr ulei de drujbă, o sculă care şi-a făcut apariţia în magazia mea cu inutilităţi utile. Pilotam rabla mea pe patru roţi, uitată de istorie, când, între ultima casă de pe dreapta, din cartierul Gârleni, şi un pâlc de pădure din stânga, am remarcat, cu mersul lui de S-uri repetate, lucios ca un ţurţure argintiu, un şarpe care traversa şoseaua. Un şarpe, am zis! Șarpe în plin octombrie? Păi şerpii, când eram mic, intrau în găurile lor din pământ deodată cu ziua mea de naştere, nimerită pe 14 august. Pe 15 e Sântămăria, când se duce naibii pălăria – e şi o variantă mai deocheată, când faci ceva în pălărie pentru a lua căciula la purtat – iar şerpii se fac nevăzuţi, în ungherele lor pentru iernare. Ocolesc – sunt şofer de la 18 ani – şarpele care se mişca vioi în traversare, prin spatele sensului lui de înaintare şi-l salvez, aşa cum am salvat mereu câini, pisici. Numai că din faţă venea un mastodont cu lemne de la Buda (acolo aveau şi ai mei pădure, numai că a fost preluată de primarii din Cislău care se dau veri cu mine, neavând nimic în comun ca rubedenie, şi de cetăţenii destoinici în a fura dimpreună cu pădurarii ce nu-i al lor), iar camionul a ucis vietatea păcălită de soarele de vară. Am oprit pe dreapta. Șarpele mai mişca încă, frânt de cauciucul ca o şenilă. L-am privit de aproape. Are, pe cele două părţi ale capului, petele galbene, inconfundabile ale şarpelui de casă, sau şarpelui de apă, unul şi acelaşi. E un şarpe neotrăvitor. Pe Cricov am avut dese întâlniri cu şarpele. Copil fiind, împreună cu vărul meu Adrian Tomescu, rezultat din sora tatei, Margareta, pianistul de mai târziu şi tatăl violonistului Alexandru, am prins un şarpe şi l-am pus într-un borcan mare, cu o carte deasupra, să ne jucăm a doua zi cu el. Am adormit amândoi într-o odaie a bunicii comune, Maria Avramescu. Șarpele era blând, iar văru-meu, bucureştean, ţinea cu plăcere în palme broaşte râioase, şerpi, coropişniţe, fără tresăriri. Dimineaţa, şarpele plecase, înlăturând cartea, iar bunica, auzind isprava noastră, a convocat vecini, prinzători de şerpi, am scotocit împreună găurile din podea. Vietatea se strecurase pesemne pe uşă afară. Era vară. Vară, vară. Acum e toamnă târzie. Ce caută pe şosea bietul şarpe de casă şi de apă şi de vară? Cum de l-a păcălit încălzirea globală, că altceva nu l-a putut scoate în lumina ucigaşă?
Biet şarpe neveninos, cine în şosea te-a scos, cine mi te-a păcălit, şarpe blând şi urgisit?
Da, încălzirea globală, întreruptă de un ger veninos, e. A venit. Șarpele, vietate târâtoare înţeleaptă, nu iese din pământ toamna târziu. Înseamnă că toamna nu mai e toamnă, nu mai e la locul ei. Vara de acum a scos şerpii din pământ şi i-a împins sub roţile camioanelor cu lemne. Terra se învârte ciudat. Mor zicale cu Sfânta Maria când s-a dus naibii pălăria, iar şerpii nu mai intră în lemnul şi scorbura pământului, chemaţi afară de un soare care nu mai e al lor. Văr cu ursul polar, rămas fără banchizele care i se topesc sub brânci, şarpele de la Sângeru, de casă şi de apă, piere furat de iluzia că vremea mai e cum era.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șarpele, victimă a încălzirii globale.
 Vizualizări articol: 4270 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Șarpele, victimă a încălzirii globale5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Zacusca ”zburată” Este o versiune de zacuscă pentru gospodinele mai comode sau care nu pot sta îndelung să amestece în oală. Se face relativ repede, legumele nu se coc, ci se prăjesc iar zacusca scade în cuptor și este amestecată doar de 2 ori.... Citeşte